Care sunt beneficiile fructului kiwi pentru piele?
 

Care sunt beneficiile fructului kiwi pentru piele?

Beneficiile fructului kiwi pentru piele au de-a face cu prevenirea îmbătrânirii și a petelor. Aflați cum se folosește!
Care sunt beneficiile fructului kiwi pentru piele?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 06 iulie, 2023

Beneficiile fructului kiwi sunt numeroase și multe dintre ele au legătură cu sănătatea pielii. Acest fruct conține o cantitate mare de vitamine, minerale și alte substanțe cu proprietăți ideale pentru a menține o piele sănătoasă.

Multe dintre beneficiile fructului kiwi sunt derivate din conținutul său de vitamina C. De asemenea, are componente antiinflamatorii și antioxidante.

În plus, acest fruct are o aromă foarte plăcută. Este unul dintre alimentele din fruntea tabelelor de densitate nutrițională. Aceasta înseamnă că oferă o cantitate mare de nutrienți per gram.

Proprietățile fructului kiwi

Kiwi este un fruct exotic care provine din nordul Chinei. Este cunoscut și sub denumirea de agrișă chinezească. Are un înveliș maro cu fire de păr mici. În interior, are o culoare verde intens. Aroma și mirosul sunt foarte plăcute.

Înainte de a vorbi despre beneficiile fructului kiwi pentru piele, să vedem care sunt proprietățile sale ideale pentru menținerea sănătății:

 • Oferă vitamina K.
 • Susține sistemul imunitar.
 • Contribuie la o bună digestie.
 • Ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
 • Completează dieta în sarcină datorită conținutului ridicat de acid folic.

Ați încercat vreodată? Gem de kiwi: rețetă pas cu pas

Beneficiile fructului kiwi pentru piele

Un studiu realizat în 2013 a arătat că acest fruct are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Prin urmare, oferă o piele mai sănătoasă și previne îmbătrânirea. De asemenea, conține câțiva dintre cei mai importanți nutrienți pentru o piele frumoasă:

 • Vitamina C: limitează daunele pielii cauzate de lumina soarelui. De asemenea, favorizează formarea de colagen și previne petele de pe piele.
 • Vitamina E: reduce daunele solare și combate stresul oxidativ, așa cum arată un studiu din 2018.
 • Polifenoli: kiwi conține galat de epigalocatechină (EGCG), un polifenol care protejează împotriva stresului oxidativ și care este eficient în prevenirea cancerului de piele.
 • Luteină și zeaxantină: acestea sunt două substanțe antioxidante care ajută la prevenirea petelor pielii. Ele protejează contra efectelor negative cauzate de lumina soarelui.
Beneficiile fructului kiwi proaspăt
Kiwi este un fruct delicios, ușor de inclus în dietă.

Beneficii specifice

Pe lângă cele de mai sus, o investigație efectuată în 2009 a indicat faptul că acest fruct poate ajuta la tratarea simptomelor eczemei. Această afecțiune provoacă pete roșii și mâncărime.

Alte beneficii sunt următoarele:

 • Ajută la reducerea acneei: acest lucru se datorează conținutului său ridicat de vitamina C.
 • Previne și combate ridurile: kiwi este plin de antioxidanți ce ajută la contracararea radicalilor liberi.
 • Iluminarea pielii: un alt beneficiu al fructului kiwi este protejarea pielii contra razelor soarelui, care provoacă pete. Ajută la uniformizarea tonului, ceea ce este cunoscut sub numele de iluminare.
 • Repararea țesuturilor: acest fruct ajută la repararea țesuturilor după o leziune datorită conținutului său ridicat de potasiu.
 • Creșterea părului: conținutul ridicat de vitamina E este ideal pentru promovarea creșterii părului. De asemenea, întărește scalpul și previne căderea părului.

Riscuri posibile

Singurul risc cunoscut este posibilitatea apariției unei reacții alergice. Unii oameni sunt alergici la o enzimă prezentă în acest fruct, cunoscută sub numele de actinidină. Aceasta este prezentă și în ananas și papaya.

O persoană alergică la kiwi prezintă erupții cutanate și urticarie după ce a intrat în contact cu fructul. În cazuri severe, poate apărea anafilaxia. Prin urmare, dacă cineva observă vreo reacție ciudată atunci când consumă kiwi, trebuie să se oprească.

Kiwi nu este recomandat persoanelor cu pietre la rinichi sau insuficiență renală din cauza conținutului ridicat de potasiu. Orice reacție adversă trebuie prezentată medicului.

Desen al unor rinichi
Acest fruct nu este recomandat pacienților cu boli renale, care pot avea probleme legate de filtrare.

Sfaturi și recomandări finale

Acest fruct este folosit în diferite măști. Se combină cu iaurt simplu și fulgi de ovăz pentru a forma o pastă și se aplică pe față. Se lasă 10 minute pentru a acționa.

În teorie, acest lucru face pielea mai fermă și stimulează producția de colagen. Se poate aplica și pe scalp.

Se crede că cele mai mari beneficii ale fructului kiwi pentru piele sunt obținute după consumul direct, ca parte a unei diete echilibrate. Unele produse cosmetice pe bază de kiwi pot fi și mai eficiente, dar nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.
 • Souyoul SA, Saussy KP, Lupo MP. Nutraceuticals: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2018 Mar;8(1):5-16. doi: 10.1007/s13555-018-0221-x. Epub 2018 Feb 6. PMID: 29411317; PMCID: PMC5825326.
 • Díaz Flores, J. (2009). Optimización de extracción y análisis de la capacidad antioxidante de la piel de kiwi.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.