Beneficiile, riscurile și efectele secundare ale plantei Sarsaparilla
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Sarsaparilla este o plantă cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate. Este o viță de vie din genul Smilax, care poate crește până la 15 metri. Exista diferite specii, însă cele mai folosite în fitoterapie sunt cele americane, care includ: S milax ornata, S milax officinalis, S milax medica și Smilax siphilitica, printre altele. Care sunt beneficiile, riscurile și efectele secundare ale plantei Sarsaparilla?
După cum detaliază revista Pharmacological Research, extractele sale au activitate antiinflamatoare și imunomodulatoare. Deși efectele sale sunt încă în curs de investigație, planta este folosită la fabricarea suplimentelor.
Ce este Sarsaparila?
După cum am menționat deja, este un arbust sub formă de viță de vie spinoasă, a cărui înălțime poate varia între 2 și 15 metri. Planta are frunze în formă de inimă, flori de culoare crem și fructe roșu închis care sunt toxice.
Cele mai multe dintre beneficiile Sarsaparilei se găsesc în rădăcina plantei. Oamenii obișnuiesc să usuce și să zdrobească rădăcina pentru a o folosi în infuzii sau uleiuri esențiale. Tincturile de Sarsaparila sunt, de asemenea, foarte apreciate.
Planta crește în pădure, sub formă de gard viu și în zonele cu multă vegetație. Distribuția arbustului este variabilă, fiind foarte frecvent în Europa și Asia. Crește și în America și Africa.
Sarsaparilla: beneficii pentru sănătate
Cercetările sunt în curs de desfășurare. Conform unor publicații, cum ar fi The Pharmacopoeia of the United States of America, multe dintre beneficiile care i se atribuie sunt rezultatul concentrației mari de substanțe fitochimice, printre care se numără triterpenele, sarsaparilozida, parilina, smitilbina și compușii fenolici, printre altele.
Studiile despre utilizarea Sarsaparillei la oameni sunt vechi și nu sunt suficiente pentru a confirma beneficiile acesteia. În orice caz, utilizarea moderată este considerată sigură pentru majoritatea adulților sănătoși. Cercetările sugerează următoarele efecte ale Sarsaparilei asupra corpului uman:
- Creșterea frecvenței și volumului urinar
- Contracția și întărirea țesuturilor organice
- Scăderea sângerării și a hemoragiilor
- Eliminarea microorganismelor patogene de pe piele și mucoase
Trebuie remarcat faptul că acesta nu este un tratament de primă linie împotriva bolilor. În plus, având în vedere lipsa de dovezi cu privire la siguranța și eficacitatea sa, cel mai bine este să utilizați planta cu prudență.
1. Psoriazis și cicatrici
De câteva decenii, rădăcina de Sarsaparila este folosită ca adjuvant împotriva psoriazisului. De fapt, este unul dintre puținele efecte ale plantei susținute de dovezi, așa cum arată un studiu publicat în International Immunopharmacology.
Potrivit cercetărilor, unul dintre steroizii conținuți de plantă, zarzaponina, are capacitatea de a se lega de endotoxinele care provoacă leziuni la pacienții cu psoriazis. În acest fel, poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Extractul de Smilax china are efecte pozitive asupra vindecării rănilor, potrivit unui studiu publicat în revista Chemistry and Biodiversity. Florile plantei au capacitatea de a spori migrarea keratinocitelor și sinteza diferitelor tipuri de colagen.
Rădăcina de Sarsaparila poate fi folosită ca adjuvant în tratamentul psoriazisului.
Recomandăm: Folosește sarsaparilla pentru tratarea psoriazisului
2. Artrită
În structura rădăcinii de Sarsaparilla se află un compus flavonoid numit asilbină. Așa cum arată un studiu publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, acest compus vegetal are potențialul de a reduce răspunsul inflamator la animalele cu artrită indusă.
Deși lipsesc studiile la om, rezultatele sunt promițătoare. În plus, există date anecdotice care sugerează că aportul acestui supliment, fie sub formă de pudră, fie zdrobit, poate ajuta la combaterea inflamației articulațiilor.
3. Sifilis
Sarsaparilla pare să aibă beneficii împotriva unor boli cu transmitere sexuală, precum sifilisul. Deși nu înlocuiește tratamentul cu antibiotice și alte medicamente, acționează ca un adjuvant pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.
Un articol publicat în revista Molecules arată faptul că această plantă a avut activitate pozitivă împotriva a șase tipuri de bacterii și ciuperci. Compușii săi fenolici sunt responsabili de acest efect.
4. Sănătatea ficatului
În cercetările publicate în The Journal of Membrane Biology, s-a descoperit că această plantă are efecte protectoare asupra ficatului. Datorită compușilor săi flavonoizi, consumul acesteia ca supliment poate ajuta la optimizarea funcțiilor acestui organ. În plus, minimizează efectele negative cauzate de radicalii liberi.
5. Proprietăți diuretice
Smilax canariensis, cunoscută și sub numele de Sarsaparilla fără spini, este o plantă originară din Insulele Canare, care are proprietăți diuretice. Acest fapt a fost demonstrat de un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology.
Studiul citat a comparat extractele din frunze, fructe și rădăcini cu două medicamente diuretice utilizate pe scară largă: hidroclorotiazidă și furosemid. Creșterea diurezei în cazul extractelor a fost foarte asemănătoare cu cea produsă de medicamente.
