Logo image
Logo image

Când trebuie să iei suplimente de fier?

4 minute
Suplimentele de fier contribuie la creșterea depozitelor de fier din organism. Dar cine ar trebui să le ia și la ce să se aștepte? Citește mai departe pentru a afla informații utile despre suplimentele de fier!
Când trebuie să iei suplimente de fier?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Suplimentele de fier sunt ideale pentru persoanele ale căror diete nu furnizează acest mineral. Totuși, cine are nevoie de ele? Este ceva ce trebuie consumat frecvent? În acest articol, vei afla când trebuie să iei suplimente de fier.

Fierul este esențial pentru formarea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge. Lipsa de fier ar putea duce la complicații serioase pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre acest subiect interesant!

Cauzele deficitului de fier

Organismului îi este greu să transporte oxigenul în țesuturi atunci când nivelurile de fier din sânge scad. Din acest motiv, principalele simptome ale acestei deficiențe sunt slăbiciunea, oboseala, cefaleea, paloarea și mâinile și picioarele reci. Aceste manifestări pot indica prezența anemiei.

Capacitatea de muncă și activitatea motorie a corpului scad ca urmare a acestui deficit. Funcționarea sistemului imunitar este afectată și, astfel, crește riscul de îmbolnăvire. De asemenea, nivelurile scăzute ale acestui mineral au un impact ridicat asupra metabolizării vitaminei A în ficat.

Some figure
Alimentele care conțin fier pot ajuta la contracararea riscului de anemie, dar uneori acestea nu sunt suficiente.

Când trebuie să iei suplimente de fier?

Din fericire, suplimentele de fier pot preveni sau trata aceste complicații. Acestea ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată pentru a oferi rezultate mai bune.

Conform mai multor studii, unele grupe de populație au cerințe crescute pentru acest mineral. Poate fi o consecință a unei diete deficitare sau a unor etape de dezvoltare umană asociate cu anemia, cum ar fi:

Sarcina

Femeile însărcinate au nevoie de mai mult fier pentru ele și copiii lor. Există un risc crescut de anemie dacă deficitul de fier în timpul sarcinii este ridicat. De asemenea, dacă bebelușul are o greutate redusă la naștere, s-a născut prematur sau are un număr scăzut de celule roșii în sânge, cel mai probabil mama a suferit de un deficit de fier.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă faptul că peste 40% dintre femeile însărcinate din lume au anemie. Așadar, aproape jumătate din această grupă de populație suferă de deficit de fier.

Femeile însărcinate și femeile care alăptează ar trebui să discute cu medicul curant despre suplimentul ideal pentru a preveni anemia. Medicul poate prescrie suplimente de fier sub formă de picături sau tablete. Cazurile severe vor necesita fier injectabil, mai ales dacă femeia gravidă suferă de vărsături incontrolabile.

Îți recomandăm:

5 remedii pentru anemia prin carență de fier

Bebelușii și copiii

Deficitul de fier poate provoca întârzieri în dezvoltarea psihologică, izolare socială și o capacitate scăzută de concentrare. De asemenea, sugarii născuți la termen pot dezvolta o lipsă de fier dacă mama nu include cantități adecvate de alimente care conțin acest mineral în dietă.

Femeile la ovulație și adolescenții

Anumite femei de vârstă reproductivă sunt predispuse la deficiențe ale acestui nutrient. În general, acest lucru apare ca urmare a sângerărilor menstruale abundente. Astfel, pierderea de fier este mai mare decât la alte persoane.

În plus, adolescenții au o nevoie crescută de fier din pricina stadiului de dezvoltare, nevoie care este agravată de menstruațiile abundente. Metroragia la femeile tinere este o cauză frecventă ce duce la apariția anemiei.

Donatorii de sânge

Acești indivizi sunt predispuși la deficitul de fier, dar îl pot preveni respectând intervalul optim de timp dintre o donație și următoarea.

