Beneficiile vitaminei A pentru sănătate
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Vitamina A este o vitamină liposolubilă care apare în mod natural în anumite alimente. Apare sub formă de retinol în produsele de origine animală și sub formă de provitamina A în fructe și legume. Asemenea tuturor vitaminelor, oamenii au nevoie de ea în cantități mici pentru a fi sănătoși. Prin urmare, trebuie să o adăugăm în dieta noastră zilnică. Dar care sunt beneficiile vitaminei A pentru sănătate?
Funcțiile și beneficiile vitaminei A pentru sănătate
Vitamina A este necesară pentru funcționarea anumitor procese ale corpului. Din acest motiv, are efecte diverse asupra mai multor sisteme.
Funcționarea sistemului imunitar
În primul rând, această vitamină este un agent antiinfecțios, deoarece este cheia funcționării normale a sistemului imunitar. Previne infecțiile, în special cele de la nivelul sistemului respirator. Acestea includ infecții ale gâtului, faringite, sinuzite, bronșite, etc.
Reproducere și dezvoltare
Vitamina A are un rol important în dezvoltarea embrionară. Acesta este unul dintre primele beneficii ale vitaminei A descoperite de cercetători. Un deficit de vitamina A în timpul sarcinii poate duce la probleme în formarea căilor urinare, a diafragmei și a rinichilor embrionilor. De asemenea, studiile științifice arată faptul că vitamina A este o necesitate pentru reproducerea adecvată la ambele sexe.
Protecție pentru ochi
Vitamina A este necesară pentru o vedere sănătoasă. Nivelurile adecvate permit luminii să se transforme în semnale electrice pe care creierul le poate interpreta.
De asemenea, vitamina A îmbunătățește vederea și previne orbirea nocturnă (vedere redusă în condiții de lumină slabă). În plus, ajută la prevenirea unor boli oculare datorită efectului său antioxidant: prezbiopia, degenerescența maculară, cataracta, glaucomul, hipermetropia, miopia sau detașarea retinei.
Antioxidant
Vitamina A este un antioxidant excelent. Prin urmare, ea poate preveni dezvoltarea anumitor boli degenerative, cum ar fi maladia Alzheimer, bolile coronariene și bolile pulmonare cronice. Unii oameni de știință cred că vitamina A poate oferi protecție și împotriva dezvoltării altor boli netransmisibile, cum ar fi cancerul.
Piele și mucoase
Această vitamină ajută la întreținerea pielii. În plus, este excelentă în protejarea membranelor mucoase, în special a celor de la nivelul tractului digestiv și respirator. De asemenea, corpul nostru are nevoie de vitamina A pentru regenerarea țesuturilor. Este un bun remediu pentru vindecarea rănilor din tractul digestiv, cum ar fi ulcerele și diverticulozele.
Multe companii cosmetice au încorporat vitamina A ca ingredient în produsele lor. Acest lucru a condus la rezultate pozitive în tratamentul acneei, la o reducere a aspectului ridurilor și la prevenirea îmbătrânirii pielii.
Citește mai mult:
Beneficiile vitaminei A pentru sănătate: de unde poți obține acest nutrient?
Am văzut deja că organismul nostru are nevoie de acest tip de vitamină pentru a îndeplini funcții importante. Oamenii nu o pot sintetiza și, prin urmare, trebuie să o obțină din surse comestibile.
Există două forme diferite de vitamina A:
1. Vitamina A preformată
Aceasta este prezentă în alimentele de origine animală. Corpul o poate absorbi și stoca cu ușurință și o hidrolizează pentru a forma retinol. Următoarele alimente se disting în cadrul acestui grup:
- Ficat de vită
- Ulei de ficat de cod
- Gălbenuș de ou
- Unt și lapte integral
- Pește gras, cum ar fi sardinele, heringul, macroul, tonul și somonul
2. Provitamina A (precursori ai vitaminei A)
Unele carotenoide vegetale sunt precursori ai vitaminei A. Acesta este cazul beta-carotenului, care se transformă în retinol prin acțiune enzimatică în intestin.
Carotenoizii sunt prezenți, în principal, în legumele galbene și portocalii, dar și în unele legume cu frunze verzi, în special în cele verde închis. Pigmenții galbeni și portocalii ai carotenoizilor sunt „ascunși” sub culoarea clorofilei. Cele mai bune surse de caroten sunt:
- Ardei roșii, cartofi dulci, dovleci și morcovi
- Pepene galben, mango, piersici și nectarine, dar în cantități mai mici
- Spanac, broccoli, sfeclă și kale
Pentru a absorbi mai bine vitamina A, ar trebui să gătești legumele și să le amesteci cu un pic de ulei de măsline.
Efectele lipsei de vitamina A asupra sănătății
Acum că am stabilit care sunt beneficiile vitaminei A pentru sănătate, să vedem ce probleme poate provoca lipsa acesteia din organism.
Deficitul de vitamina A este cauzat de o dietă săracă în acest nutrient, urmată pe termen lung. Nu este un fenomen obișnuit în țările dezvoltate, dar apare în unele părți din Africa și Asia de Sud-Est, deoarece alimentele bogate în vitamina A sunt rare.
De asemenea, anumite tulburări care afectează absorbția grăsimilor în intestin pot crește riscul de carență de vitamina A. Mai exact, diareea cronică, boala celiacă, unele probleme pancreatice și obstrucția căilor biliare joacă un rol important în acest sens.
Unele dintre semnele deficitului de vitamina A sunt:
- Piele prea uscată, erupții cutanate, aspect solzos și riduri
- Unghii fragile
- Vedere slabă, orbire nocturnă și ochi foarte uscați din cauza lipsei de lubrifiere
- Lipsa poftei de mâncare și lipsa mirosului
- Infecții
Medicii pun diagnosticul pe baza unei evaluări a simptomelor și a rezultatelor unui test de sânge. Suplimentele sunt o modalitate bună de a încerca să inversezi deficitul, dar trebuie luate întotdeauna sub îndrumarea și urmând sfaturile medicului specialist, astfel încât acesta să îți poată prescrie doza necesară cazului tău particular.
Citește și:
Excesul de vitamina A
Aportul excesiv de vitamina A poate fi toxic. De fapt, aceasta este o afecțiune cunoscută sub numele de hipervitaminoză A. Estimările indică faptul că este periculos să consumi de 10 ori mai mult decât doza zilnică recomandată.
În general, este greu să obții cantități mari de vitamina A din alimente. Astfel, toxicitatea apare atunci când o persoană ia o cantitate mare de suplimente de vitamina A. Așadar, urmează întotdeauna sfaturile unui specialist în domeniul sănătății.
Consumul ridicat de legume bogate în provitamina A nu duce, de obicei, la probleme legate de toxicitate. Corpul absoarbe doar ceea ce are nevoie și elimină orice exces. Cu toate acestea, cantitățile mari de beta-caroten îți pot face pielea portocalie!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bastos Maia S., Rolland Souza AS., Fatima Costa M., Lins da Silva S., et al., Vitamin A and pregnancy: a narrative review. Nutrients, 2019.
- Saari JC., Vitamin A and visión. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.