Boala indusă de social media: Poate fi transmis Tourette prin video?
 

Boala indusă de social media: Poate fi transmis Tourette prin video?

La un moment dat, a apărut întrebarea dacă rețelele sociale ar putea induce o boală precum sindromul Tourette. Este posibilă această „contaminare” prin ecrane?
Boala indusă de social media: Poate fi transmis Tourette prin video?

Ultima actualizare: 02 noiembrie, 2021

„Integrat și apocaliptic” a fost metafora folosită de Umberto Eco pentru a se referi la diferitele poziții din jurul social media. Am putea face o paralelă pentru a comenta ceea ce se numește boala indusă de social media (MSMI).

„Acolo mi-am întâlnit partenerul. Țin legătura cu familia mea care locuiește departe, pot afla ce se întâmplă pe cealaltă parte a planetei.” Acestea ar fi motivele integrate. Pe de altă parte, există apocalipticii, care susțin că rețelele sociale ne afectează sănătatea și sunt vinovate de apariția unor boli, cum ar fi MSMI.

Ce este boala indusă de social media (MSMI)?

Mass Social Media Induced Illness (MSMI) sau boala indusă de rețelele sociale este numele dat unei patologii de origine socială care este răspândită de rețelele de socializare. Faptul că este sociogenă se referă la faptul că mai multe persoane, fără un motiv justificat, încep să experimenteze un anumit tip de disconfort sau boală.

Accentul pus pe rețelele sociale servește la identificarea mijloacelor de contaminare, care diferențiază MSMI de alte boli sociogenice în masă. Ipoteza MSMI (exprimată într-un studiu publicat în Oxford University Press), leagă creșterea numărului de pacienți care intră într-o clinică specializată în sindromul Tourette cu difuzarea de videoclipuri care arată persoane cu sindromul menționat.

Un exemplu este un youtuber german popular pe nume Jan Zimmermann, care are acest sindrom. Ticurile sale verbale erau similare cu cele ale pacienților din clinică. După vizionarea videoclipurilor produse de celebrul influencer, mulți tineri ar fi contractat Tourette.

Totuși, o echipă formată din cercetători de la Școala de Medicină din Hanovra, Germania, subliniază clar că nu este vorba de sindromul Tourette, ci de ticuri similare care ar putea fi comparabile, dar care nu se conformează acestui diagnostic specific.

Cercetătorii raportează că pacienții internați în clinică au fost diagnosticați greșit cu sindromul Tourette. Influența rețelelor de socializare nu a fost niciodată luată în considerare la acel moment.

Sindromul Tourette

Cum este legată boala indusă de social media de sindromul Tourette?

Îndoielile și temerile cu privire la utilizarea rețelelor de socializare s-au înmulțit. Cu toate acestea, nu a durat mult până să obținem lămuriri de la specialiști, care menționează că sindromul Tourette nu poate fi transmis sau indus de ecrane.

În acest sens, diverse surse au clarificat că sindromul Tourette își are originea în copilărie, în timp ce MSMI apare brusc și la vârste mai înaintate. Este o tulburare funcțională care decurge dintr-o expunere continuă și excesivă la rețelele de socializare, alături de alți factori.

De asemenea, ticurile MSMI sunt multiple și variate. Există ticuri complexe și stereotipe, cu debut brusc la nivelul brațelor sau al corpului. În sindromul Tourette, ticurile au debut lent și apar la nivelul feței și al ochilor.

Cum să prevenim ca utilizarea rețelelor sociale să ne afecteze sănătatea

Nu este Tourette, dar este important. Ceea ce au dorit cercetătorii să evidențieze este că MSMI este un nou tip de boală indusă de rețelele de socializare, care arată presiunile și solicitările la care sunt supuși mulți tineri. Există dorința de a fi unic și excepțional, transformându-ți viața într-un semnal de trezire constant.

Iată câteva sfaturi pentru a nu lăsa tehnologia să ne afecteze sănătatea :

  • Limitați timpul de utilizare: reduceți orele petrecute pe social media, mai ales în orele de repaus.
  • Utilizați alarme sau notificări care avertizează asupra folosirii lor excesive: programați funcții care indică faptul că sunteți aproape de a depăși o anumită perioadă de timp online.
  • Nu folosiți rețelele sociale în toate momentele de odihnă: este necesar să vă deconectați complet în anumite momente.
  • Dormiți cu telefoanele mobile oprite sau pe modul avion: în așa fel încât luminile intermitente sau notificările care vibrează să nu vă întrerupă somnul.
Boala indusă de social media

Rețelele sociale nu sunt un panaceu

Dincolo de impactul evident pe care rețelele sociale îl au asupra vieții noastre de zi cu zi, este important să nu mai ascundem toate relele planetei în spatele lor. Oamenii au putere deplină de acțiune și schimbare. Ei pot începe prin a stabili limite privind utilizarea și consumul de noi tehnologii. Este important să nu demonizăm prezența rețelelor sociale. Secretul este modul de utilizare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Kirsten R Müller-Vahl, Anna Pisarenko, Ewgeni Jakubovski, Carolin Fremer, Stop that! It’s not Tourette’s but a new type of mass sociogenic illness, Brain, 2021;, awab316, https://doi.org/10.1093/brain/awab316
    • Capilla Garrido, Estefanía, & Cubo Delgado, Sixto (2017). PHUBBING. CONECTADOS A LA RED Y DESCONECTADOS DE LA REALIDAD. UN ANÁLISIS EN RELACIÓN AL BIENESTAR PSICOLÓGICO.. Pixel-Bit. Revista de Medios y Educación, (50),173-185.[fecha de Consulta 11 de Octubre de 2021]. ISSN: 1133-8482. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=36849882012

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.