Când și cum să începi dieta de eliminare?
Dieta de eliminare este pusă în aplicare pentru a depista intoleranțele alimentare. Există o serie de teste care promit să analizeze existența acestor tulburări, dar adevărul este că nu sunt de încredere. Nu există dovezi care să le susțină. Din acest motiv, de multe ori nu avem de ales decât să eliminăm un anumit aliment din dietă pentru a vedea dacă există o îmbunătățire.
Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că există intoleranțe alimentare care sunt tranzitorii. Aceasta înseamnă că organismul își pierde capacitatea de a digera sau de a absorbi un anumit nutrient pentru o anumită perioadă de timp. O modificare sau o intervenție specifică poate fi efectuată pentru a ameliora simptomele și pentru a accelera procesul.
Cum funcționează dieta de eliminare?
Când vorbim despre dieta de eliminare, ne referim la un plan foarte restrictiv care nu este sănătos pe termen mediu. Trebuie pusă în practică pe o perioadă care nu depășește 3 săptămâni.
În caz contrar, pot fi experimentate deficite nutriționale severe. Unele dintre acestea pot condiționa aportul corect de oxigen în sânge, ca în cazul anemiei. Acest lucru este dovedit de cercetările publicate în revista The Medical Clinics of North America.
Primul lucru de făcut în dieta de eliminare este să evitați grupele de alimente care pot fi responsabile de cauzarea intoleranțelor. Acestea includ citrice, nuci, leguminoase, alimente cu gluten, lactate, ouă și condimente. Timp de 2 săptămâni, veți consuma fructe, legume care nu fac parte din familia solanaceelor și orez.
Această parte este cea mai complicată. De fapt, vorbim despre o dietă care presupune un aport insuficient de proteine, care poate afecta masa slabă. Potrivit unui studiu publicat în Annals of Nutrition & Metabolism, este necesar să consumați cel puțin 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi pentru ca organismul să funcționeze corect.
După două săptămâni, grupele de alimente suspecte sunt introduse una câte una, acordând atenție simptomelor. Pot apărea tulburări intestinale, dureri de cap sau chiar dermatite.
Dieta de eliminare este sigură?
Dieta de eliminare se folosește atunci când apar probleme intestinale și originea lor este necunoscută. Cauza este un aliment sau un grup de alimente în cel mai rău caz.
Prin urmare, scopul este de a detecta alimentele ce produc probleme. Totuși, aplicarea acestei metode are riscurile sale, așa cum am menționat. Aportul insuficient de nutrienți va cauza probleme în mecanismele fiziologice.
Rețineți că multe dintre simptomele intestinale sunt cauzate de probleme ale microbiotei. Din acest motiv, încercați să-i îmbunătățiți compoziția. O procedură potrivită este suplimentarea cu probiotice.
Potrivit unui studiu publicat în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition, aceste microorganisme pot ajuta, printre altele, la reducerea simptomelor intoleranței la lactoză. De fapt, multe dintre problemele digestive și intestinale sunt condiționate de disbioză. Este necesară o intervenție directă pentru a restabili echilibrul intern.
Colonul iritabil și intoleranțele alimentare
Înainte de a încheia, este important de menționat că multe dintre problemele digestive pot fi cauzate de patologiile inflamatorii de tip intestinal. Un exemplu este sindromul colonului iritabil. Acesta poate duce la apariția unor intoleranțe, dar cauza principală este boala autoimună. Prin urmare, soluția nu este eliminarea alimentelor din dietă, ci o abordare care reduce nivelul inflamației.
Nu se cunosc multe date despre aceste probleme de sănătate. Sunt considerate cronice și nu au un tratament specific. Ele pot fi gestionate doar prin alimentație, administrarea de probiotice fiind și ea utilă. În unele situații, este suficient să se limiteze aportul de fibre pentru a experimenta îmbunătățiri.
Recomandăm: Dietă pentru intoleranța la sorbitol
Atenție la dieta de eliminare
Dieta de eliminare este foarte restrictivă, deci nu este sustenabilă pe termen mediu. Este o abordare care poate ajuta la depistarea unei intoleranțe, dar nu este soluția problemei. Înainte de a începe o dietă de acest tip, este indicat să contactați un specialist. Există și alte alternative care pot fi puse în aplicare pentru a exclude patologiile.
Obiceiurile alimentare bune sunt capabile să corecteze problemele. Este bine să aveți regulat alimente fermentate în dietă și să consumați minim 25 grame de fibre pe zi.
S-ar putea să te intereseze...