Beneficiile semințelor de fenicul și remedii - Doza de Sănătate
 

Beneficiile semințelor de fenicul și remedii

Datorită concentrației lor de antioxidanți și nutrienți, semințele de fenicul sunt aliați excelenți pentru sănătate. Află care sunt beneficiile și utilizările semințelor de fenicul!
Beneficiile semințelor de fenicul și remedii

Ultima actualizare: 22 septembrie, 2022

Semințele de fenicul au devenit populare în ultimii ani datorită proprietăților lor nutriționale. Feniculul este o plantă cu miros dulce și este originar din bazinul Mării Mediterane. Oamenii îl folosesc de secole întregi în medicina tradițională. Care sunt beneficiile semințelor de fenicul și cum poți prepara remedii naturale cu acestea?

Deși le adăugăm în salate, sosuri și produse la cuptor, cel mai comun mod de a consuma semințe de fenicul este sub formă de ceai. Această băutură se caracterizează printr-o aromă puternică și un gust ușor de lemn dulce. Ceaiul de semințe de fenicul este relaxant și oferă corpului o cantitate semnificativă de antioxidanți.

Beneficiile semințelor de fenicul

Semințele de fenicul au un gust ușor dulce, similar cu anasonul sau lemnul dulce. Sunt culese de la plantele de fenicul (Foeniculum vulgare), care cresc până la aproximativ 50 de centimetri. Aceste plante au frunze în formă de pene și flori galbene.

De obicei, semințele de fenicul sunt utilizate ca adjuvanți în tratamentul unor boli sau probleme de sănătate. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe dovezi științifice pentru a face afirmații clare cu privire la efectele lor. În orice caz, datele anecdotice referitoare la utilizările lor pentru sănătate ne permit să profităm de anumite beneficii.

Ajută în lupta contra infecțiilor

Beneficiile semințelor de fenicul în caz de gripă

Proprietățile ceaiului din semințe de fenicul pot ajuta la combaterea anumitor viruși și bacterii. Studiile au arătat faptul că acesta este un bun remediu natural împotriva mai multor tipuri de infecții. Este minunat pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Îmbunătățesc calitatea somnului

Datorită acțiunii lor relaxante, semințele de fenicul sunt o alternativă excelentă pentru stimularea somnului. Proprietățile lor relaxează mușchii, inclusiv cei ai sistemului digestiv, ajutând la pregătirea corpului înainte de culcare. De asemenea, semințele de fenicul tratează insomnia.

Stimulează producția de lapte matern

Dovezi anecdotice și chiar unele referințe din literatura medicală susțin faptul că feniculul ajută la stimularea producției de lapte matern. Timp de multe secole a fost folosit ca galactagog, deoarece crește cantitatea și calitatea laptelui la femeile care alăptează.

Ameliorează durerea de stomac

Femeie care are o durere de burtă
Feniculul este excelent pentru mișcările intestinale, ajutând la eliminarea fecalelor acumulate din cauza constipației.

Semințele de fenicul sunt bune pentru digestie și au proprietăți antiinflamatorii și carminative. Prin urmare, sunt excelente pentru reducerea disconfortului, cum ar fi flatulența, diareea și durerea abdominală. Scad chiar și secreția excesivă a acidului gastric și previn refluxul acid.

Oferă antioxidanți

Consumul de ceai de fenicul este un mod natural de a oferi corpului mai mulți compuși antioxidanți. Antioxidanții se atașează de moleculele dăunătoare pentru a face față stresului oxidativ. De asemenea, reduc presiunea asupra rinichilor și ficatului.

Reîmprospătează respirația

Proprietățile antibacteriene ale semințelor de fenicul pot ajuta la neutralizarea respirației urât mirositoare. Compușii lor elimină afecțiunile care produc miros urât și reglează pH-ul salivei. Cel mai bine este să bei ceai de fenicul înainte de culcare și dimineața la trezire.

Combate constipația

Femeie cu hârtie igienică în mână

Consumul de fenicul poate ajuta la relaxarea mușchilor digestivi. Prin urmare, este un remediu excelent pentru a stimula mișcarea intestinală și a reduce constipația. Se recomandă utilizarea ceaiului de semințe de fenicul de cel puțin două ori pe zi.

