Cafeaua zilnică și vasele de sânge: cât de bună este?
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Există multe voci pro și contra consumului său. Unele studii susțin că este dăunătoare sănătății. Alte cercetări, însă, arată contrariul. Ce legătură există între cafeaua zilnică și vasele de sânge?
Numeroase studii au examinat relația dintre consumul de cafea (sau cofeină) și riscul crescut sau scăzut de boli cardiovasculare. Analiza rezultatelor poate fi confuză, întrucât în unele studii se arată că aportul de cafea constituie un risc pentru sănătatea cardiovasculară, în timp ce altele concluzionează că nu are efecte negative, ci că este chiar benefică.
O cafea pe zi…
Este una dintre cele mai repetate întrebări de pe întreaga planetă. Cafeaua este una dintre scuzele pentru a pierde vremea cu prietenii, a pune capăt unei relații, a începe o afacere, a comunica vești bune și multe altele.
Unii aleg să o bea la micul dejun sau la prânz; alții, după-amiaza și, mai rar, la sfârșitul cinei. Unii beau multă cafea. În unele locuri, se bea cu smântână, lapte și chiar ciocolată sau cantități mici de băuturi alcoolice.
De origine arabă și africană, cafeaua se obține din semințele prăjite ale plantei de cafea. Producătorii de cafea cu tradiție sunt țări tropicale precum Brazilia sau Columbia.
Este foarte stimulatoare datorita cantității de cofeină pe care o conține. De fapt, consumul său a fost interzis în mai multe locuri. Culoarea sa închisă a fost motiv de suspiciune, la fel și faptul că poate ține o persoană trează toată noaptea.
Recomandăm: Senna occidentalis: o alternativă la cafea?
Cafeaua este consumată în toată lumea, indiferent de aspecte precum religia și cultura.
Cafeaua zilnică și vasele de sânge: cât de bună este?
Ei bine, studiile recente concluzionează faptul că poate fi benefică pentru sănătatea cardiovasculară dacă este consumată cu moderație.
Energizant
- Energizant: Stimulează sistemul nervos și, prin extensie, capacitatea de a răspunde la stimuli externi.
- Permite concentrarea și vigilența: Acest lucru este controversat, dar unele studii susțin că este un psihostimulant.
- Poate ameliora durerile de cap: Are efect vasoconstrictor cerebral. Prin urmare, cafeaua ar putea fi eficientă în atenuarea migrenelor sau a durerilor de cap. Problema este că doza de cofeină din ceașca de cafea este mult mai mare, așa că efectul ar putea fi invers.
- Este un bun digestiv: Cafeaua favorizează digestia. În plus, stimulează contracția vezicii biliare și activitatea motorie a colonului.
Cafeaua este benefică pentru unele patologii
- Reduce riscul apariției bolii Parkinson: Prin stimularea producției de dopamină, cofeina este o substanță care protejează persoanele care o consumă ani de zile.
- Ameliorează alergiile și astmul: Cofeina pare să îmbunătățească funcția căilor respiratorii la persoanele cu astm bronșic timp de până la patru ore.
- Reduce riscul de deces prin cancer: În studii precum cel realizat de cercetătorii japonezi în 2017, s-a putut observa o asociere între frecvența consumului de cafea și o scădere a incidenței și mortalității prin cancer.
- Reduce riscul apariției simptomelor depresive: Studii ample indică un efect semnificativ al cofeinei în reducerea riscului de a dezvolta simptome clinice de depresie.
- Este utilă în tratamentul alcoolismului: Cercetările în acest domeniu sugerează că ar putea ajuta alcoolicii să renunțe la alcool.
Recomandăm: Cafeaua proteică: beneficii, recomandări și pregătire
Este o ceașcă de cafea zilnică bună pentru prevenirea bolilor coronariene?
Consumul regulat de cafea a fost legat de un risc mai mic de boli coronariene la femei. Pentru iubitorii de cafea preocupați de sănătate, cea mai importantă întrebare nu este „Este bună pentru mine?”, ci „Cum să o beau?” Dacă adăugăm în exces frișcă și zahăr, riscăm să-i anulăm beneficiile.
„Știm că zahărul are efecte adverse”, a spus Penny Kris-Etherton, profesor de nutriție la Universitatea Penn State. „Chiar dacă adăugăm zahăr și nu depășim necesarul de calorii, vom anula unele dintre beneficii, deoarece zahărul este un ingredient alimentar negativ.”
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International, 46(2), 488–495. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
- Sunarharum, W. B., Williams, D. J., & Smyth, H. E. (2014). Complexity of coffee flavor: A compositional and sensory perspective. Food Research International. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.030
- Borrelli, R. C., Visconti, A., Mennella, C., Anese, M., & Fogliano, V. (2002). Chemical characterization and antioxidant properties of coffee melanoidins. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(22), 6527–6533. https://doi.org/10.1021/jf025686o
- Farah, A., & Donangelo, C. M. (2006). Phenolic compounds in coffee. Brazilian Journal of Plant Physiology, 18(1), 23–36. https://doi.org/10.1590/s1677-04202006000100003
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.