Cauze și simptome ale edemului pulmonar - Doza de Sănătate
 

Cauze și simptome ale edemului pulmonar

Edemul pulmonar provoacă dificultăți de respirație, respirație precipitată și tahicardie. Citește mai departe pentru a afla tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune.
Cauze și simptome ale edemului pulmonar

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Edemul pulmonar este o afecțiune care constă în acumularea de lichide în plămâni. Această acumulare provoacă dificultăți de respirație. Prin urmare, afecțiune pune în pericol viața pacientului. Descoperă în cele ce urmează principalele cauze și simptome ale edemului pulmonar!

În majoritatea cazurilor, edemul pulmonar apare din cauza problemelor cardiace. Cu toate acestea, poate fi provocat și de traume, de pneumonie (infecție pulmonară) sau chiar de anumite medicamente. Dacă edemul pulmonar apare brusc, acesta este o urgență medicală. Edemul pulmonar poate fi fatal. Însă, în alte situații, afecțiunea apare treptat. În orice caz, reprezintă o problemă foarte gravă care trebuie imediat tratată.

În acest articol, îți vom explica ce este edemul pulmonar, precum și care sunt cauzele și simptomele acestuia.

Ce este edemul pulmonar?

Alveolele sunt buzunare de aer pe aflate la nivelul celor doi plămâni. Ele sunt responsabile de absorbția oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon în timpul respirației. Când alveolele pulmonare se umplu cu lichid în loc de aer, acest schimb de gaze nu mai are loc în mod corespunzător.

Acumularea de lichide în plămâni se numește edem pulmonar. Afecțiunea este deseori cauzată de probleme legate de inimă. În acest caz, vorbim despre edemul pulmonar cardiogen. Acest tip de edem apare mai ales atunci când ventriculul stâng al inimii este slăbit.

Este posibil și ca edemul pulmonar să nu fie legat de inimă (edem pulmonar noncardiogen). De exemplu, acesta poate apărea atunci când o persoană merge la altitudini mari.

Plămâni umani

Care sunt cauzele edemului pulmonar?

Edem pulmonar cardiogen

Așa cum am menționat mai sus, edemul pulmonar cardiogen apare din cauza bolilor de inimă. Cele mai frecvente probleme cauzatoare de edem pulmonar sunt:

 • Anomaliile coronariene. Artera coronară este responsabilă de circulația sângelui la nivelul inimii. De obicei, aceasta se înfundă din cauza unei acumulări de grăsimi (placă ateromatoasă), iar inima este astfel slăbită. Sângele tinde să se acumuleze în plămâni, iar acest lucru face ca lichidul să treacă în alveole.
 • Leziunile musculare cardiace. Acestea poartă numele de cardiomiopatie. Ca și în cazul precedent, atunci când inima nu bate suficient de puternic, lichidul revine în plămâni.
 • Problemele valvei cardiace.
 • Hipertensiunea.

Edem pulmonar noncardiogen

Acesta nu implică probleme cardiace. În acest caz, principalele cauze ale edemului pulmonar sunt:

 • Altitudini mari. Atunci când o persoană merge la altitudini mari, poate apărea o creștere a presiunii datorită vasoconstricției capilarelor pulmonare. În consecință, lichidul trece în alveole.
 • Sindromul de insuficiență respiratorie acută. Această afecțiune apare atunci când plămânii se umplu cu lichide și celule albe din sânge. Traumele sau infecțiile pot provoca apariția acestui sindrom.
 • Anumite medicamente.
 • Embolie pulmonară. Aceasta se produce atunci când un cheag înfundă un vas de sânge din plămâni. Acest lucru nu permite sângelui să circule în mod corect.
 • Infecții virale.
 • Inhalarea fumului sau sufocarea.

Simptome ale edemului pulmonar

Acum că am stabilit cauzele, să discutăm și despre simptomele edemului pulmonar.

În general, simptomele depind de cauza apariției edemului. Atunci când se manifestă acut, principalele simptome sunt:

 • Scurtarea respirației, care se agravează atunci când persoana stă culcată.
 • Senzație de sufocare.
 • Zgomote în timpul respirației (cunoscute și sub denumirea de șuierături).
 • Tuse (cu sau fără sânge).
 • Tahicardie: inima bate în ritm accelerat.
 • Pielea pacientului poate fi rece și umedă, iar buzele pot fi albastre.
Tahicardia pe lista de simptome ale edemului pulmonar

Dacă edemul apare treptat, simptomele sunt ușor diferite:

 • Dificultăți de respirație atât la efort, cât și atunci când pacientul stă culcat.
 • Umflarea picioarelor.
 • Senzație accentuată de oboseală.
 • Tuse ce apare atunci când persoana se întinde și dispare când stă în șezut.
 • Creștere în greutate.

Cum poate fi prevenită apariția edemului pulmonar?

Pentru a încerca să o previi apariția edemului pulmonar, ar trebui să previi mai întâi orice problemă cardiacă. În acest sens, este necesar să îți ții sub control tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile de inimă.

De asemenea, practicarea de exerciții fizice moderate în fiecare zi și adoptarea unei diete sănătoase sunt măsuri foarte importante de prevenție. Acestea ajută la controlul tensiunii arteriale și al nivelului de colesterol din sânge. Colesterolul rău este asociat cu boala coronariană.

De asemenea, pacienții trebuie să evite fumatul și consumul de alcool. În plus, experții recomandă menținerea unei greutăți sănătoase. În cele din urmă, desigur, stresul trebuie ținut sub control.

Concluzii

Dacă observi modificări ale respirației, oboseală fără un motiv clar sau oricare dintre simptomele prezentate mai sus, consultă urgent un medic. Nu uita că edemul pulmonar este o afecțiune severă ce îți poate pune viața în pericol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.