Încearcă un smoothie bowl la micul dejun!

05 Septembrie, 2020
Un mic dejun de bună calitate poate aduce multe beneficii importante organismului. Așadar, îți vom arăta cum să prepari un smoothie bowl delicios și sănătos pentru prima masă a zilei!

Ce este un smoothie bowl și de ce ar trebui să-l consumi la micul dejun?

Un smoothie bowl este un bol simplu cu fructe proaspete peste care se adaugă ingrediente suplimentare sau topping-uri precum muesli, fulgi de ovăz, semințe de chia sau cacao, printre altele. Este un fel de mâncare simplu pe care îl poți personaliza cu ușurință cu diverși nutrienți benefici pentru a-ți începe ziua plin de energie și bine hrănit.

Dacă alegi să consumi un smoothie bowl la micul dejun, vei consuma fibre, vitamine, lichide și alți macronutrienți de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa corect.

Vrei să afli mai multe despre smoothie bowl? Continuă să citești pentru a afla mai multe informații utile despre importanța de a-ți începe ziua cu un mic dejun adecvat. De asemenea, îți vom oferi câteva rețete delicioase de smoothie bowl!

Importanța unui mic dejun sănătos

Pentru început, să vorbim despre originea și semnificația cuvântului mic dejun. Practic, acesta înseamnă „prima masă a zilei” sau „a întrerupe postul”. Unii autori se referă la acesta ca la „o masă solidă consumată înainte de a începe ziua de lucru”.

De fapt, din punct de vedere nutrițional, experții susțin faptul că nu poți avea un metabolism optim dacă omiți micul dejun, deoarece trebuie să ai o sursă adecvată de energie și nutrienți pentru a susține funcțiile corpului pe tot parcursul zilei. Astfel, atunci când nu iei micul dejun, corpul tău se îndreaptă către rezervele sale de grăsime corporală și mușchi pentru a obține ceea ce are nevoie.

Din fericire, anumite mic dejunuri sănătoase sunt ușor de pregătit și contribuie la menținerea sănătății. Câteva exemple sunt pâinea coaptă cu șuncă de curcan și roșii, fulgii de ovăz sau muesli sau un smoothie bowl plin de nutrienți benefici pentru metabolism.

Citește mai mult:

Ce ar trebui să conțină un mic dejun nutritiv?

Smoothie bowl la micul dejun
Un bol de smoothie la micul dejun este un mod minunat de a obține nutrienții și energia necesară organismului la prima oră a dimineții.

Avantajele servirii micului dejun

Având în vedere că este prima contribuție nutrițională a zilei, micul dejun poate:

  • Îmbunătăți performanța intelectuală
  • Încuraja un aport optim de nutrienți
  • Preveni deficiențele nutriționale
  • Distribui corect energia pe tot parcursul zilei (acest lucru este minunat pentru menținerea greutății corporale)
  • Promova dezvoltarea adecvată la copii
  • Preveni obezitatea și bolile cronice asociate cu un dezechilibru energetic

Încearcă rețete delicioase pentru a servi un smoothie bowl la micul dejun!

Se pare că smoothie-urile clasice s-au demodat. Însă acestea au fost înlocuite cu smoothie bowl-uri nutritive. De fapt, acestea sunt mult mai sățioase și durează doar câteva minute pentru a le pregăti. Așadar, nu există nicio scuză pentru a nu-ți începe ziua cu un mic dejun hrănitor, apetisant și simplu.

Continuă să citești pentru a afla cum să pregătești smoothie bowl-uri delicioase!

Smoothie bowl cu mure și banane la micul dejun

Smoothie bowl cu afine la mcul dejun
Un bol cu smoothie de mure și banane este o combinație delicioasă, perfectă pentru a-ți începe ziua plin de energie.

Ingrediente pentru 2 porții

  • 200 g de mure congelate sau orice alte fructe de pădure la alegere
  • 1 1/2 banană congelată (îți recomandăm să o feliezi înainte de a o congela)
  • 2 linguri de unt de arahide de casă sau 1 lingură de pudră proteică
  • 125 ml de apă rece

Mod de preparare

  • Mai întâi, pune fructele congelate, untul de arahide și apa rece într-un blender.
  • Apoi, amestecă până obții o consistență cremoasă.
  • La final, adaugă toppinguri, cum ar fi muesli de casă sau nucă de cocos rasă.

Îți recomandăm:

7 idei pentru un mic dejun sățios și care nu îngrașă

Smoothie bowl cu unt de ciocolată și migdale

Fată care consumă un smoothie bowl la micul dejun
Există multe modalități de a pregăti un bol de smoothie consistent din punct de vedere nutrițional. În general, trebuie doar să adaugi diverse surse de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase.

Ingrediente necesare

  • 2 banane congelate
  • 50 g unt natural de migdale
  • 2 linguri pudră de cacao 100% naturală
  • ½ linguriță extract de vanilie
  • 250 ml lapte rece sau apă rece simplă
  • 1 praf de scorțișoară
  • Bănuți de cacao (opțional)

Mod de preparare

  • Mai întâi, pune primele șase ingrediente într-un blender și amestecă-le până obții o pastă groasă și cremoasă.
  • Apoi, adaugă bănuții de cacao. Aceștia sunt bogați în antioxidanți și acizi grași nesaturați, care sunt recomandați pentru a-ți proteja inima.

Posibile toppinguri pentru smoothie bowl la micul dejun

Există atât de multe toppinguri, încât opțiunile sunt nelimitate și delicioase. De fapt, sunt atât de multe, încât o listă completă nu s-ar sfârși niciodată! Iată câteva idei!

Pentru a adăuga mai multă aromă, pentru a îmbunătăți textura smoothie-ului și pentru a consuma o cantitate mai mare de substanțe nutritive, poți adăuga:

  • Migdale
  • Semințe de dovleac fără sare
  • Stafide
  • Afine
  • Fructe de pădure (mure, căpșuni, afine)
  • Semințe de chia
  • Cocos deshidratat
  • Bănuți de cacao
  • Ciocolată amară făcută bucăți mici
  • Muesli, granola sau fulgi de ovăz
  • Cereale integrale
  • Unt de arahide de casă, unt de migdale sau unt de alune de pădure
Ingrediente pentru smoothie bowl
În general, există numeroase toppinguri pe care le poți adăuga deasupra unui smoothie bowl pentru a-i îmbunătăți proprietățile nutritive.

Fii creativ și îmbunătățește-ți alimentația

La final, este important să subliniem faptul că trebuie să amesteci și să potrivești diferite grupuri de alimente pentru a profita de beneficiile lor nutriționale și pentru a avea o dietă optimă. Prin urmare, există mai multe modalități de a-ți îmbunătăți obiceiurile alimentare, optând pentru un mic dejun sănătos, ușor de pregătit.

Nu uita: Ești ceea ce mănânci!

  • Carbajal AA, Pinto FJA. El desayuno Saludable. Instituto de Salud Pública: Madrid; 2007.
  • Williams PG. The Benefits of Breakfast Cereal Consumption: A Systematic Review of the Evidence Base. Adv. 2014; 15(5): 636S-673S.
  • Rogers PJ, Shahrokni R.. A Comparison of the Satiety Effects of a Fruit Smoothie, Its Fresh Fruit Equivalent and Other Drinks. 2018; 30;10(4): 1-14.
  • Eck KM, Delaney CLClark RLLeary MPShelnutt KPOlfert MDByrd-Bredbenner C. The “Motor of the Day”: Parent and School-Age Children’s Cognitions, Barriers, and Supports for Breakfast. Int J Environ Res Public Health. 2019; 6(18): 1-15.