Este bine să mâncăm paste și orez seara? - Doza de Sănătate
 

Este bine să mâncăm paste și orez seara?

Este indicat să mâncăm paste și orez seara? S-a vorbit mult despre consumul acestor alimente la cină. Totuși, lucrurile depind de starea fiecăruia. În acest articol, îți vom spune totul despre acest subiect.
Este bine să mâncăm paste și orez seara?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Toată lumea spune că nu este o idee bună să mâncăm paste și orez seara, fie pentru că aceste alimente ne fac să creștem în greutate, fie pentru că ar fi dăunătoare pentru sănătate. Adevărul este că aceste alimente pot fi consumate în orice moment al zilei dacă ținem cont de anumite aspecte.

Primul lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare este faptul că aceste alimente sunt energizante. Prin urmare, rolul lor este de a oferi energie și de a ajuta organismul să se recupereze după efort. Așadar, acestea ar trebui utilizate strict în acest scop, lăsând gustul de-o parte.

În ce situații putem să mâncăm paste și orez seara?

Dacă nu ai consumat foarte mulți carbohidrați în timpul zilei și ai făcut exerciții fizice (în special după-amiaza), este bine să consumi aceste alimente seara. Principala lor funcție va fi să te ajute să te recuperezi după efortul fizic. Acestea vor ajuta la refacerea rezervelor de glicogen muscular și hepatic.

Dacă nu consumi deloc carbohidrați și faci efort fizic în dimineața următoare, riscul de leziuni musculare crește dramatic. Prin urmare, este esențial să te asiguri că nivelurile tale de glucoză și glicogen muscular sunt adecvate înainte de a efectua exerciții fizice de mare intensitate.

Cu toate acestea, dacă vrei să slăbești, o soluție foarte bună poate fi eliminarea carbohidraților din meniurile de la cină și efectuarea de exerciții fizice în timpul pauzelor alimentare. Dar, dacă faci acest lucru, exercițiile fizice efectuate dimineața ar trebui să fie de intensitate scăzută pentru a reduce riscurile.

Paste cu creveți
Consumul de paste și orez la cină poate fi o opțiune bună pentru sportivi. De asemenea, poți servi paste și orez la cină atunci când consumi puțini carbohidrați pe parcursul zilei.

Servirea de paste sau orez seara este indicată în principal sportivilor care fac exerciții fizice anaerobe. Acești indivizi vor beneficia în urma consumului acestor alimente. De fapt, acestea vor deveni o parte fundamentală a îmbunătățirii performanței acestora.

Acești sportivi trebuie să consume foarte mulți carbohidrați atunci când folosesc metoda încărcării cu glicogen înainte de o competiție. În aceste situații, depozitele musculare și hepatice sunt golite în 24-48 de ore. Apoi, acestea sunt saturate excesiv și exploatate din plin în activitatea fizică.

Aceste strategii sunt tipice în sporturile de rezistență, de categorie grea sau de anduranță anaerobă. În plus, acestea implică consumul de orez și paste făinoase în cantități mari, chiar și la cină.

În ce situații nu putem să mâncăm paste și orez seara?

În cazul persoanelor sedentare care nu fac exerciții fizice în mod regulat, nu este recomandat consumul de carbohidrații seara. Aceștia pot fi consumați la primele mese ale zilei, mai ales când vine vorba de reducerea poftei de mâncare.

Cel mai bine este să eviți carbohidrații seara și, în schimb, să consumi proteine și grăsimi sănătoase. Astfel, ar trebui să consumi mâncăruri voluminoase, dar cu o densitate energetică scăzută, care îți permit să dormi sătul și să te odihnești în mod corespunzător. Nu are rost să consumi seara glucoză care nu va fi folosită și nici depozitată ca glicogen în organism.

Pe măsură ce anii trec, carbohidrații devin tot mai puțin necesari. În schimb, necesarul de proteine începe să crească pentru a preveni deteriorarea și distrugerea mușchilor. Din acest motiv, pastele și orezul, atât seara, cât și în orice alt moment al zilei, devin alimente secundare sau reziduale în dietă, aflându-se în spatele proteinelor și al grăsimilor sănătoase.

Castron cu orez fiert
Consumul de paste și orez noaptea trebuie limitat la persoanele care practică un sport solicitant din punct de vedere fizic. În cazul persoanelor sedentare, aceste alimente nu sunt necesare și pot duce la creșterea în greutate.

Ce ar trebui să facă diabeticii?

În acest caz, este necesar să facem diferența între pacienții cu diabet zaharat de tip 1 de pacienții cu diabet zaharat de tip 2. În cazul primilor, este necesar ca aceștia să consume o porție de carbohidrați seara pentru a controla curba glucozei. În cazul celor din urmă, carbohidrații trebuie eliminați de la cină. De asemenea, acești pacienți trebuie să țină post intermitent pentru a-și reduce greutatea corporală și a îmbunătăți controlul glucozei, ceea ce va duce la o îmbunătățire a simptomatologiei bolii și la reducerea complicațiilor asociate.

Concluzie

Poți mânca paste și orez seara, atât timp cât motivul acestui aport este legat de sport. În cazul persoanelor sedentare sau al celor care doresc să slăbească, cel mai bun lucru este să-și reducă cât mai mult aportul de carbohidrați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Roach PJ., Glycogen and its metabolism. Curr Mol Med, 2002. 2(2): 101-20.
  • Kanter M. High-Quality Carbohydrates and Physical Performance: Expert Panel Report. Nutr Today. 2018;53(1):35–39. doi:10.1097/NT.0000000000000238
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.