Boala articulară degenerativă: cauze și tratament
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
Cunoscută și sub denumirea de osteoartrită, boala articulară degenerativă include o serie de tulburări care afectează cartilajul hialin și oasele subcondrale. Aceasta provoacă durere, inflamații și împiedică executarea mișcărilor normale. Cartilajul este țesutul care acoperă capetele oaselor, fiind esențial pentru buna funcționare a articulațiilor.
Principala consecință a bolii articulare degenerative este reprezentată de deteriorarea cartilajului articular. Oasele se uzează și încep să doară. Pe măsură ce cartilajul dispare, oasele reacționează și se formează țesut osos în jurul capetelor acestora, provocând deformarea articulațiilor.
Cauzele bolii articulare degenerative
Din pricina creșterii speranței de viață și îmbătrânirii populației, se preconizează că boala articulară degenerativă va deveni cea de-a patra cauză a dizabilității în anul 2020. Nimeni nu știe care este cauza exactă a acestei probleme de sănătate, dar anumiți factori de risc au fost asociați cu dezvoltarea sa:
- Vârsta: Riscul de osteoartrită crește exponențial începând cu vârsta de 50 de ani.
- Sexul: Majoritatea pacienților sunt femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 55 de ani.
- Moștenirea genetică: Riscul de a suferi de osteoartrită poate fi de până la 65% în cazul persoanelor ai căror părinți au suferit de această problemă.
- Activitatea la locul de muncă: Sarcinile repetitive suprasolicită articulațiile pe termen lung.
- Activitățile fizice extreme: Sportivii prezintă un risc crescut de osteoartrită.
- Menopauza: Scăderea nivelului de estrogen specifică menopauzei constituie un factor major în ceea ce privește dezvoltarea bolii articulare degenerative.
- Obezitatea: Aceasta nu pare a reprezenta un factor major în dezvoltarea osteoartritei. Însă kilogramele în plus pot agrava starea anumitor articulații, în special cele ale genunchilor.
- Fracturile și leziunile: Pot declanșa boala articulară degenerativă.
Citește și:
Simptomele bolii articulare degenerative
Boala articulară degenerativă are o evoluție treptată. Inițial, afectează una sau mai multe articulații, evoluând într-o senzație de rigiditate ce apare dimineața. În general, această rigiditate este de scurtă durată și poate fi ameliorată prin mișcare.
Pe măsură ce tulburarea progresează, mobilitatea articulației afectate scade. Apar contracturi cu flexie, sensibilitate la presiune și o senzație de „pocnitură”. Uneori survin și blocaje mecanice din cauza prezenței corpurilor libere în interiorul articulației deteriorate.
Simptomele osteoartritei sunt variate și se dezvoltă progresiv. Cele mai frecvente sunt durerile articulare, limitarea mișcărilor, fricțiunea și, în anumite cazuri, hidrartroza (revărsat articular). Durerile articulare și inflamațiile pot apărea și după perioade lungi de lipsă de activitate. Creșterea excesivă de țesut la nivelul capetelor oaselor provoacă deformări.
Ar putea să te intereseze:
Durerea constituie simptomul cel mai îngrijorător al osteoartritei. Însă ea tinde să dispară după odihnă. Cu toate acestea, pe măsură ce tulburarea progresează, pacientul poate simți durere atât când se mișcă, cât și atunci când se odihnește.
Cum se tratează boala articulară degenerativă
Primul pas pentru a trata osteoartrita este să eviți toți factorii care contribui la degradarea articulațiilor. Totodată, fiecare pacient va avea nevoie de un regim de exerciții adaptat nevoilor sale.
În fazele acute ale bolii, durerea experimentată se înrăutățește din pricina inflamării zonei afectate. Pacientul va avea nevoie de medicamente antiinflamatoare și/sau analgezice pentru a putea reduce inflamațiile și a ameliora durerea.
Medicul poate prescrie și alte tipuri de medicamente.
Medicamentele condroprotectoare
Produsele farmaceutice din această categorie sunt create special pentru a trata boala articulară degenerativă. Ele acționează direct asupra articulațiilor afectate.
Pe lângă faptul că ameliorează durerea și îmbunătățesc mobilitatea, medicamentele condroprotectoare pot vindeca osteoartrita. Acestea conțin substanțe cum ar fi sulfatul de condroitină, sulfatul de glucozamină și acidul hialuronic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Schinca, N., & Alvarez, J. (2012). artropatía neuropática o Pie de Charcot. TraumaTología Revista Biomedicina |Traumatología.
-
Paz Jiménez, J.; González-Busto Mújica, I.; Paz Aparicio, J. (2002). Artrosis : patogenia y desarrollo. Rev Ortop Traumatol.
-
Wainstein, E. (2014). Patogénesis de la artrosis. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70098-7
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.