Logo image
Logo image

Boala celiacă la copii și adolescenți

4 minute
Modul în care boala celiacă se manifestă la copii și adolescenți variază în funcție de vârsta acestora. Ea poate provoca vomă, constipație și chiar subdezvoltare.
Boala celiacă la copii și adolescenți
Ultima actualizare: 16 august, 2020

Boala celiacă este cunoscută și sub denumirea de intoleranță la gluten și survine frecvent la copii și adolescenți. Din păcate, este una dintre cele mai răspândite tulburări digestive. Se estimează că o mare parte a populației globale suferă de boala celiacă, deși mulți pacienți nu realizează că o au.

Glutenul constituie un termen care se referă la un set de proteine prezente în numeroase cereale, în special în grâu.

Boala celiacă afectează mai des copiii și adolescenții decât adulții. Aproape 1 din 70 de copii suferă de intoleranță la gluten. Această patologie prezintă o componentă ereditară, drept pentru care purtătorii anumitor gene prezintă un risc crescut de a o dezvolta.

Citește și:

Produsele fără gluten sunt sănătoase sau nu?

În momentul de față, o mare parte din dieta noastră are la bază cerealele și cantitatea de gluten din alimentele consumate este substanțială. În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre boala celiacă, inclusiv impactul său asupra copiilor și adolescenților.

Ce este boala celiacă?

Some figure

Boala celiacă reprezintă o patologie care provoacă o reacție autoimună la gluten. Sistemul imunitar reacționează la acest set de proteine, producând o serie de probleme la nivelul sistemului digestiv.

Diverse studii au demonstrat faptul că boala celiacă are o componentă ereditară semnificativă. Asta înseamnă că persoanele cu anumite gene prezintă un risc crescut de a suferi de intoleranță la gluten. Însă multe dintre acestea sunt asimptomatice. Totodată, anumite boli măresc predispoziția la boala celiacă, inclusiv diabetul zaharat și sindromul Down.

Care sunt consecințele bolii celiace?

Pacienții cu boala celiacă experimentează o reacție autoimună la nivelul sistemului digestiv atunci când mănâncă gluten. Această reacție produce inflamarea mucoasei intestinale – acea barieră care permite absorbția nutrienților esențiali pentru a avea o sănătate optimă. Intestinele nu mai pot absorbi toți nutrienții necesari. Așadar, boala celiacă provoacă sindromul de malabsorbție.

Însă pacienții care suferă de boala celiacă pot preveni simptomele și complicațiile asociate acesteia dacă urmează o dietă strictă fără gluten. Detectarea timpurie a bolii și evitarea consumului de gluten vor permite mucoasei intestinale să se regenereze treptat.

Cum se manifestă boala celiacă la copii și adolescenți?

Some figure

Boala celiacă se poate declanșa în orice etapă a vieții. Însă simptomele acesteia variază în funcție de vârsta pacientului. Așa cum am menționat anterior, daunele produse la nivelul mucoasei intestinale sunt reversibile atât timp cât sunt detectate la timp. Din acest motiv, este important să știm cum se manifestă boala celiacă la copii și adolescenți. Astfel, îți vei putea ajuta copilul să adopte o dietă adecvată pentru a evita complicațiile.

De pildă, copiii foarte mici pot experimenta diaree sau flatulență constantă din cauza bolii celiace. În plus, aceștia tind să crească foarte puțin, mai ales după ce încep să consume alimente solide cu gluten.

Ar putea să te intereseze:

Cauzele reacțiilor alergice și simptomele alergiilor

Copiii mai mari și adolescenții cu boala celiacă pot prezenta simptome ca durerile abdominale, voma sau constipația. Acești pacienți vor fi scunzi pentru vârsta lor și pot avea erupții cutanate și anemie. Toate simptomele menționate survin deoarece organismul nu poate absorbi toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta adecvat.

Cum se diagnostichează boala celiacă la copii și adolescenți?

Deseori, copiii și adolescenții afectați nu prezintă simptome sau acestea trec neobservate. Însă știm că moștenirea genetică este un factor determinant în dezvoltarea bolii celiace. Dacă tu sau partenerul tău suferă de această tulburare, trebuie să consulți un medic pentru evaluarea copilului.

Există mai multe teste utile pentru a detecta boala celiacă. În primul rând, medicul va recomanda o analiză de sânge care poate identifica anticorpii caracteristici acestei patologii. Apoi, dacă rezultatul este pozitiv, medicul ar putea recomanda și o mică biopsie intestinală. Se va introduce un mic tub prin gură. De îndată ce acesta pătrunde în intestin, se va lua o mostră care va fi analizată în laborator.

După cum poți vedea, avem la dispoziție numeroase metode de a diagnostica boala celiacă la copii și adolescenți, iar testele nu sunt dureroase. Diagnosticarea timpurie poate îmbunătăți semnificativ starea de sănătate a copilului.

Concluzii

Modul în care boala celiacă se manifestă la copii și adolescenți este influențat de factorul vârstă. Dacă bănuiești că fiul sau fiica ta ar putea suferi de această tulburare, consultă un medic. Specialistul va supune copilul testelor necesare și îți va oferi recomandări alimentare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Polanco Allué, I., & Koninckx, C. R. (n.d.). INTRODUCCIÓN Y CONCEPTO Enfermedad celíaca. Retrieved from https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/celiaquia.pdf
  • Enfermedad celíaca en niños y adolescentes – HealthyChildren.org. (n.d.). Retrieved September 4, 2019, from https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/conditions/abdominal/Paginas/celiac-disease.aspx
  • La enfermedad celíaca (para Padres) – KidsHealth. (n.d.). Retrieved September 4, 2019, from https://kidshealth.org/es/parents/celiac-disease-esp.html
  • Epidemiología de la celiaquía – Dr. Schär Institute. (n.d.). Retrieved September 4, 2019, from https://www.drschaer.com/es/institute/a/prevalencia-celiaquia

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.