Bicarbonatul de sodiu și slăbirea - Doza de Sănătate
 

Bicarbonatul de sodiu și slăbirea

Bicarbonatul de sodiu poate fi legat de pierderea în greutate? Ei bine, da, poate influența direct și indirect pierderea în greutate.
Bicarbonatul de sodiu și slăbirea
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Combinația chimică de sodiu și acid carbonic are ca rezultat un tip de sare numit bicarbonat de sodiu. Acesta are multe utilizări – de la ingredient folosit în gastronomie, până la eliminarea mirosurilor neplăcute din locuință. Printre numeroasele sale beneficii se numără proprietățile antiinflamatoare, utile pentru atenuarea artritei reumatoide. Recent, oamenii de știință au descoperit faptul că bicarbonatul de sodiu și slăbirea sunt strâns legate.

Este adevărat. Bicarbonatul de sodiu poate influența direct și indirect pierderea în greutate. Citește mai departe pentru a afla o mulțime de informații utile!

Bicarbonatul de sodiu și slăbirea

Este de ajutor atunci când faci exerciții fizice

Fată care face sport în aer liber
Bicarbonatul de sodiu poate reduce oboseala după exerciții de intensitate ridicată.

Un mod indirect prin care bicarbonatul de sodiu susține pierderea în greutate este rolul său în antrenamentul fizic al corpului. Bicarbonatul de sodiu reduce și neutralizează acidul lactic pe care corpul îl creează în timpul exercițiilor fizice intense.

Acidul lactic generează durere în timpul antrenamentelor. Un studiu european a testat efectele bicarbonatului de sodiu adăugat în anumite alimente și băuturi pe un grup de sportivi. Rezultatele au arătat o scădere a nivelului acidului lactic în urma consumului de bicarbonat de sodiu. Prin urmare, aportul de bicarbonat de sodiu în timpul antrenamentelor oferă rezultate mai bune în ceea ce privește pierderea în greutate.

Ține sub control pofta de mâncare și reglează funcționarea sistemului digestiv

Bicarbonatul de sodiu este eficient în combaterea arsurilor la stomac, deoarece neutralizează temporar acizii gastrici. Atunci când este adăugat cu moderație în alimente precum pâinea sau prăjiturile, va:

Acest lucru poate fi ușor verificat cu următorul experiment: amestecarea bicarbonatului de sodiu cu ceva acid, ca oțetul, va produce apă (pH neutru) și dioxid de carbon. Ei bine, o versiune moderată a acestui lucru se întâmplă și cu acidul din stomac.

Este benefic atunci când este adăugat în băuturile pentru sportivi

Bicarbonatul de sodiu și slăbirea sunt corelate
Amestecă bicarbonat de sodiu cu băuturile energizante pentru sportivi pentru un antrenament mai bun.

Bicarbonatul de sodiu crește nivelul de electroliți din corp, care sunt esențiali pentru mușchi și nervi. Poate fi adăugat și în diverse ceaiuri dietetice, care sunt excelente pentru combaterea obezității și tonificarea mușchilor abdominali.

Precauții în ceea ce privește consumul de bicarbonat de sodiu

În ciuda tuturor beneficiilor menționate, trebuie să ai grijă. Bicarbonatul de sodiu poate fi bun pentru stomac și mușchi, dar nu și pentru inimă. În concluzie, poate fi benefic, dar numai atât timp cât este consumat cu măsură. Poate chiar să ajute la tratarea anumitor boli, cum ar fi afecțiunile articulare reumatice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Requena B, Zabala M, Padial P, Feriche B. Sodium bicarbonate and sodium citrate: ergogenic aids?. J Strength Cond Res. 2005;19(1):213-224. doi:10.1519/13733.1
  • Burke LM. Practical considerations for bicarbonate loading and sports performance. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2013;75:15-26. doi:10.1159/000345814
  • McNaughton LR, Siegler J, Midgley A. Ergogenic effects of sodium bicarbonate. Curr Sports Med Rep. 2008;7(4):230-236. doi:10.1249/JSR.0b013e31817ef530
  • Al-Abri, S. A., & Olson, K. R. (2013). Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical toxicology : official journal of the American College of Medical Toxicology, 9(3), 255–258. https://doi.org/10.1007/s13181-013-0300-4
  • Antunes C, Curtis SA. Gastroesophageal Reflux Disease. In: StatPearls. StatPearls Publishing, Treasure Island (FL); 2019.
  • Examen del ácido láctico. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003507.htm#:~:text=El%20%C3%A1cido%20l%C3%A1ctico%20se%20produce,niveles%20de%20ox%C3%ADgeno%20son%20bajos.
  • McNaughton L, Dalton B, Palmer G. Sodium bicarbonate can be used as an ergogenic aid in high-intensity, competitive cycle ergometry of 1 h duration. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1999;80(1):64-69. doi:10.1007/s004210050559

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.