Beneficiile pirului gros pentru sănătate și contraindicațiile sale
 

Beneficiile pirului gros pentru sănătate și contraindicațiile sale

Pirul gros este adesea folosit în medicina naturistă datorită proprietăților sale antiinflamatorii, diuretice și antioxidante. Care sunt întrebuințările sale?
Beneficiile pirului gros pentru sănătate și contraindicațiile sale
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 29 noiembrie, 2022

Pirul gros sau Cynodon dactylon este o plantă care aparține familiei ierburilor, din care fac parte și grâul, ovăzul și porumbul. Poate atinge 40 cm înălțime și are tulpini rizomatoase, frunze groase, plate și oarecum păroase și flori mici de culoare violet. Care sunt beneficiile pirului gros pentru sănătate și contraindicațiile sale?

Pirul gros crește mai ales pe soluri europene, deși apare și în Africa, Orientul Mijlociu și anumite părți din America de Sud. Este apreciat în grădinărit, deoarece se comportă ca gazonul și este destul de rezistent.

Rizomii săi sunt folosiți în medicina naturistă datorită compoziției și proprietăților acestora. Aceștia se remarcă în principal prin conținutul de săruri minerale, precum și de acizi grași și antioxidanți. Mai jos, vom detalia principalele utilizări ale pirului gros și câteva contraindicații.

Principalii compuși activi ai pirului gros

Rizomii pirului sunt recoltați pentru a face remedii și suplimente naturale în combinație cu alte plante. Motivul? Aceștia conțin substanțe active cu proprietăți farmacologice.

După cum menționează Jurnalul de Știință și Tehnologie a Alimentelor, compușii principali sunt următorii:

  • Acid palmitic
  • Acid linoleic
  • Esteri metilici (palmitat de etil, linoleat de etil și oleat de etil)
  • Acid dihomo-γ-linoleic
  • 5-hidroximetilfurfural
  • Maltol
  • Retinol
  • Fitol

În plus, pirul gros conține glicozide, săruri de potasiu și fructozani. Are activitate antiinflamatoare, diuretică, de curățare, antioxidantă și hipoglicemiantă.

Cu toate acestea, multe dintre proprietăți nu sunt susținute deocamdată de știință. Deși mulți îl folosesc ca medicament natural, trebuie utilizat cu prudență, mai ales în cazul anumitor boli.

Beneficiile pirului gros pentru sănătate

În medicina tradițională, pirul gros este folosit ca supliment pentru îmbunătățirea sănătății renale și metabolice. Cu toate acestea, până în prezent, nu au fost efectuate suficiente studii pentru a-i susține proprietățile. Studiile disponibile au fost efectuate în laborator și pe animale, deci este și de cercetări la om.

Sănătatea rinichilor

Dată fiind complexitatea lor, bolile renale trebuie abordate de către medic. Pirul gros nu este un tratament de primă linie. În ciuda acestui fapt, aportul său de antioxidanți și efectul său diuretic sunt benefice în afecțiunile renale.

Un studiu pe șobolani distribuit de Avicenna Journal of Phytomedicine a arătat că o doză minimă de 200 mg/kg de C. dactylon a ajutat la reducerea formării pietrelor la rinichi. Acest lucru a fost evidențiat și într-un studiu anterior, realizat tot pe șobolani, care a concluzionat că extractul de pir gros a ajutat la prevenirea nefrolitiazei și a stimulat eliminarea depunerilor de oxalat de calciu din rinichi.

Alte așa-zise beneficii pentru sănătatea rinichilor nu au suport științific. Se crede că pirul alb favorizează eliminarea excesului de acid uric și reduce riscul de uretrită, cistită și prostatită.
Rinichi cu pietre
Pirul gros poate fi benefic pentru sănătatea rinichilor. Acesta poate reduce formarea de calculi sau pietre la rinichi.

Retenția de lichide

Un studiu efectuat pe șobolani, raportat de Research Journal of Pharmacy and Technology, vorbește despre potențialul diuretic al pirului gros. Planta este folosită de sute de ani ca stimulent pentru eliminarea lichidelor reținute în organism.

