Cardio sau HIIT pentru a slăbi: diferențe și sfaturi
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Dacă v-ați întrebat ce metodă de antrenament este mai eficientă pentru arderea caloriilor, vă prezentăm două variante: cardio sau HIIT pentru a slăbi. Prima variantă a fost unul dintre cele mai folosite remedii în acest scop; nivelul său de intensitate este moderat și poate fi adaptat la orice vârstă. În schimb, HIIT necesită un nivel mai ridicat de putere fizică.
Cardio este de mare ajutor pentru a câștiga rezistență, în timp ce HIIT este ideal pentru modelare și tonifiere. O decizie grozavă ar fi să alegeți ambele rutine și să le inserați în planul de antrenament.
Cardio este cunoscut și ca aerobic. HIIT este antrenament pe intervale de mare intensitate. Se bazează pe alternarea unor perioade scurte foarte intense, ajungând până la 80-90% din ritmul cardiac, cu perioade de odihnă.
Cardio sau HIIT pentru a slăbi: diferențe
S-a stabilit că cei care sunt la început de drum trebuie să înceapă cu exercițiile cardiovasculare. Apoi, în timp, pot adăuga și HIIT. Printre caracteristicile care diferențiază aceste metode de antrenament avem următoarele:
1. Sisteme energetice
În cardio, corpul descompune depozitele de grăsime și carbohidrați pentru a primi energie cu ajutorul oxigenului. Când vorbim despre aerobic, ne referim la ceva care folosește oxigen.
HIIT înseamnă exerciții anaerobe. Sistemul energetic funcționează fără oxigen. Organismul descompune glicogenul muscular pentru a produce ATP.
Acest proces se numește „glicoliză” și creează acid lactic ca produs secundar.
2. Durată și intensitate
HIIT folosește 80-90% din ritmul cardiac maxim. Prin urmare, nu poate fi susținut mult timp. Intervalele de mare efort durează între 10 și 30 de secunde și sunt urmate de odihnă.
Orice tip de cardio realizat prin metodo intervalelor devine HIIT. Acesta este cazul bicicletelor și al sprinturilor.
Cardio vă va face să vă antrenați cu o frecvență cardiacă între 50 și 80%. O ședință poate dura de la 30 la 90 de minute, dacă este necesar.
Recomandăm: 5 ape citrice pentru slăbire
3. Efecte asupra performanței corpului
Antrenamentele cardio au fost legate de scăderea nivelului de cortizol, care este hormonul stresului. Ele ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
Sunt un instrument eficient pentru îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea riscului de cheaguri de sânge și hipertensiune arterială. Dacă faceți cardio în mod regulat veți slăbi și veți controla nivelul de zahăr și insulină.
HIIT tinde să fie mai eficient deoarece folosește intervale scurte de timp. Acesta accelerează pierderea de grăsime abdominală și viscerală.
În 24 de ore după antrenament, puteți arde aproximativ 400 de calorii. În cazul aerobicului, această valoare este redusă la aproape jumătate.
HIIT vă ajută să îmbunătățiți capacitatea mușchilor de a folosi oxigenul. El vă oferă posibilitatea de a pierde în greutate mai repede. Cardio presupune mai puțină solicitare fizică, așadar veți pierde în greutate într-un ritm mai lent.
Descoperiți: 7 greșeli frecvente atunci când vreți să slăbiți cu orice preț
Sfaturi pentru a alege cardio sau HIIT pentru a slăbi
Dacă alegeți HIIT pentru a slăbi, țineți cont de faptul că nu trebuie să aveți boli cardiovasculare sau articulare. Consultați un medic.
Practicați HIIT de 3 ori pe săptămână, cu zile de odihnă între ședințe. Trebuie să aveți o dietă sănătoasă care să nu dăuneze progresului.
Dacă alegeți să faceți cardio, antrenați-vă maxim 90 de minute. Cu cât sunteți mai atenți la tehnica de execuție, cu atât vei obține beneficii fizice mai mari.
Trebuie să mențineți un ritm continuu. Când dobândiți o formă fizică mai bună, vă puteți antrena zilnic la intensitate moderată. Combinați antrenamentul acasă cu cel în parc sau la sală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Arboleda V, Feito Y, Patiño F, Vargas A, Arango E. Efectos del entrenamiento en intervalos de alta intensidad en comparación con el entrenamiento continuo de intensidad moderada sobre el consumo máximo de oxígeno y la presión arterial en hombres sanos: un ensayo aleatorio controlado. Biomédica: revista del Instituto Nacional de Salud. 2019; 39 (3): 524-536.
- Abarzúa J, Viloff W, Bahamondes J, Olivera Y, Poblete C, Valenzuela T, Oliva C, García D. Entrenamiento en intervalos de alta intensidad en adolescentes. Revista médica de Chile. 2019; 147 (2): 221-230.
- Gracía D. Sistema cardiovascular y ejercicio. IATREIA. 1992; 5 (1): 57-65.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.