Anemia din cauza bolilor cronice

Conform mai multor studii, bolile cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, bolile inflamatorii intestinale, tulburările gastrointestinale și anumite tipuri de cancer pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi și utiliza fierul. Acesta este motivul pentru care persoanele cu asemenea afecțiuni sunt adesea anemice.

Lucruri de luat în considerare atunci când utilizezi suplimente de fier

Suplimentele de fier sunt disponibile sub formă de capsule, tablete, tablete masticabile și lichide. Sulfatul feros este cel mai des utilizat, dar există și alte formule chimice, cum ar fi gluconatul și fumaratul.

Este important să reții faptul că suplimentele de fier sunt absorbite mai bine atunci când sunt luate pe stomacul gol. Cu toate acestea, ingestia lor poate duce la crampe stomacale, greață și diaree. Așadar, consumă-le împreună cu o cantitate mică de alimente pentru a preveni aceste probleme.

În plus, calciul și antiacidele interferează cu absorbția fierului, așadar trebuie să aștepți cel puțin două ore înainte de a consuma lapte, brânză, legume crude, cofeină și medicamente. În schimb, alimentele care conțin vitamina C, cum ar fi citricele și kiwi, pot promova o absorbție mai eficientă a fierului.

Testarea de rutină a sângelui este recomandată pentru a confirma deficitul de fier. Această metodă determină numărul de globule roșii din sânge și valorile hemoglobinei. De asemenea, este posibil să se măsoare concentrațiile de fier din sânge și proteinele de transport, dacă este necesar.

Citește mai mult:

Anemia și lipsa de fier: sunt același lucru?

Some figure
Suplimentele de fier trebuie prescrise de medic, deoarece nu sunt întotdeauna utile.

Trebuie să iei suplimente de fier?

Aceste medicamente reprezintă o strategie eficientă pentru creșterea rezervelor corporale, dar utilizarea lor nu este recomandată în orice situație. Ingestia oricărei substanțe care nu este prescrisă de către medic este contraindicată, deoarece excesul duce la complicații de sănătate.

În plus, cel mai bine este să urmezi o dietă bine echilibrată, bogată în fier. Reține faptul că suplimentele nu sunt magice și nici nu reprezintă singura strategie împotriva anemiei. De asemenea, scăderea nivelului globulelor roșii nu apare întotdeauna din cauza lipsei de fier.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Olivares, M., & Walter, T. (2003). Consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista chilena de nutrición30(3), 226-233.
  • Olivares, M., & Walter, T. (2004). Causas y consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista de Nutrição17(1), 05-14.
  • Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico durante el embarazo. OMS.
  • Sato, A. P. S., Fujimori, E., Szarfarc, S. C., Borges, A. L. V., & Tsunechiro, M. A. (2010). Consumo alimentar e ingestão de ferro de gestantes e mulheres em idade reprodutiva. Revista Latino-Americana de Enfermagem18(2), Tela-113.
  • La administración diaria de un suplemento de hierro para mejorar la anemia, las reservas de hierro y la salud en mujeres menstruantes. OMS
  • ¿Qué es el hierro? ¿Para qué sirve?. National Institutes of health. Office of Dietary Supplements.
  • Gómez, Angela Julieth López, and Leidy Johanna Madrigal Cogollo. “Anemia ferropénica en mujeres gestantes.” Biociencias 1.3 (2017).
  • Lopez, Anthony, et al. “Iron deficiency anaemia.” The Lancet 387.10021 (2016): 907-916.
  • Iuliano, Bianca Assunção, Maria Fernanda Petroli Frutuoso, and Ana Maria Dianezi Gambardella. “Anemia em adolescentes segundo maturação sexual.” Revista de Nutrição 17.1 (2004): 37-43.
  • Pasricha, Sant-Rayn, et al. “Effect of daily iron supplementation on health in children aged 4–23 months: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.” The Lancet Global Health 1.2 (2013): e77-e86.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.