În experimentul citat, cercetătorii au observat că administrarea orală a unui extract apos de rădăcină de Cynodon dactylon, în doze de 100 mg, 250 mg, 500 mg și 750 mg/kg de greutate corporală, a avut efecte diuretice.

Pirul gros poate sprijini tratamentul afecțiunilor edematoase sau al bolilor needematoase care sunt agravate de excesul de lichide. Agenții diuretici promovează homeostazia apei și a electroliților.

Hipertensiunea arterială și diabetul

Ca remediu complementar, pirul alb este folosit pentru a preveni diabetul și hipertensiunea arterială. În primul rând, i se atribuie proprietăți hipoglicemiante (sprijină reducerea nivelului de glucoză din sânge). În al doilea rând, efectul său diuretic și antioxidanții săi ajută la controlul tensiunii arteriale.

Un studiu efectuat pe șobolani cu diabet zaharat de tip 2 a arătat faptul că extractul din frunze de Cynodon dactylon (200 mg/kg/zi) și de Phyllanthus niruri (600 mg/kg/zi), administrat oral, favorizează controlul diabetului și al hipertensiunii arteriale.

Alte posibile utilizări ale pirului gros

  • Datorită proprietăților diuretice și antiinflamatoare, remediile cu pir gros sunt folosite pentru a reduce simptomele artritei și inflamațiile reumatice.
  • Acizii fenolici și flavonoizii prezenți în C. dactylonsusțin colagenoza, pirul fiind un agent de vindecare a rănilor.
  • Ajută la refacerea musculară, la ameliorarea oboselii și la reducerea crampelor datorită conținutului său de potasiu.
  • Proprietățile sale antiinflamatoare și de curățare sunt asociate cu protecția ficatului. În acest scop, este adesea folosit alături de alte plante, cum ar fi ciulinul de lapte, fumărița și țintaura.
  • Infuzia este folosită pentru a rehidrata organismul și a reface depozitele de minerale.

Riscuri și contraindicații pirului gros

La majoritatea adulților sănătoși, pirul gros este sigur și bine tolerat.

Se recomandă consumul prudent, deoarece excesul poate fi dăunător. Cu toate acestea, există cazuri în care este mai bine să evitați aportul de pir gros. Acestea cuprind următoarele:

  • Boli de inimă și hipertensiune arterială. Deși pirul gros are efecte antihipertensive, consultați medicul înainte de a-l încerca pe post de supliment. Utilizarea simultană cu diverse medicamente pentru această tulburare trebuie evitată.
  • Sarcină și alăptare. Nu există studii care să vorbească despre siguranță în aceste condiții.
  • Tratamente cu anticoagulante, antidepresive, antidiabetice, etc. Pirul gros poate interacționa cu aceste medicamente, ceea ce le poate spori sau reduce acțiunea.
  • Boli hepatice. Deși se vorbește despre beneficii pentru sănătatea ficatului, atât planta, cât și suplimentele pot duce la complicații.
Beneficiile pirului gros în edeme
Anumite proprietăți diuretice ale pirului gros pot fi de ajutor pentru a elimina lichidul reținut în cazul edemului.

Dozaj și mod de consum

Părțile aeriene ale plantei conțin heterozide cianogenice care pot provoca intoxicații. Din acest motiv, se folosește numai rizomul.

Dozele pot varia în funcție de forma de consum. În cazul extractelor lichide sau al tincturilor, se recomandă administrarea a 30 de picături pe zi, diluate în apă sau suc.

Există și pulbere pentru infuzii. Se folosesc 3 g la 250 ml de apă. Infuziile pot fi consumate ca atare sau în combinație cu alte plante diuretice. Se administrează de 2 sau 3 ori pe zi. În orice caz, este indicat să discutați cu medicul despre cantități și perioada maximă de consum.

