Logo image
Logo image

Care este diferența dintre infecțios și contagios

4 minute
Te-ai întrebat vreodată dacă infecțios înseamnă același lucru ca și contagios? Dacă da și încă nu știi răspunsul, citește mai departe!
Care este diferența dintre infecțios și contagios
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 21 noiembrie, 2022

Deși în limbajul de zi cu zi acești termeni sunt interschimbabili, există diferențe între infecțios și contagios. Bolile contagioase sunt considerate a fi infecțioase, dar nu toate bolile infecțioase sunt contagioase. Cea mai mare diferență are de-a face cu transmiterea de la persoană la persoană.

Bolile infecțioase

În funcție de o varietate de factori, precum organele afectate, momentul în care apar sau alte criterii, există diferite tipuri de boli: autoimune, neurologice, endocrine, de piele, de sânge, degenerative, maligne, etc.

Bolile infecțioase sunt cauzate de un agent patogen care pătrunde în organism, declanșând o serie de reacții. Acest proces este ceea ce este cunoscut sub numele de infecție.

Tipuri de infecții

Some figure
Bolile au cauze diferite și pot fi sau nu contagioase.

La rândul lor, infecțiile pot fi de diverse feluri în funcție de microorganismele patogene sau germenii care le produc. În acest sens se disting:

  • Infecțiile bacteriene: cauzate, după cum sugerează și numele, de bacterii; câteva exemple sunt faringita streptococică (streptococ β-hemolitic de grup A), gastroenterita (Campylobacter jejuni, E coli, Salmonella, Shigella sau Staphylococcus), pneumonia (Haemophilus influenzae tip b și Streptococcus pneumoniae) și otita (Haemophilus influenzae și Streptococcus pneumoniae).
  • Bolile virale: cauzate de virusuri precum HIV sau HPV.
  • Micozele: cauzate de ciuperci precum Tinea pedis (piciorul de atlet, candidoza, aspergiloza).
  • Bolile parazitare: toxoplasmoza, boala Chagas, leishmanioza, malaria, oxiuraza și altele.

Forme de transmitere

Agenții patogeni pot pătrunde în organism în diferite moduri, cum ar fi:

  • Prin mușcătura unei insecte sau a altui animal numit „agent” (este cazul febrei dengue)
  • Consumul de alimente sau apă contaminate, așa cum se întâmplă în gastroenterită
  • O rană deschisă care este o poartă pentru infecțiile bacteriene ale pielii
  • Contactul cu o persoană bolnavă

Descoperă: Cum se previn infecțiile cutanate la sală

Bolile contagioase

Bolile contagioase sunt o clasă în cadrul bolilor infecțioase. În secțiunea precedentă am menționat faptul că în bolile contagioase transmiterea se produce direct între indivizi, prin contactul unei persoane bolnave cu una sănătoasă. Asemănarea dintre cuvintele contact și contaminare vorbește de la sine.

Contaminarea directă apare atunci când oamenii intră în contact; aceasta poate avea loc prin secreții (tuse sau strănut), schimb de lichide (salivă sau altele), atingerea rănilor deschise, etc.

Contaminarea indirectă apare atunci când cineva folosește un obiect aparținând persoanei bolnave. De exemplu, piciorul de atlet poate fi transmis prin împrumutarea pantofilor sau a hainelor. Câteva exemple de boli contagioase, pe lângă cele menționate, sunt răceala și gripa, HPV, herpesul și hepatita A, etc.

Asemănări și diferențe între infecțios și contagios

În continuare, vom aprofunda asemănările și diferențele dintre infecțios și contagios în raport cu diverse aspecte, precum tratamentul, simptomele și altele.

1. Agenți cauzali

Aceleași tipuri de agenți pot produce diverse patologii infecțioase sau contagioase. În acest sens, nu există diferențe majore. Cu alte cuvinte, pot exista infecții cu bacterii, ciuperci, viruși sau paraziți care se transmit de la o persoană la alta. Cu toate acestea, toxiinfecțiile alimentare nu pot fi decât infecțioase.

Este cazul bolilor precum holera, produsă de bacteria Vibrio cholerae, a cărei principală cale de transmitere este consumul de apă sau ingestia de alimente contaminate. Contaminarea directă de la un individ la altul este rară.

2. Simptome

Semnele bolilor infecțioase și contagioase pot fi similare. Există simptome nespecifice sau generale și simptome particulare.

De exemplu, bolile virale sau bacteriene produc febră și stare generală de rău. Acest lucru se observă în egală măsură în gastroenterita virală și amigdalită, cea din urmă fiind contagioasă, dar prima nu.

3. Tratament

Nu există multe diferențe când vine vorba de tratamente. Se folosesc antibiotice, antivirale sau antifungice Se administrează și alte medicamente, cum ar fi analgezicele.

4. Prevenție

Some figure
Vaccinarea este una dintre cele mai bune forme de prevenire a bolilor.

Aici există cele mai mari diferențe între infecțios și contagios.  De exemplu, spălarea alimentelor, gătitul complet înainte de consum, evitarea consumului de mâncare stradală, consumul doar de apă îmbuteliată, printre altele, sunt măsuri de evitare a unor infecții ale sistemului digestiv. Întrucât transmiterea în cazul bolilor contagioase este directă, măsurile includ:

  • În cazul persoanelor bolnave, acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în caz de tuse sau strănut
  • Reducerea contactului direct cu persoanele bolnave
  • Purtarea de mănuși și măști faciale în cazul contactului cu persoanele infectate
  • Refuzul de a împrumuta ustensile, îmbrăcăminte sau încălțăminte
  • Dezinfectarea spațiilor comune și a elementelor expuse fluidelor și secrețiilor: mese, scaune, uși
  • Utilizarea prezervativelor pentru a preveni răspândirea bolilor cu transmitere sexuală
  • Vaccinarea pentru boli infecțioase și contagioase, precum varicela

5. Sănătate publică

În ceea ce privește sănătatea publică, există diferențe între bolile infecțioase și cele contagioase. Bolile contagioase se pot răspândi mult mai rapid.

Descoperă: Cum se dezinfectează casa după răceală sau gripă?

Igiena

Cunoașterea diferențelor dintre infecțios și contagios poate fi un instrument valoros pentru prevenția bolilor. În această ordine de idei, există diverse acțiuni utile. Toate au un numitor comun: igiena.

În cazul acestor patologii, agenții cauzali sunt în afara corpului nostru. Pot găsi căi de intrare, dar avem o mulțime de modalități de a închide poarta infecțiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Stephens B, Azimi P, Thoemmes M et al. Microbial Exchange via Fomites and Implications for Human Health. Curr Pollution Rep. 2019; 5: 198–213. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7149182/
  • Fernandez S, Alonso G. Cólera y Vibrio cholerae. INHRR. 2009;  40(2): 50-69
  • Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-04772009000200006
  • Cruz-Meza S, Arenas R. Natación y tinea pedis en niños. Interpretación del pie de atleta en 24 pacientes. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2017; 15(1): 7-10. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2017/dcm171b.pdf
  • Sociedad Argentina de Pediatría. Comité Nacional de Infectología. Faringitis estreptocócica Arch. argent. Pediatr. 2001; 99(2): 179. Diponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2001/179.pdf
  • Pérez-Molina J, Díaz-Menéndez M, Pérez-Ayala A. Tratamiento de las enfermedades causadas por parásitos. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2010; 28(1): 44-59.
  • Massoc A. Enfermedades asociadas a los alimentos. Rev. chil. infectol.  2008;  25(5): 395-397.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.