Logo image
Logo image

Beneficiile vitaminei B6 pentru sănătate

4 minute
O lipsă de vitamina B6 poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi anemia și anumite tulburări ale pielii. De ce este atât de importantă această vitamină? Care sunt beneficiile sale? În acest articol, îți vom răspunde la toate aceste întrebări!
Beneficiile vitaminei B6 pentru sănătate
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vitamina B6 aparține grupului de vitamine solubile în apă. Prin urmare, este o vitamină care se dizolvă în apă și care nu poate fi păstrată în organism. Corpul excretă excesul de B6 prin urină, așadar trebuie să consumi zilnic alimente care o conțin. În acest articol, vom discuta despre beneficiile vitaminei B6 pentru sănătate.

Poți găsi vitamina B6 în mod natural în carne și pește. Mai mult, alimentele ce conținu amidon, cum ar fi cartofii și anumite fructe, conțin și vitamina B6. Aceasta este o vitamină care este inclusă în suplimentele alimentare sub formă de piridoxină.

O lipsă a acestei vitamine provoacă anemie, erupții cu mâncărime, buze crăpate, fisuri în colțurile gurii și umflături ale limbii. În plus, deficitul poate fi legat de depresie, confuzie și probleme ale sistemului imunitar.

Beneficiile vitaminei B6

Some figure
Vitamina B6 joacă un rol important în prevenirea bolilor. De asemenea, este esențială pentru a ne proteja sănătatea cognitivă.

Există numeroase studii care arată faptul că utilizarea acestei vitamine, în dozele recomandate, provoacă efecte pozitive în organism. Mai jos, vom vorbi despre cele mai importante avantaje:

  • Vitaminele B pot scădea riscul bolilor de inimă prin scăderea nivelului de homocisteină. Cu toate acestea, suplimentarea cu această vitamină nu reduce riscul de îmbolnăvire dacă aportul alimentar nu este corect, potrivit studiilor efectuate recent.
  • Persoanele cu un nivel scăzut de B6 pot avea un risc crescut de anumite tipuri de cancer legate de tractul digestiv. Un exemplu este cancerul colorectal, după cum afirmă un studiu publicat în World Journal of Gastroenterology.
  • De asemenea, s-a demonstrat că persoanele cu un nivel sănătos de B6 în sânge au o memorie mai bună. Însă, suplimentarea nu pare a fi eficientă pentru a îmbunătăți funcția cognitivă la pacienții cu demență.
  • Experții speculează faptul că există o posibilă influență a vitaminei B6 în sindromul premenstrual. Unele studii sugerează faptul că suplimentarea cu această vitamină poate reduce simptomele sindromului premenstrual, reducând astfel schimbările de dispoziție, iritabilitatea și lipsa de concentrare.
  • Consumul acestei vitamine sub supraveghere medicală este recomandat pentru a reduce greața și vărsăturile în timpul primelor luni de sarcină.

Citește și:

Informații despre vitamina B12

Supradozajul cu vitamina B6

Acum că am stabilit care sunt beneficiile vitaminei B6, vom discuta despre supradozaj.

În general, este foarte puțin probabil ca supradozajul cu vitamina B6 să conducă la intoxicație. Deoarece este solubilă în apă și se excretă prin urină, este dificil ca vitamina B6 să atingă concentrații mari în organism în absența suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, suplimentarea necontrolată ar putea duce într-adevăr la această situație.

Aceasta este o problemă majoră de sănătate, care poate deteriora sistemul nervos, făcând dificil controlul mișcărilor corpului. Mai mult, excesul de vitamina B6 poate provoca reacții ale pielii, hipersensibilitate la lumina soarelui, greață și arsuri la stomac. Prin urmare, este foarte important să iei acest supliment alimentar numai sub supravegherea unui specialist în sănătate.

Interacțiunile medicamentoase

Suplimentele care conțin această vitamină pot interacționa cu anumite medicamente:

  • Unele antibiotice, cum ar fi cicloserina, care sunt utilizate pentru a trata tuberculoza. Această interacțiune poate agrava convulsiile și deteriora celulele nervoase.
  • Medicamentele concepute pentru a trata epilepsia pot scădea nivelul acestei vitamine în organism.
  • Ingerarea teofilinei pentru tratarea astmului poate reduce, de asemenea, nivelul de B6 și poate cauza convulsii.

De câtă vitamina B6 are nevoie organismul uman?

Some figure
Poți obține vitamina B6 de care organismul are nevoie urmând o dietă sănătoasă și echilibrată. Cu toate acestea, în unele cazuri, trebuie să recurgi la suplimentare alimentare.

Lăsând la o parte recomandările OMS pentru aportul de vitamina B6 în situații normale, în anumite cazuri poate apărea o cerere în exces. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla la persoanele care urmează diete bogate în proteine, deoarece această vitamină joacă un rol important în digestia acestora. Mai mult, poate fi necesar să consumi mai multă vitamina B6 în cazul în care te confrunți cu o curbă de glucoză scăpată de sub control. În caz de anemie, este necesar să monitorizezi atent aportul acestui micronutrient .

Este de remarcat faptul că studiile recente efectuate asupra acestei vitamine pun în discuție rolul său antioxidant și relația sa cu bolile complexe. În prezent, experții consideră că atât deficitul, cât și excesul acestei vitamine pot avea consecințe negative. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.

Citește mai mult:

Cum să prepari o cremă antivergeturi cu vitamina E

Concluzie

Vitamina B6 are funcții diferite în organism. În condiții normale, vei obține cantitatea de care ai nevoie prin dietă. Însă pot exista cazuri în care suplimentarea este necesară pentru a corecta un deficit sau a preveni anumite boli.

Reține faptul că este important să nu abuzezi de multivitamine. Așadar, trebuie să consulți medicul sau nutriționistul înainte de a le consuma. În cazul în care te confrunți cu reacții adverse, cum ar fi greața, experții recomandă suspendarea consumului de vitamina B6.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.