Busuiocul în artrita reumatoidă și 5 moduri de utilizare
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică ce afectează în principal articulațiile, producând durere intensă și rigiditate. Nu există un remediu pentru această boală, dar există tratamente cu medicamente, intervenții chirurgicale și schimbări în stilul de viață și dieta. Busuiocul în artrita reumatoidă se remarcă grație beneficiilor sale.
Cum se folosește busuiocul în artrita reumatoidă
Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin durere și inflamație ca urmare a atacului asupra articulațiilor. Odată cu trecerea timpului, acestea sunt afectate într-un mod grav și pot suferi chiar deformări.
Inițial, cele mai deteriorate părți sunt degetele. Mai târziu, se poate răspândi la mâini, glezne, coate, șolduri și umeri.
Poate apărea în orice moment al vieții, deși tinde să apară mai frecvent la vârsta mijlocie. Se manifestă prin focare, motiv pentru care simptomele pot varia în intensitate și chiar să apară și să dispară.
Tratamentul principal constă în utilizarea de antiinflamatoare ce reduc răspunsul imun și durerea. Cu toate acestea, există câteva remedii cu proprietăți antiinflamatorii care pot fi folosite împreună cu tratamentul obișnuit pentru a reduce disconfortul.
Beneficiile busuiocului în artrita reumatoidă
Busuiocul este o plantă folosită în principal în scopuri culinare. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că are proprietăți medicinale folosite din cele mai vechi timpuri (în medicina chinezească sau Ayurveda).
Printre proprietățile sale, mai presus de toate, ies în evidență capacitatea antioxidantă, antiinflamatoare și influența exercitată de uleiurile esențiale.
Acest efect antiinflamator a fost studiat în artrita reumatoidă. Există diferite moduri în care puteți consuma și utiliza această plantă pentru a ameliora durerea cauzată de boală.
Diferite utilizări ale busuiocului în artrita reumatoidă
1. Ulei esențial de busuioc
Uleiurile esențiale ale unor plante pot fi folosite pentru a ameliora diferite simptome ale poliartritei reumatoide: durere, sensibilitate, inflamație sau rigiditate.
Pentru a vă bucura de aceste beneficii, cel mai bine este să aplicați uleiul esențial local. Pentru aceasta, este esențial să-l diluați în alt ulei purtător, fie el de migdale, măsline sau nucă de cocos. Esențele sunt foarte puternice și pot provoca iritații dacă sunt folosite direct.
De asemenea, este recomandat să efectuați un mic test de toleranță pe o zonă mică a pielii. Dacă nu există simptome de reacție alergică, amestecul cu ulei de busuioc poate fi aplicat sub formă de masaj pe zonele afectate.
Recomandăm: Cum să congelezi busuiocul corect
2. Smoothie cu busuioc
Busuiocul combinat cu alte ierburi și fructe, în smoothie-uri sau sucuri, este o alegere excelentă în artrita reumatoidă. Rețeta acestui smoothie este foarte simplă. Îl puteți pregăti oricând acasă, cu puține ingrediente. Vă spunem ce trebuie să faceți mai jos:
Ingrediente
- 500 mililitri de infuzie de busuioc (2 căni)
- 4 portocale decojite
- 3 tulpini de țelină
- 1 bucată de ghimbir
Pregătire
- Mai întâi, puneți toate ingredientele într-un blender.
- Amestecați bine.
- Apoi, lăsați smoothie-ul în frigider peste noapte.
- Beți un pahar din acest smoothie dimineața și altul seara.
3. Ceai sau infuzie de busuioc
Busuiocul preparat sub formă de ceai sau infuzie atacă și previne simptomele artritei. Prin infuzie, se extrage o parte importantă din uleiurile esențiale, care sunt cele care oferă marea majoritate a beneficiilor în artrita reumatoidă.
Fiecare infuzie trebuie preparată după cum urmează:
- În cazul terapiei preventive și pentru întărirea sistemului imunitar: 1 lingură de frunze uscate de busuioc la cana de apă sau 4 sau 5 frunze proaspete.
- Pentru combaterea afecțiunilor cauzate de artrita reumatoidă în terapia curativă: 2 linguri de frunze uscate de busuioc sau aproximativ 10 frunze proaspete.
- Se beau 1 sau 2 căni pe zi.
Recomandăm: Soiuri de busuioc de cultivat acasă
4. Ulei de busuioc
Prepararea uleiului de busuioc este o altă modalitate utilă de a profita de proprietățile medicinale ale acestei plante. Prepararea sa este simplă:
Ingrediente
- 800 mililitri de ulei de măsline
- 30 de frunze de busuioc proaspăt
- 2 lingurițe de apă
Pregătire
- Mai întâi, tăiați cele 30 de frunze de busuioc în bucăți mici și puneți-le într-un pahar sau recipient.
- Apoi, adăugați cele două lingurițe de apă și acoperiți paharul cu orice tip de hârtie de împachetat.
- Așteptați 30 de minute.
- Apoi, scoateți hârtia pentru o clipă și adăugați uleiul de măsline .
- Puneți hârtia înapoi pe recipient și păstrați-l într-un loc răcoros timp de 10 zile.
- La fiecare 2 zile, agitați recipientul pentru a amesteca aromele uleiului și ale busuiocului.
- După 10 zile, puneți lichidul într-un recipient sau sticlă de sticlă.
- Persoanele cu poliartrită reumatoidă vor putea folosi acest ulei la mese, în salate sau supe.
5. Salată de busuioc
O ultimă modalitate de a folosi busuiocul pentru tratarea poliartritei reumatoide este o salată foarte hrănitoare:
Ingrediente
- 4 roșii
- 350 grame de brânză mozzarella rasă
- 4 linguri de ulei de busuioc
- Piper negru
- 10 frunze de busuioc tăiate fâșii
Pregătire
- Mai întâi, tăiați roșiile în felii subțiri și puneți-le într-un bol.
- Adăugați apoi o lingură de ulei de busuioc și presărați piper negru după gust.
- Adăugați brânza mozzarella peste roșii și busuiocul tocat.
- Amestecați totul și serviți.
Folosiți busuiocul pentru beneficiile sale în artrita reumatoidă
După cum ați văzut, există diferite moduri de a folosi busuioc pentru a ameliora unele simptome ale poliartritei reumatoide. Consumul acestei plante este sigur, mai ales dacă este folosit pentru alimentație.
În schimb, copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite utilizarea uleiului esențial și a infuziilor. În cazul existenței unei boli importante, este de preferat să consultați mai întâi medicul.
De asemenea, este important să aveți o activitate aerobă adaptată vârstei și condiției fizice. Este important de menționat că bolile de acest tip pot fi tratate în mod natural, dar fără a neglija tratamentul prescris și vizitele la medicul specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Anna Sanés el Josep Lluis Berdonces, P., (n.d.). PLANTAS MEDICINALES. Retrieved from http://ca.codigi.cat/upload/apartat/plantas-2.pdf.
- Li H, Ge Y, et al. Evaluation of the chemical composition antioxidant and anti-inflammatory activities of distillate and residue fractions of sweet basil essential oil. Journal of Food Science and Technology. Junio 2017. 54 (7): 1882-1890.
- Mayo Clinic. Artritis reumatoide. Julio 2021.
- Sánchez ovín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A.(2000). Estudio farmacognóstico de ocimum basilicum l. (albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia (Vol. 34). [Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas.]. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152000000300006
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.