Care sunt beneficiile lămâilor pentru slăbit? - Doza de Sănătate
 

Care sunt beneficiile lămâilor pentru slăbit?

Deși lămâia este cunoscută pentru conținutul bogat de vitamina C, acest fruct ajută și la slăbit, deoarece este sățios și contribuie la eliminarea deșeurilor din corp. 
Care sunt beneficiile lămâilor pentru slăbit?
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Lămâile au proprietăți nutriționale excelente. Obiceiul simplu de a bea un pahar de apă cu zeamă de lămâie oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Dacă face parte dintr-o dietă sănătoasă, acest fruct te ajută să dai jos kilogramele în plus. În acest articol îți prezentăm beneficiile lămâilor pentru slăbit.

Valoarea nutrițională a lămâii

Beneficiile lămâilor pentru slăbit datorate conținutului de nutrienți

Lămâia hrănește organismul cu numeroși nutrienți importanți. O porție de numai 100 g conține:

  • 27,66 kcal
  • 0,69 g de proteine
  • 3,16 g de carbohidrați
  • 4,7 g de fibre
  • 0,3 g de grăsimi

Totodată, lămâile sunt bogate în minerale precum calciu, fier, iod, magneziu, zinc, seleniu, sodiu, potasiu și fosfor. În plus, aceste fructe sunt o sursă excelentă de vitamina A, B (B1, B2, B6, acid folic), C și D.

Nu trebuie să uităm nici că lămâia conține glucide, precum glucoză, fructoză și zaharoză, dar și acizi grași, cum ar fi acidul palmitic și acidul linoleic, însă în cantități mai mici decât sărurile și vitaminele.

Având în vedere toate aceste proprietăți nutriționale, lămâia este un alegere excelentă într-o dietă sănătoasă. Desigur, gustul său acru foarte puternic reprezintă un impediment în servirea unei felii întregi de lămâie. Însă te poți bucura de beneficiile sale extraordinare prin stoarcerea lămâii și diluarea sucului obținut în puțină apă.

În cele ce urmează, te invităm să descoperi beneficiile lămâilor pentru slăbit.

Beneficiile lămâilor pentru slăbit

Beneficiile lămâilor pentru slăbit și arderea grăsimilor din corp

În primul rând, lămâia este un diuretic natural care facilitează eliminarea toxinelor din corp prin intermediul aparatului excretor (rinichi și vezică urinară). Consumată în mod regulat, apa cu lămâie mărește cantitatea de urină și menține rinichii curați, activi și sănătoși. 

Totodată, lămâile sunt bogate în flavonoide. Acești compuși reduc cantitatea de grăsime din sânge, prevenind acumularea depozitelor de grăsime în pereții arterelor.

În plus, compoziția sucului de lămâie este asemănătoare cu cea a salivei umane, stimulând astfel producția de sucuri gastrice din stomac. Acest efect ajută la îmbunătățirea și accelerarea procesului digestiv.

Lămâia conține, de asemenea, o cantitate ridicată de acid citric. Acesta optimizează activitatea enzimatică din corp.  Prin urmare, ficatul funcționează mai eficient. 

Așa cum bine știm, lămâile sunt bogate și în vitamina C, un nutrient esențial pentru menținerea sănătății organismului. Printre altele, aceasta contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Așa cum am menționat deja, lămâia are un conținut ridicat de fibre, mai ales pectină. Această fibră solubilă asigură sațietatea, ajutându-te să controlezi mai bine cantitatea de mâncare consumată. În acest fel, poți servi porții mai mici, corespunzătoare nevoilor organismului tău, fapt care contribuie în mod direct la pierderea în greutate.

În același timp, lămâia îmbunătățește dispoziția prin reducerea stresului și a anxietății. Acest fruct asigură și bunăstarea fizică, deoarece previne indigestia, aciditatea, gazele intestinale și reduce inflamațiile și retenția de apă.

Cum să profiți de beneficiile lămâilor pentru slăbit

Beneficiile lămâilor pentru slăbit și modalități de consum

Una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a te bucura de beneficiile lămâilor pentru slăbit este consumul de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă amestecată cu apă rece sau fierbinte.

Este important de precizat că apa fierbinte are un beneficiu în plus, deoarece stimulează peristaltismul. Prin urmare, limonada caldă ajută la curățarea intestinelor și la combaterea constipației.

Pentru a profita de beneficiile lămâilor pentru slăbit, este important să consumi acest fruct în mod regulat. Aceeași condiție este valabilă și pentru persoanele care suferă de constipație. Dacă o consumi suficient de des, proprietățile diuretice ale lămâii te vor ajuta să mergi mai des la baie.  

Îți recomandăm să bei un pahar de apă cu zeamă de lămâie dimineața, de cum te trezești și să continui să consumi acest lichid pe parcursul zilei.

Este bine să bei apă cu lămâie cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Acest amestec va acționa mai eficient asupra grăsimilor, reducând riscurile pentru sănătate ale excesului de grăsime din corp.

Dacă poți suporta gustul acru, o altă opțiune ar fi să mănânci o felie de lămâie sau să sugi zeama din pulpa fructului. Acest obicei este benefic pentru sănătatea orală, deoarece lămâia are proprietăți antibacteriene care ajută la prevenirea anumitor boli de la nivelul cavității bucale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). “Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue”, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43(3), 201–209
  • Kang DE1, Sur RL, Haleblian GE, Fitzsimons NJ, Borawski KM, Preminger GM., “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis”J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62; discussion 1362; quiz 1591.
    • Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI., “Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study”, Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.