Combinații posibile:

  • Pentru a reduce hipertensiunea arterială: rizom de pir gros, mătase de porumb, tei, coada-calului și fenicul. Se amestecă 10 sau 20 g din fiecare plantă. Apoi, se ia o lingură din amestec și se adaugă într-o cană de apă clocotită. După 10 minute, se poate consuma.
  • Remediu pentru pietrele la rinichi: pentru a spori capacitatea diuretică a plantei, rizomul acesteia se combină cu studeniță, păpădie, crețușcă, ovăz și fenicul. Mai întâi, se face o infuzie cu 20 g de pir și păpădie. Aceasta se combină cu celelalte plante. Se consumă o cană după fiecare masă principală.

Beneficiile pirului gros: concluzie

Pirul gros – în special rizomul său – are aplicații medicinale interesante. Este diuretic, antiinflamator, antihipertensiv și remineralizant. Cu toate acestea, până în prezent, nu au fost efectuate suficiente studii la oameni pentru a dovedi proprietățile atribuite acestuia.

Este un remediu care trebuie folosit cu măsură, doar complementar. Nu înlocuiește măsurile terapeutice indicate de medic și nu este un tratament de primă linie.

Dacă există anumite boli sau dacă se administrează anumite medicamente, doar medicul va determina dacă beneficiile pirului gros sunt relevante în circumstanțele date. Țineți cont de acest aspect!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mozafari AA, Vafaee Y, Shahyad M. Phytochemical composition and in vitro antioxidant potential of Cynodon dactylon leaf and rhizome extracts as affected by drying methods and temperatures. J Food Sci Technol. 2018 Jun;55(6):2220-2229. doi: 10.1007/s13197-018-3139-5. Epub 2018 Apr 25. PMID: 29892123; PMCID: PMC5976607.
  • Golshan A, Hayatdavoudi P, Hadjzadeh MA, Khajavi Rad A, Mohamadian Roshan N, Abbasnezhad A, Mousavi SM, Pakdel R, Zarei B, Aghaee A. Kidney stone formation and antioxidant effects of Cynodon dactylon decoction in male Wistar rats. Avicenna J Phytomed. 2017 Mar-Apr;7(2):180-190. PMID: 28348973; PMCID: PMC5355823.
  • Atmani F, Sadki C, Aziz M, Mimouni M, Hacht B. Cynodon dactylon extract as a preventive and curative agent in experimentally induced nephrolithiasis. Urol Res. 2009 Apr;37(2):75-82. doi: 10.1007/s00240-009-0174-8. Epub 2009 Jan 29. PMID: 19183977.
  • S., Satish. (2008). Study on the Diuretic Activity of Cynodon dactylon root stalk Extract in Albino Rats. Research Journal of Pharmacy and Technology. 2. 338-340.
  • Arumugham VB, Shahin MH. Therapeutic Uses Of Diuretic Agents. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557838/
  • Sadki, C., Hacht, B., Souliman, A., & Atmani, F. (2010). Acute diuretic activity of aqueous Erica multiflora flowers and Cynodon dactylon rhizomes extracts in rats. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 128, Issue 2, pp. 352–356). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.01.048
  • Bharati, Deepak. (2016). Comparative evaluation of antidiabetic antihypertensive activity of Cynodon dactylon L. and Phyllanthus niruri L in ratswith simultaneous type 2 diabetic and hypertension. Der Pharmacia Lettre. 8. 255-263.
  • Sindhu G, Ratheesh M, Shyni GL, Helen A. Inhibitory effects of Cynodon dactylon L. on inflammation and oxidative stress in adjuvant treated rats. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2009;31(4):647-53. doi: 10.3109/08923970902947325. PMID: 19874236.
  • Biswas TK, Pandit S, Chakrabarti S, Banerjee S, Poyra N, Seal T. Evaluation of Cynodon dactylon for wound healing activity. J Ethnopharmacol. 2017 Feb 2;197:128-137. doi: 10.1016/j.jep.2016.07.065. Epub 2016 Jul 22. PMID: 27457694.
  • Singh SK, Rai PK, Mehta S, Singh RK, Watal G. Curative effect of Cynodon dactylon against STZ induced hepatic injury in diabetic rats. Indian J Clin Biochem. 2009 Oct;24(4):410-3. doi: 10.1007/s12291-009-0073-3. Epub 2009 Dec 30. PMID: 23105869; PMCID: PMC3453047.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.