Care sunt beneficiile lintiței și cum se folosește?
Lintița cuprinde un grup de plante acvatice cu anumite beneficii pentru sănătate. Aceste plante au un conținut ridicat de proteine, de aceea sunt foarte apreciate. Care sunt beneficiile lintiței și cum se folosește?
Consumul de plante marine și alge a crescut foarte mult în ultimii ani. Multe persoane le consumă ca atare sau le încorporează în preparate culinare. Este un obicei oriental care, încetul cu încetul, se răspândește și în țările occidentale. Lintița este originară din Israel.
Proprietățile nutriționale ale lintiței
Din punct de vedere nutrițional, lintița se remarcă prin conținutul de proteine. În ciuda faptului că acestea nu se digeră la fel de bine ca proteinele animale, au toți aminoacizii esențiali, ceea ce le diferențiază de alte proteine vegetale. De fapt, unele studii științifice susțin că sunt un posibil înlocuitor al cărnii, deoarece oferă și vitamina B12.
De asemenea, lintița este o sursă de micronutrienți precum fierul, iodul și zincul. Adăugarea ei în dietă îmbunătățește parametrii celulelor roșii din sânge, ceea ce poate ajuta la combaterea anemiei.
Trebuie să menționăm și conținutul de fibre. Acestea nu sunt digerabile, deși fermentează în intestine. Fibrele stimulează peristaltismul și asigură buna funcționare a tractului digestiv.
Fibrele sunt foarte utile pentru microbiota intestinală. Un studiu in vitro din 2021 a constatat că lintița modulează bacteriile prezente în colon, care valorifică fibrele pentru a produce compuși benefici pentru metabolism.
Descoperiți: Alternative la proteinele animale în dietă
Beneficiile lintiței pentru sănătate
În continuare, vom discuta despre beneficiile consumului regulat de lintiță. Ce ne spune știința?
1. Îmbunătățește controlul glicemic
Potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Diabetes Care , lintița este un aliment util pentru scăderea glicemiei după masă. Acesta este un ajutor important atunci când scopul este îmbunătățirea controlului diabetului.
2. Crește sațietatea
Oamenii care au folosit preparatul din lintiță în cercetările menționate mai sus au obținut mai devreme sațietatea postprandială. Acest lucru înseamnă un aport alimentar mai mic, ceea ce reduce aportul caloric ulterior și contribuie la scăderea greutății corporale.
Lintița are o concentrație semnificativă de fibre, așa cum am menționat deja. Fibrele cresc senzația de sațietate, așa cum a confirmat un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică.
3. Ajută la prevenirea problemelor tiroidiene
La fel ca multe alte alimente de origine marină, lintița conține o cantitate mare de iod. Acest nutrient s-a dovedit a fi esențial atunci când vine vorba de reglarea funcționării glandei tiroide, prevenind dezvoltarea patologiilor asociate.
În ciuda acestui fapt, cantitatea ingerată trebuie să fie medie. Excesul duce la efectul opus. Conform rapoartelor clinice, persoanele care abuzează de plantele marine pot dezvolta hipertiroidism.
4. Reduce riscul de anemie
Lintița este un aliment ideal în contextul dietei vegane, deoarece este o sursă de vitamina B12 și fier. Aceasta suplimentează dieta pentru a evita anemia. La persoanele care au deja boala, lintița s-a dovedit a fi un adjuvant al tratamentului medicamentos.
Prezentări comerciale și rețete cu linte
Acest aliment poate fi cumpărat din magazine specializate, în general sub formă de pudră. Lintița poate fi adăugată în shake-uri, batoane energizante sau pâine. De asemenea, puteți pregăti infuzii și o puteți adăuga în salate.
Smoothie
Pentru prepararea unui smoothie cu lintiță, combinați mai multe legume verzi cu apă. Puteți folosi spirulină, spanac, morcov și mangold. Bateți totul până obțineți o textură semi-lichidă.
Salată
Există două moduri de a folosi lintița în salată: proaspătă sau sub formă de pastă (din comerț). Cu toate acestea, există puține magazine de unde puteți obține pasta.
Beneficiile lintiței sunt importante
Lintița este potrivită pentru o alimentație sănătoasă; este perfectă în contextul unei diete echilibrate. Din păcate, consumul său în țările occidentale este rar, deoarece poate fi achiziționată doar din magazine specializate sau online.
Chiar și așa, este o opțiune bună pentru cei care urmează o dietă vegană. Lintița permite creșterea aportului zilnic de vitamina B12. Grație consumul de lintiță, riscul de anemie este redus semnificativ.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Diotallevi, C., Gaudioso, G., Fava, F., Angeli, A., Lotti, C., Vrhovsek, U., … & Tuohy, K. (2021). Measuring the effect of Mankai®(Wolffia globosa) on the gut microbiota and its metabolic output using an in vitro colon model. Journal of Functional Foods, 84, 104597. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621002462
- Kawamata, Y., Shibui, Y., Takumi, A., Seki, T., Shimada, T., Hashimoto, M., … & Narita, T. (2020). Genotoxicity and repeated-dose toxicity evaluation of dried Wolffia globosa Mankai. Toxicology Reports, 7, 1233-1241. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750020304005
- Kaplan, A., Zelicha, H., Tsaban, G., Meir, A. Y., Rinott, E., Kovsan, J., … & Shai, I. (2019). Protein bioavailability of Wolffia globosa duckweed, a novel aquatic plant–a randomized controlled trial. Clinical Nutrition, 38(6), 2576-2582. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561418325779
- Salas Coronas, J., Cruz Caparrós, G., Laynez Bretones, F., & Díez García, F. (2002). Hipertiroidismo inducido por consumo de algas marinas. Med. clín (Ed. impr.), 797-798. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/ibc-13139
- Sela, I., Yaskolka Meir, A., Brandis, A., Krajmalnik-Brown, R., Zeibich, L., Chang, D., … & Shai, I. (2020). Wolffia globosa–mankai plant-based protein contains bioactive vitamin B12 and is well absorbed in humans. Nutrients, 12(10), 3067. https://www.mdpi.com/849552
- Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety—a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition, 73(3), 333-344. https://www.nature.com/articles/s41430-018-0295-7
- Yaskolka Meir, A., Tsaban, G., Zelicha, H., Rinott, E., Kaplan, A., Youngster, I., … & Shai, I. (2019). A green-Mediterranean diet, supplemented with Mankai duckweed, preserves iron-homeostasis in humans and is efficient in reversal of anemia in rats. The Journal of Nutrition, 149(6), 1004-1011. https://academic.oup.com/jn/article/149/6/1004/5420417
- Zbigniew, S. (2016). Role of iodine in metabolism. Recent Patents on Endocrine, Metabolic & Immune Drug Discovery, 10(2), 123-126. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/emi/2016/00000010/00000002/art00007
- Zelicha, H., Kaplan, A., Yaskolka Meir, A., Tsaban, G., Rinott, E., Shelef, I., … & Shai, I. (2019). The effect of Wolffia globosa Mankai, a green aquatic plant, on postprandial glycemic response: a randomized crossover controlled trial. Diabetes Care, 42(7), 1162-1169. https://diabetesjournals.org/care/article-abstract/42/7/1162/36181