Care sunt cele mai bune leguminoase?
Consumul regulat de leguminoase are multe beneficii din punct de vedere nutrițional. Datorită conținutului lor de fibre alimentare, proteine și antioxidanți, leguminoasele sunt unul dintre cele mai recomandate alimente pentru a suplimenta o dietă sănătoasă. Dar știi care sunt cele mai bune leguminoase?
Deși mulți oameni nu le consumă în mod regulat, toate tipurile de leguminoase au proprietăți interesante de care merită să profităm. În plus, sunt foarte versatile în bucătărie și pot fi incluse în zeci de preparate. Asigurați-vă că le încercați!
Cele mai bune leguminoase
Linte
Lintea este o sursă de energie pentru organism datorită conținutului ridicat de carbohidrați complecși. Asimilarea acestui macronutrient poate favoriza reglarea glicemiei și poate contribui la îmbunătățirea productivității fizice și psihice.
Lintea este bogată în proteine fără grăsimi, spre deosebire de proteinele de origine animală. De asemenea, conține fibre, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.
În plus:
- Lintea conține vitamina B, care ajută la reglarea activității sistemului nervos și a creierului.
- Conținutul său de seleniu și fier poate scădea riscul de anemie. De remarcat este faptul că, pentru a favoriza absorbția fierului din această leguminoasă, trebuie să consumați băuturi care conțin vitamina C sau legume verzi și roșii.
- Pe lângă cele de mai sus, trebuie menționat faptul că lintea este o sursă importantă de polifenoli, substanțe antioxidante care luptă împotriva daunelor oxidative și radicalilor liberi.
Recomandăm: 2 moduri diferite de a prepara burger de linte
Soia
Soia se remarcă datorită beneficiilor sale fantastice. Conform Fundației Spaniole pentru Nutriție, oferă carbohidrați, proteine și grăsimi, în principal grăsimi polinesaturate. Este o sursă de vitamine, minerale și antioxidanți.
- Datorită conținutului de fitoestrogeni, boabele de soia sunt foarte recomandate femeilor ajunse la menopauză. De fapt, izoflavonele lor pot reduce simptomele incomode.
- Soia are o concentrație semnificativă de proteine cu valoare biologică ridicată. Este un înlocuitor potrivit pentru carne.
- În plus, boabele de soia sunt bune pentru reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge și a colesterolului.
- Soia nu oferă la fel de mult calciu precum lactatele. Cu toate acestea, genisteina din soia pare să inhibe degradarea oaselor și poate avea efecte asemănătoare estrogenului asupra întreținerii osoase.
Fasole verde
Fasolea verde este originară din Marea Mediterană și Asia Centrală, dar acum este cultivată în toată lumea. Se caracterizează prin conținutul ridicat de apă, precum și prin faptul că este o sursă de carbohidrați complecși și aminoacizi.
- Datorita continuului său de potasiu și fosfor, fasolea ajută la combaterea retenției de lichide și a inflamației.
- De asemenea, conține vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9 și C) și minerale precum potasiu, fosfor, calciu și sodiu, care pot întări sistemul imunitar și ajută la prevenirea anumitor boli.
- Fibrele alimentare din fasolea verde pot favoriza eliminarea excesului de colesterol, fiind benefice și pentru sănătatea ficatului și a sistemului cardiovascular.
Fasole uscată
Fasolea este unul dintre cele mai vechi alimente din lume. De fapt, se cultivă încă din anul 7.000 î.Hr. în Mexic. Astăzi poate fi găsită aproape oriunde în lume.
- La nivel nutrițional, fasolea se remarcă prin faptul că este o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale care pot contribui la îmbunătățirea sănătății digestive și cardiovasculare.
- Conține și acid folic.
- Fasolea este un mare aliat în combaterea excesului de greutate, deoarece furnizează puține calorii și ajută corpul să ardă energie.
Năut
Există multe motive pentru a evidenția năutul printre cele mai bune leguminoase. Năutul reprezintă o sursă importantă de nutrienți esențiali pentru organism.
- Conținutul său de acizi grași poate aduce beneficii sănătății cardiovasculare, deoarece poate favoriza reglarea colesterolului crescut și a tensiunii arteriale.
- Năutul oferă o cantitate semnificativă de fibre, care pot îmbunătăți motilitatea intestinală.
- De asemenea, poate întări sistemul imunitar, deoarece conține vitamine din complexul B, vitamina C și E, calciu, zinc și magneziu.
Recomandăm: Cele mai bune 6 fructe pentru a combate constipația
Mazăre
Mazărea este, fără îndoială, una dintre cele mai bune leguminoase. Consumul regulat oferă nutrienți importanți organismului și sprijină prevenirea unor boli. Cea mai bună opțiune este să o consumi ușor fiartă.
- Conținutul ridicat de fibre poate ajuta la controlul glicemiei și al colesterolului. Prin urmare, mazărea este recomandată în alimentația oricărei persoane cu o boală cardiovasculară.
- De asemenea, mazărea poate combate slăbiciunea și oboseala.
Ați încercat cele mai bune leguminoase? Folosiți-le mai des în bucătărie! Amintiți-vă că sunt perfecte pentru supe, tocănițe, salate și multe alte rețete.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fundación Española de la Nutrición. Informe sobre Legumbres, Nutrición y Salud. https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/informe-legumbres-nutricion-y-saludvw.pdf
- Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 68. Published online 2016 Jan 28. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. doi: 10.3390/nu8020068
- Fundación Española de la Nutrición. Soja. http://www.fen.org.es/mercadofen/pdfs/soja.pdf
- National Center of Complementary and Integrative Health. Antioxidants: In Depth. https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
- University of Massachusetts Amherst. (2009). How Soy Reduces Diabetes Risk. https://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091006120510.htm
- Fundación Española de la Nutrición. Habas. http://www.fen.org.es/mercadofen/pdfs/haba.pdf
- Fundación Española de la Nutrición. Judía verde. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/judiasverdes.pdf
- Fundación Española de la Nutrición. Garbanzos. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/garbanzos.pdf
-
Colomb Med (Cali). 2018 Apr-Jun; 49(2): 175–181. Published online 2018 Jun 30. Reevaluating nutrition as a risk factor for cardio-metabolic diseases. doi: 10.25100/cm.v49i2.3840Fundación Española de la Nutrición. Guisantes. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/guisante.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.