Logo image
Logo image

Caracteristicile artritei infecțioase acute

3 minute
Artrita infecțioasă acută este o boală cauzată de inflamația membranei sinoviale a articulațiilor mobile. Dacă nu este tratată, va progresa și va genera consecințe grave.
Caracteristicile artritei infecțioase acute
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Artrita infecțioasă acută este o boală în care membrana sinovială, un strat subțire care învelește și protejează interiorul capsulei articulare fibroase, se inflamează. Care sunt caracteristicile artritei infecțioase acute?

Membrana sinovială produce o substanță specială, lichidul sinovial, pentru a lubrifia articulațiile și a reduce riscul de apariție a leziunilor.

Există două tipuri de artrită în funcție de perioada de dezvoltare. Pe de o parte, există artrită cronică dacă, după tratarea cauzelor bolii, afecțiunea nu dispare și problema persistă pentru tot restul vieții. Pe de altă parte, artrita este acută dacă tulburarea dispare după tratament.

De obicei, afectează simetric aceeași articulație de pe ambele părți ale corpului. În plus, poate deteriora și alte structuri interne, cum ar fi oasele, cartilajele, etc.

Caracteristicile artritei infecțioase acute

Simptome

Some figure
Durerea este unul dintre principalele simptome ale acestei boli.

De regulă, persoana în cauză poate prezenta o serie de simptome asociate cu această boală. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • Oboseală generală
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Febră care variază în intensitate
  • Frisoane ocazionale
  • Dureri intense sau disconfort la nivelul articulațiilor
  • Umflarea sau inflamația zonelor afectate, împreună cu un ton roșiatic (mai intens decât de obicei)
  • Gură uscată (mai ales dimineața) sau ochi înroșiți
  • Senzație de amorțeală la nivelul articulațiilor care se accentuează dimineața

Cauze

Agenții infecțioși care cauzează această boală pot acționa direct (agentul patogen se află în articulații) sau indirect (microorganismul dăunător generează o infecție într-o anumită zonă și apoi se mută în aceste structuri).

În ambele cazuri, sistemul imunitar al pacientului va acționa împotriva acestei infecții, producând și mutând un număr mare de leucocite în zonă. Aceasta este cauza inflamației articulațiilor. Există și alte clasificări în funcție de tipul agenților infecțioși care cauzează boala. Așadar, avem:

  • Artrita bacteriană cauzată de gonococ, streptococ sau stafilococ. De regulă, artrita infecțioasă face parte din această categorie.
  • Artrita virală este o afecțiune cauzată de anumite tipuri de viruși, cum ar fi parvovirusul B19, rubeola sau hepatita (B și C).
  • Rareori, apare infecția cu un parazit sau o ciupercă.

Citește și:

Yoga pentru osteoartrită: cât de mult ajută?

Diagnosticul artritei infecțioase acute

Ca regulă generală, echipa medicală va efectua o serie de proceduri pentru a identifica această tulburare și a exclude altele cu caracteristici similare. De exemplu:

  • Un test în care specialiștii verifică simptomele pe care le poate experimenta pacientul
  • Istoricul medical al pacientului
  • O analiză a lichidului sinovial. Se testează o cantitate mică din această substanță în laborator, pentru a confirma sau exclude prezența agenților patogeni.
  • Alte teste de rutină, cum ar fi analiza sângelui sau a urinei

Tratamentul artritei infecțioase acute

Some figure
Consultul medical prompt pentru a obține un diagnostic este o necesitate.

Scopul tratamentului este de a elimina infecția declanșatoare și de a atenua orice simptome. Prin urmare:

  • Medicii vor prescrie antibiotice pentru artrita infecțioasă cauzată de bacterii.
  • Pot prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și analgezice (pentru ameliorarea durerii sau a disconfortului).
  • Alternativ, există opțiunea de a imobiliza articulația afectată (chiar cu o atelă).
  • Medicii pot recomanda kinetoterapie pentru a restabili puterea articulațiilor și gama de mișcări.

După cum poți vedea, aceste măsuri funcționează în tandem și pot îmbunătăți starea de sănătate a pacientului.

Îți recomandăm:

3 remedii cu turmeric pentru artrită reumatoidă

O patologie complexă

Așadar, pacienții cu artrită infecțioasă necesită un diagnostic precoce și un tratament în timp util. În caz contrar, pot apărea complicații. Așadar, este important să consulți un medic cât mai curând posibil în prezența oricăruia dintre simptomele de mai sus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García P, Irribarra L, Ramírez V, Cervilla V, De La Barra R, Montiel F, et al. (2000). Rendimiento del estudio microbiológico en el diagnóstico de la infección osteoarticular. Revista chilena de infectología, 17(2), 101-108.
  • Matos T, Fernández S, Gómez, M, Sebastián M, Martínez, F, Lozano J. (2011). Osteomielitis y artritis séptica. In Sociedad Española de Infectología Pediátrica (eds). Protocolos de infectología (pp. 205-220). Ergon Madrid.
  • Saavedra-Lozano J, Calvo C, Carol R, Rodrigo C, Núñez E, Obando I, et al. (2015). Documento de consenso SEIP-SERPE-SEOP sobre el tratamiento de la osteomielitis aguda y artritis séptica no complicadas. In Anales de Pediatría (Vol. 82, No. 4, pp. 273-e1). Elsevier Doyma.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.