Gem de kiwi: rețetă pas cu pas - Doza de Sănătate
 

Gem de kiwi: rețetă pas cu pas

Ați văzut vreodată gem de kiwi? Vă vom învăța cum să-l preparați într-un mod simplu și rapid, astfel încât să profitați de toate beneficiile acestui fruct.
Gem de kiwi: rețetă pas cu pas
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gemul de kiwi nu este cel mai frecvent tip de gem. Este rar în supermarketuri și centrele comerciale. Cu toate acestea, are proprietăți pozitive pentru sănătate. De asemenea, este ușor de făcut acasă dacă aveți o materie primă bună. Vă vom învăța tot ce trebuie să știți pentru a putea pregăti rapid un gem fantastic de kiwi!

Amintiți-vă că secretul pentru a vă bucura de o sănătate bună este asigurarea varietății dietei. Cu cât spectrul de fructe inclus în dietă este mai larg, cu atât mai bine.

Rețetă de gem de kiwi

Înainte de a intra pe deplin în procesul de pregătire, vom vorbi despre proprietățile fructului kiwi. Este un aliment folosit frecvent pentru combaterea constipației. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de fibre. Pe lângă fibrele insolubile, conține și fibre solubile.

Acest element este capabil să funcționeze ca un prebiotic, îmbunătățind sănătatea microbiotei. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în Central European Journal of Public Health. Aportul regulat de fibre este legat de înmulțirea bacteriilor benefice care locuiesc în tractul digestiv.

De asemenea, kiwi este un fruct cu o concentrație ridicată de vitamina C. Datorită acestei proprietăți, ar putea fi benefic în prevenirea cancerului, deoarece nutrienții săi reduc deteriorarea ADN-ului celular, potrivit unei cercetări publicate în revista Nutrition and Cancer.

Vitamina C însăși este capabilă să acționeze benefic asupra sistemului imunitar, promovându-i funcțiile. Un studiu publicat în Frontiers of Immunology confirmă faptul că aportul regulat al substanței reduce riscul de a dezvolta boli respiratorii infecțioase.

Kiwi proaspăt

Acum, vă vom arăta cum să faceți un gem de kiwi fantastic!

Ingrediente

  • 1 kilogram de kiwi foarte coapte
  • 500 de grame de zahăr
  • Sucul unei lămâi
  • O linguriță de agar agar

Instrucțiuni pas cu pas

Primul lucru care trebuie făcut este să curățați și să tăiați kiwi. Nu trebuie să stați mult la acest pas. Fructele pot fi tăiate în bucăți mari. Se pun într-o oală, iar zeama de lămâie se toarnă deasupra. Apoi, adăugați zahărul, amestecând bine. Este important ca amestecul să stea cel puțin două ore, deși poate fi lăsat și peste noapte pentru a obține o aromă mai bună.

Puneți oala pe foc, așteptând ca gemul să ajungă la punctul de fierbere. Când clocotește, lăsați focul mic. Amestecați constant pentru a preveni arderea fructelor. Dacă apare multă spumă, aceasta poate fi îndepărtată cu o lingură.

În timp ce gemul fierbe, este esențial să pregătiți borcanele în care va fi păstrat ulterior. Acestea trebuie să fie din sticlă și să nu prezinte denivelări sau deformări. Introduceți borcanele în cuptor la 180 de grade pentru a le usca după o spălare intensă. Fierbeți capacele pentru a evita riscul microbiologic.

Când gemul fierbe și atinge consistența dorită, luați-l de pe foc. Fierberea durează aproximativ 45 de minute, deoarece fructele trebuie să se macereze. În acest moment, puteți adăuga puțin agar agar pentru a obține o textură asemănătoare cu gemul tradițional. În plus, puteți da gemul prin blender.

Pahar cu suc de kiwi
Rețeta poate părea lungă, dar rezultatul final este excelent.

Ultimul pas constă în distribuirea gemului în borcane și fierberea într-o baie de apă pentru a genera vid. Poate fi depozitat în cămară, într-un loc uscat în care nu primește lumina soarelui.

Faceți gem de kiwi!

Pregătirea gemului de kiwi este foarte simplă. Secretul pentru rețeta perfectă este calitatea fructelor. Încercați să cumpărați kiwi organice și sezoniere pentru cele mai bune caracteristici organoleptice.

Pe de altă parte, amintiți-vă că aceasta este o rețetă cu zahăr. Din acest motiv, gemul de kiwi trebuie consumat cu moderație. Este important să-l alternați cu aportul de fructe crude, întrucât în ​​acest fel veți consuma toate fibrele, generând astfel un beneficiu mai mare pentru sănătate.

Vă recomandăm să pregătiți câteva clătite cu fulgi de ovăz care pot fi folosite pentru a întinde gemul. Veți servi un mic dejun excelent în zilele speciale. De asemenea, gemul de kiwi este perfect cu pâine prăjită multicereale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lippi G, Mattiuzzi C. Kiwifruit and Cancer: An Overview of Biological Evidence. Nutr Cancer. 2020;72(4):547-553. doi: 10.1080/01635581.2019.1650190. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31387399.
  • Hijová E, Bertková I, Štofilová J. Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health. 2019 Sep;27(3):251-255. doi: 10.21101/cejph.a5313. PMID: 31580563.
  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.