Care este timpul necesar pentru a digera alimentele?
Timpul necesar stomacului pentru a digera alimentele este variabil și se modifică în funcție de preparat, sexul persoanei sau anumite caracteristici individuale. Acest proces digestiv este cheia pentru obținerea nutrienților vitali.
Deși o mare parte din proces se desfășoară în acest organ, în timpul digestiei, alimentele trec și prin intestinul subțire și colon. În total, poate dura între 2 și 5 zile.
Digestia și rolul stomacului în digestia alimentelor
Când alimentele sunt digerate, organismul extrage nutrienții și elimină acele părți care nu pot fi folosite. Unul dintre organele principale implicate în acest sistem este stomacul. Mâncarea mestecată ajunge acolo prin esofag. Ea este amestecată cu saliva în gură, ceea ce facilitează procesul de înghițire și digestie.
Stomacul este un organ gol, asemănător unui sac, care trebuie să macereze complet alimentele și să înceapă să descompună macronutrienții folosind enzimele și acizii pe care îi secretă. Conținutul care trece în intestinul subțire pentru a continua digestia este complet lichid și se numește chim.
Intră în joc și alte organe și glande, precum pancreasul, intestinul subțire sau vezica biliară, pentru a putea profita de aminoacizii, glucoza și acizii grași care sunt extrași din alimente.
De ce depinde timpul necesar pentru a digera alimentele?
Există mulți factori care afectează timpul necesar stomacului pentru a digera alimentele.
Consistența alimentelor
Timpul necesar stomacului pentru a digera un aliment lichid sau un aliment solid este diferit. La băuturi sau alimente mărunțite, o parte din digestia mecanică a fost deja efectuată, ceea ce înseamnă că alimentele părăsesc mai repede stomacul.
Pe de altă parte, când vorbim despre produse solide, acestea necesită în medie 20 de minute pentru a începe să se lichefieze în stomac.
Compoziția nutrițională
Alimentele sunt formate din macronutrienți: carbohidrați, lipise și proteine. Procentul este diferit, la fel și durata digestiei.
Ca regulă generală, alimentele care furnizează carbohidrați și proteine sunt digerate mai repede decât cele bogate în grăsimi. Fibrele sunt, de asemenea, o altă componentă care încetinește digestia.
Compoziția energetică
Cu cât densitatea calorică a alimentelor consumate este mai mare, cu atât devine mai lentă golirea gastrică. Din acest motiv, este adesea recomandat să consumați mese mici.
Probleme digestive
Unele afecțiuni ale sistemului digestiv pot întârzia golirea stomacului. Este cazul persoanelor care suferă o rezecție chirurgicală a fundului stomacului, celor care au probleme cu secreția acidă sau celor care suferă de gastropareză.
Procese hormonale
Timpul necesar stomacului pentru a digera alimentele depinde, în mare parte, de reglarea hormonală și de sistemul neuronal. Din acest motiv, tot ceea ce poate afecta secreția normală a moleculelor hormonale afectează și golirea gastrică.
Care este timpul necesar pentru a digera alimentele?
Ținând cont de aspectele menționate mai sus, mâncarea stă, în medie, între 2 și 5 ore în stomac înainte de a trece în intestinul subțire. Acesta este timpul necesar stomacului pentru a digera unele dintre cele mai comune alimente:
- Apă: trecerea ei în duoden este aproape instantanee.
- Sucuri de fructe și legume: între 15 și 20 de minute.
- Legume și fructe crude: 20 până la 40 de minute.
- Legume fierte: 40 până la 60 de minute. Durează mai mult pentru a digera legumele cu mai mulți carbohidrați.
- Cereale și leguminoase: între 1,5 și 2 ore.
- Nuci și semințe: rămân între 2 și 3 ore în stomac.
- Lactate: de la 30 de minute pentru laptele degresat și brânzeturile moi, până la 4 sau 5 ore pentru brânzeturile maturate.
- Proteine animale: aproximativ 30 de minute pentru ouă și între 1 și 2 ore pentru carne și peste. Cârnații sau părțile cele mai grase petrec mai mult timp în stomac.
Pentru digestie, citiți: Cum se prepară apa de ananas și de ce trebuie luată pe stomacul gol
Ce se întâmplă după digestie?
După cum am văzut până acum, în stomac are loc o serie întreagă de procese mecanice și chimice pentru a descompune alimentele. Dincolo de acest organ, funcția de absorbție continuă în intestin.