Remedii naturale cu semințe de fenicul

Acum că am stabilit care sunt beneficiile semințelor de fenicul, vom discuta despre cum le putem folosi pentru a prepara remedii naturale.

În majoritatea cazurilor, semințele de fenicul sunt consumate sub formă de ceai. Această băutură poate fi folosită pentru a profita de toate proprietățile menționate. Femeile gravide și bebelușii nu trebuie să consume ceai de fenicul. De asemenea, acesta nu trebuie consumat în cantități excesive.

Ceai din semințe de fenicul

Beneficiile semințelor de fenicul sub formă de ceai
Ceaiul din semințe de fenicul este una dintre formulele tradiționale pentru obținerea beneficiilor acestuia.

Băutura tradițională din semințe de fenicul are numeroase proprietăți nutritive. Astfel, aceasta este utilă în caz de probleme digestive, dificultăți de alăptare, probleme de somn sau infecții.

Ingrediente

  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • 1 cană de apă clocotită
  • Miere (opțional)

Mod de preparare

  • Pune o linguriță de semințe de fenicul într-o cană de apă clocotită.
  • Apoi, acoperă ceaiul și lasă-l să stea timp de aproximativ 10 minute.
  • Strecoară-l și, dacă dorești, adaugă o linguriță de miere.
  • Consumă 2 sau 3 căni pe zi.

Ceai din semințe de fenicul și lămâie

Această băutură este excelentă pentru calmarea arsurilor la stomac și a inflamațiilor. Datorită cantităților sale ridicate de minerale și vitamina C, este excelentă pentru durerile de stomac.

Ingrediente

  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • Sucul obținut dintr-o jumătate de lămâie
  • 1 cană de apă clocotită

Mod de preparare

  • În primul rând, pune o linguriță de semințe într-o ceașcă de apă clocotită.
  • Stoarce o jumătate de lămâie și adaugă sucul în ceai.
  • Acoperă băutura și las-o să stea timp de 10 minute.
  • Bea 2 căni pe zi.

Gargară cu semințe de fenicul

Beneficiile semințelor de fenicul cu mentă
Combinând feniculul cu menta, vom obține o soluție eficientă pentru a trata respirația urât mirositoare.

Pentru a spori efectul răcoritor al semințelor de fenicul atunci când luptăm cu respirația urât mirositoare, le putem combina cu puțină menta. Această plantă ajută la eliminarea bacteriilor și neutralizează mirosul urât lăsat de unele alimente.

Ingrediente

  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • 5 frunze de mentă
  • 1 cană de apă clocotită

Mod de preparare

  • În primul rând, pune semințele de fenicul și frunzele de mentă într-o cană de apă clocotită.
  • Acoperă și așteaptă până se răcește puțin.
  • Apoi, strecoară lichidul.
  • Utilizează lichidul pentru a face gargară după ce te speli pe dinți.
  • Folosește soluția de două ori pe zi.

Ai folosit vreodată acest ingredient? Acum că știi totul despre ele, nu uita să cumperi semințe de fenicul data viitoare când mergi la cumpărături. După cum poți vedea, sunt ușor de utilizat și au proprietăți interesante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rather, M. A., Dar, B. A., Sofi, S. N., Bhat, B. A., & Qurishi, M. A. (2016). Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety. Arabian Journal of Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.04.011
  • S.b, B., V.v, P., & A.h, B. (2014). Foeniculum vulgare Mill: A review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed Research International.
  • Kaur, G. J., & Arora, D. S. (2009). Antibacterial and phytochemical screening of Anethum graveolens, Foeniculum vulgare and Trachyspermum ammi. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-30
  • Anwar, F., Ali, M., Hussain, A. I., & Shahid, M. (2009). Antioxidant and antimicrobial activities of essential oil and extracts of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) seeds from Pakistan. Flavour and Fragrance Journal. https://doi.org/10.1002/ffj.1929
  • Diao, W. R., Hu, Q. P., Zhang, H., & Xu, J. G. (2014). Chemical composition, antibacterial activity and mechanism of action of essential oil from seeds of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.06.056
  • Oktay, M., Gülçin, I., & Küfrevioǧlu, Ö. I. (2003). Determination of in vitro antioxidant activity of fennel (Foeniculum vulgare) seed extracts. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(02)00226-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.