Beneficiile, proprietățile și utilizările glicinei
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Glicina este un aminoacid esențial folosit de organism pentru a sintetiza proteine. Este prezentă în alimente precum peștele, carnea sau produsele lactate. În plus, are o serie de beneficii pentru sănătate. Descoperiți proprietățile și utilizările glicinei!
Aportul de glicină este legat de o eficiență mai mare în repararea leziunilor fizice și de o incidență mai scăzută a patologiilor neurodegenerative.
Beneficiile, proprietățile și utilizările glicinei
Glicina și osteoartrita
În primul rând, trebuie să stabilim rolul glicinei în osteoartrită. Vorbim despre o patologie frecventă, care afectează aproape jumătate din populația de peste 65 de ani. Implică degenerare și dureri articulare.
De obicei, este de natură cronică și este tratată cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene orale. Desigur, aceste medicamente au mai multe efecte secundare dăunătoare, așa că este bine să reducem consumul.
S-a demonstrat este că suplimentarea cu glicină favorizează gestionarea acestei boli și, întâmplător, ajută la reducerea progresiei acesteia. Un studiu publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie confirmă acest lucru.
Majoritatea cercetărilor în acest sens sunt efectuate pe animale. Din acest motiv, ele nu pot fi pe deplin extrapolate la oameni. Prin urmare, sunt necesare teste suplimentare pentru a ajunge la concluzii solide.
Este necesară și optimizarea altor aspecte ale dietei pentru a controla cu evoluția dezvoltarea bolii. Nu contează doar consumul total de proteine și colagen, ci și consumul de minerale esențiale. De asemenea, a rămâne activ fizic va face diferența. Antrenamentul de forță va reduce simptomatologia.
Recomandăm: Alternative la proteinele animale în dietă
Glicina și somnul
Unii experți recomandă utilizarea glicinei pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Este important să dormim suficient pentru ca procesele de reparare care au loc zilnic în organism să se desfășoare corect.
Mai exact, glicina va facilita obținerea unui somn profund, deoarece controlează temperatura corpului. Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Pharmacological Sciences, aportul acestui aminoacid este eficient în obținerea unui somn mai odihnitor.
Poate avea chiar și un efect sinergic cu alte suplimente, precum melatonina și triptofanul. Ambele îmbunătățesc funcționarea ritmurilor circadiene, ceea ce permite controlul optim al fazelor de somn și veghe.
Nu uitați de igiena somnului. De exemplu, expunerea la ecrane sau elemente care emit lumină albastră înainte de culcare nu este recomandată. În caz contrar, sinteza endogenă a melatoninei este redusă, ceea ce poate îngreuna adormirea sau poate provoca întreruperi ale odihnei. A merge la culcare devreme este, de asemenea, decisiv.
Repararea musculară indusă de glicină
Glicina este importantă în stimularea sintezei de colagen, cea mai întâlnită proteină din corpul uman, așa cum afirmă un articol publicat în revista Amino Acids.
Acest element este responsabil de asigurarea contractilității și elasticității mușchilor, aceștia putându-și îndeplini în mod optim funcțiile. Când aportul de glicină este suficient, sunt stimulate procesele de recuperare musculară (atât cele induse de efort, cât și cele induse de accidentări). Este vitală și asigurarea necesarului zilnic de vitamina C, un alt nutrient care intervine în sinteza proteinelor.
Alimente bogate în glicină
După cum am menționat, glicina este un aminoacid neesențial. Aceasta înseamnă că organismul îl poate sintetiza singur, chiar dacă nu este inclus în dietă în cantități suficiente.
Există alimente care conțin glicină. Asigurarea prezenței lor în dietă în mod regulat va avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate.
În general, carnea de porc și vită concentrează o cantitate mare de glicină. La fel și carnea de pui și produsele lactate. În cadrul produselor alimentare de origine vegetală, se menționează în mod special următoarele opțiuni:
- Sfeclă
- Morcov
- Leguminoase
- Ciuperci
- Cereale integrale
- Nuci
Cantitatea zilnică recomandată de glicină
Trebuie să vorbim acum despre dozele adecvate de glicină care trebuie consumate zilnic. Se recomandă să luați aproximativ 15 grame de glicină pe zi. Cu toate acestea, organismul este capabil să producă singur aproximativ 3 grame din alți aminoacizi.
În cazul în care apare un deficit, se poate recurge la suplimente. Chiar și așa, nu este o situație frecventă.
În ceea ce privește doza maximă recomandată, aceasta este în jur de 60 grame pe zi. Dacă această cantitate este depășită, la nivelul sistemului nervos central pot apărea anumite modificări.
Recomandăm: Alimente bogate în proteine și delicioase
Utilizările glicinei: un aminoacid neesențial foarte important
După cum am precizat mai sus, glicina este un aminoacid care îndeplinește funcții importante în corpul uman. Se găsește în diverse alimente de origine animală, iar organismul poate sintetiza o anumită cantitate pe cont propriu. Prin urmare, apariția unei deficiențe nu este frecventă. Totuși, este posibil să obțineți beneficii în plus dacă alegeți să consumați suplimente alimentare.
În orice caz, trebuie menționat faptul că, atunci când scopul este menținerea sănătății pe termen mediu, mâncatul corect nu este suficient. Trebuie să adoptați mai multe obiceiuri sănătoase.
Printre acestea, trebuie să menționăm necesitatea de a practica exerciții fizice în mod regulat. Mai presus de toate, antrenamentul de forță trebuie să fie prioritar pentru a ține sub control inflamația din mediul intern.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tu, Y., Wang, K., Liang, Y., Jia, X., Wang, L., Wan, J. B., Han, J., & He, C. (2019). Glycine tabacina ethanol extract ameliorates collagen-induced arthritis in rats via inhibiting pro-inflammatory cytokines and oxidation. Journal of ethnopharmacology, 237, 20–27. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.03.035
- Bannai, M., & Kawai, N. (2012). New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. Journal of pharmacological sciences, 118(2), 145–148. https://doi.org/10.1254/jphs.11r04fm
- Adeva-Andany, M., Souto-Adeva, G., Ameneiros-Rodríguez, E., Fernández-Fernández, C., Donapetry-García, C., & Domínguez-Montero, A. (2018). Insulin resistance and glycine metabolism in humans. Amino acids, 50(1), 11–27. https://doi.org/10.1007/s00726-017-2508-0
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.