Trecerea prin intestinul subțire
Alimentele părăsesc stomacul sub formă lichidă și ajung în duoden, care este prima porțiune a intestinului subțire. Acesta efectuează o serie de mișcări care permit chimului să se amestece cu secrețiile ce provin din pancreas și vezica biliară, pentru a finaliza digestia chimică.
În plus, aceste mișcări permit lichidului să fie împins pentru a-și continua drumul către colon.
Trecerea prin intestinul gros
Intestinul gros sau colonul este ultima porțiune a sistemului digestiv uman. Acesta este responsabil pentru absorbția unor vitamine și minerale (cum ar fi vitaminele K și B12).
Părțile pe care organismul nu le poate digera, cum ar fi unele tipuri de fibre, ajung aici intacte. Bacteriile intestinale sunt responsabile de fermentarea acestor reziduuri. Acestea sunt apoi trimise în rect și anus pentru expulzare sub formă de fecale.
Sfaturi pentru a îmbunătăți digestia
Pe parcursul acestui proces, pot apărea unele probleme ce împiedică digestia și absorbția ulterioară a alimentelor. Cele mai frecvente sunt flatulența, diareea și arsurile la stomac.
Obiceiurile alimentare și practicile zilnice pot ajuta la ameliorarea acestei situații :
- Consumați alimente bogate in fibre: precum fructele, legumele și cerealele integrale, care cresc viteza și ușurința trecerii prin intestin.
- Mâncați încet și mestecați bine: acțiunea enzimelor și descompunerea alimentelor în părți mici începe în gură.
- Nu abuzați de carnea roșie: nici de produse procesate sau de alimente foarte grase.
- Consumați alimente bogate în probiotice: precum iaurtul, chefirul sau varza murată, care ajută la popularea tractului intestinal cu organisme favorabile.
- Evitați alcoolul și tutunul: acestea pot provoca leziuni grave organelor sistemului digestiv.
- Exerciții fizice: mișcarea corpului face ca întregul sistem digestiv să se miște. În plus, previne apariția gazelor și flatulenței.
- Reduceți stresul: acest lucru afectează negativ sistemul nervos și, în consecință, digestia. Mâncatul într-un mod conștient și relaxat este vital.
Timpul necesar stomacului pentru a digera alimentele este variabil
Alimentele ingerate rămân în stomac timp de 2 până la 5 ore. Acest interval poate varia foarte mult în funcție de cantitate, tipul de hrană sau existenta unor probleme și boli specifice. Alimentele solide, cele cu pH acid și cele care au un conținut mai mare de grăsimi tind să petreacă mai mult timp în stomac decât lichidele sau alimentele foarte bogate în carbohidrați.
Alimentele își continuă drumul către intestinul subțire și colon, unde procesul digestiv continuă. Are loc absorbția nutrienților și a apei și eliminarea deșeurilor pe care organismul nu le poate folosi.
Timpul petrecut în această ultimă secțiune este mult mai lung, mai ales în intestinul gros. Astfel, în total, alimentele au nevoie de 2 – 5 zile pentru a fi eliminate din organism.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Goyal, R. K., Guo, Y., & Mashimo, H. (2019). Advances in the physiology of gastric emptying. Neurogastroenterology and Motility. 31 (4): e13546. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nmo.13546
- Lee, Y. Y., Erdogan, A., & Rao, S. S. C. (2014). How to assess regional and whole gut transit time with wireless motility capsule. Journal of Neurogastroenterology and Motility. 20 (2): 265-270. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4015195/
- Mayo Clinic. (18 de diciembre de 2021). Eating and exercise: 5 tips to maximize your workouts. Consultado el 6 de junio de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20045506
- Müller, M., Canfora, E. E., & Blaak, E. E. (2018). Gastrointestinal transit time, glucose homeostasis and metabolic health: modulation by dietary fibers. Nutrients. 10 (3): 275. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872693/
- National Health System. (12 de diciembre de 2022). 5 lifestyle tips for a healthy tummy. Consultado el 6 de junio de 2022. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/digestive-health/five-lifestyle-tips-for-a-healthy-tummy/
- National Institute of Diabetes, and Digestive and Kidney Diseases. (Diciembre 2017). Your digestive system & how it works. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works
- Sensoy, I. (2021). A review on the food digestion in the digestive tract and the used in vitro models. Current Research in Food Science. 4: 308-319. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665927121000307
- Tobias, A., & Sadiq, N. M. Physiology Gastrointestinal Nervous Control. [Updated 2022, September 26]. In: State Pearls [Internet]. Treasure Island (FL): State Pearls Publishing; 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545268/