6. Proprietăți antimicrobiene
Mulți compuși ai Sarsaparillei, în special ai speciei Smilax glabra, au proprietăți antimicrobiene, potrivit unui studiu publicat în revista Molecules. Unii dintre acești compuși acționează împotriva bacteriilor gram pozitive (precum Staphylococcus aureus) și împotriva ciupercilor (precum Candida albicans). Extractele din această plantă pot fi utile în tratarea infecțiilor multiple.
7. Stimulare hormonală
Preparatele din rădăcină de Sarsaparila au proprietăți stimulatoare pentru sistemul endocrin al bărbaților și al femeilor. Această plantă este capabilă să crească sinteza și eliberarea de hormoni precum testosteronul și progesteronul.
Rădăcina de Sarsaparilla este folosită pentru a stimula libidoul și dorința sexuală la bărbați, precum și pentru a atenua simptomele menopauzei la femei. În plus, studiile experimentale la șobolani au arătat că derivații de Smilax china sunt utili în inhibarea măririi prostatei.
8. Pierdere în greutate
Capacitatea diuretica și detoxifiantă a Sarsaparilei este foarte utilă în pierderea în greutate. Un studiu din revista Food and Function a arătat faptul că extractul de Smilax china este util pentru încetinirea progresiei obezității și tulburărilor asociate.
Utilizarea plantei trebuie să meargă mână în mână cu o alimentație adecvată și un plan de antrenament pentru a obține rezultate mai bune. Nu se recomandă consumul acestei plante medicinale pe perioade lungi de timp.
9. Efect expectorant
Unele specii de Sarsaparila europeană sunt folosite ca expectorante naturale. Sunt o opțiune excelentă pentru curățarea căilor respiratorii în caz de răceală, gripă sau bronșită. În plus, tonicele cu această plantă pot fi folosite pentru curățarea bronhiilor.
Descoperiți și: Beneficiile păducelului și utilizările sale
Efectele secundare și riscurile plantei Sarsaparilla
În ciuda lipsei de dovezi, Sarsaparila este celebră pentru beneficiile sale. Cu toate acestea, în unele cazuri, consumul prezintă riscuri și efecte secundare. În general, majoritatea adulților sănătoși nu au probleme atunci când folosesc planta cu moderație.
Se recomandă atenție în următoarele situații:
- Femei însărcinate și care alăptează
- Boli cronice, cum ar fi insuficiența renală (consultați medicul)
- Consum de droguri: deși nu există date privind interacțiunile medicamentoase, posibilitatea nu este exclusă.
- Nefrită acută din cauza posibilului efect al unor ingrediente active ale plantei asupra funcției renale
- Sindromul colonului iritabil
- Hipertensiune arterială de lungă durată
Deocamdată nu a fost stabilită o doză sigură pentru consum și nici riscurile plantei Sarsaparilla nu sunt complet clare. Suplimentele pot conține între 100 și 1.000 mg. Este important să nu depășiți această doză. Unele dintre efectele secundare asociate cu consumul acestei plante sunt următoarele:
- Iritație gastrică
- Greață și vărsături
- Diaree
- Disfuncție hepatică
- Deshidratare
Nu subestimați riscurile plantei Sarsaparilla
Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) nu a aprobat acest tip de remediu din cauza lipsei de dovezi privind siguranța și eficacitatea sa. Prin urmare, trebuie utilizat cu moderație, doar ca supliment.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jiang, J., Wu, F., Lu, J., Lu, Z., & Xu, Q. (1997). Anti-inflammatory activity of the aqueous extract from Rhizoma smilacis glabrae. Pharmacological Research, 36(4), 309–314. https://doi.org/10.1006/phrs.1997.0234
- Di, T. T., Ruan, Z. T., Zhao, J. X., Wang, Y., Liu, X., Wang, Y., & Li, P. (2016). Astilbin inhibits Th17 cell differentiation and ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like skin lesions in BALB/c mice via Jak3/Stat3 signaling pathway. International Immunopharmacology, 32, 32–38. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2015.12.035
- Kim, J. H., Kismali, G., & Gupta, S. C. (2018). Natural Products for the Prevention and Treatment of Chronic Inflammatory Diseases: Integrating Traditional Medicine into Modern Chronic Diseases Care. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/9837863
- She T, Zhao C, Feng J, et al. Sarsaparilla (Smilax Glabra Rhizome) extract inhibits migration and invasion of cancer cells by suppressing TGF-β1 pathway. PLoS One. 2015;10(3):e0118287. Published 2015 Mar 5. doi:10.1371/journal.pone.0118287
- Xu, S., Shang, M. Y., Liu, G. X., Xu, F., Wang, X., Shou, C. C., & Cai, S. Q. (2013). Chemical constituents from the rhizomes of Smilax glabra and their antimicrobial activity. Molecules, 18(5), 5265–5287. https://doi.org/10.3390/molecules18055265
- Xia, D., Fan, Y., Zhang, P., Fu, Y., Ju, M., & Zhang, X. (2013). Protective effects of the flavonoid-rich fraction from rhizomes of smilax glabra roxb. on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in rats. Journal of Membrane Biology, 246(6), 479–485. https://doi.org/10.1007/s00232-013-9560-9
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.