Logo image
Logo image

Care sunt simptomele alexitimiei?

4 minute
Nu toți oamenii sunt capabili să se conecteze cu cele mai profunde emoții ale lor. Unii au mari dificultăți în a face acest lucru, deoarece suferă de o tulburare numită alexitimie. În acest articol, vom analiza simptomele alexitimiei.
Care sunt simptomele alexitimiei?
Montse Armero

Scris și verificat de psihologul Montse Armero

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Simptomele alexitimiei rezultă din dificultatea pe care o au unii oameni în identificarea emoțiilor pe care le experimentează și exprimarea lor verbală. Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1973 de profesorul de psihiatrie Peter Sifneos. Specialistul a observat această problemă la unii dintre pacienții săi din clinica de psihiatrie a Spitalului General din Massachusetts.

Societatea Spaniolă de Neurologie estimează faptul că până la 10% din populația lumii suferă de această tulburare. Cu toate acestea, este important să subliniem că nu toți oamenii suferă de același grad al bolii.

Tipuri de alexitimie

Pacienții cu simptome de alexitimie pot fi bolnavi din diferite motive. Aceste motive vor determina tipul de tulburare, fie primară, fie secundară:

  • Primară. În aceste cazuri, există un anumit tip de deficit neurologic care afectează comunicarea între sistemul limbic și neocortex sau între emisferele cerebrale. Acest lucru poate apărea ca urmare a unor probleme ereditare sau boli neurologice.
  • Secundară. Alexitimia secundară este rezultatul unui anumit tip de tulburare emoțională, cum ar fi lipsa repetată de afecțiune în copilărie. Alternativ, boala se poate manifesta la adulții care au fost supuși unor situații traumatice.

Descoperă mai mult:

Care sunt hormonii fericirii?

Some figure
Incapacitatea de a-și exprima sentimente duce la izolarea socială a acestor oameni.

Cine poate suferi de alexitimie?

Profesorul Sifneos a identificat inițial această caracteristică la pacienții care sufereau de tulburări psihosomatice. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, alexitimia a fost asociată și cu alte boli, cum ar fi dependența de medicamente sau droguri și tulburările de personalitate antisociale.

În ceea ce privește bolile fizice legate de simptomele alexitimiei, putem menționa scleroza multiplă, boala Parkinson, leziunile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale și tumorile cerebrale. Tulburările de alimentație, tulburările din spectrul autist și tulburările de stres posttraumatic pot fi, de asemenea, asociate cu alexitimia.

Care sunt simptomele alexitimiei?

Conform lui Pedinielli (1992), există patru simptome alexitimice fundamentale:

  1. Incapacitatea de a exprima verbal emoții sau sentimente
  2. O lipsă de imaginație sau imaginație limitată
  3. Tendința de a recurge la acțiune pentru a evita și rezolva conflictele
  4. Un tip de gândire îndreptat către griji specifice

Pedinielli atribuie aceste caracteristici problemelor cu funcție simbolică sau incapacității de a exprima dimensiunile inconștiente ale unui subiect. Din această cauză, bolnavii își exprimă adesea starea emoțională prin somatizare.

Alte simptome ale alexitimiei

Fie din cauze somatice, fie neurologice, persoanele care suferă de alexitimie prezintă o serie întreagă de caracteristici care definesc grade diferite ale bolii:

  • Lipsa empatiei emoționale: Persoanelor cu alexitimie le este extrem de dificil să se pună în locul celorlalți. Dacă nu își recunosc propriile emoții, le este chiar mai dificil să înțeleagă emoțiile celorlalți.
  • Comunicare verbală limitată: În general, bolnavii sunt oameni care tind să vorbească foarte puțin. În plus, aceștia tind să fie serioși și retrași în interacțiunea cu ceilalți.
  • Comunicare non-verbală slabă: Când vine vorba de comunicare, bolnavii sunt destul de rigizi. Nu sunt expresivi și folosesc foarte puține mișcări ale corpului.
  • Exces de raționalitate: Întrucât lumea lor emoțională este limitată, tind să fie foarte raționali și pragmatici.
  • Capacitate scăzută de introspecție: Bolnavii sunt oameni care nu analizează cum se simt, deoarece nu se pot identifica și nici nu își pot descrie emoțiile. Prin urmare, le este mai ușor să se concentreze asupra aspectelor externe.
  • Dificultate în menținerea legăturilor afective: Persoanele cu alexitimie prezintă niveluri foarte scăzute de afecțiune și se luptă să-și exprime sentimentele. Relațiile lor sunt neîmplinite și tind să fie izolate social.
Some figure
Terapiile psihologice pentru alexitimie sunt recomandate și necesare ca parte a tratamentului.

Există vreun tratament pentru ameliorarea simptomelor?

Persoanele cu alexitimie frecventează rareori terapia din proprie inițiativă. Dacă o fac, este la insistența celor apropiați, care sunt conștienți de dificultățile lor de comunicare.

Acești pacienți pot beneficia de terapie în diferite moduri. De exemplu, terapia individuală bazată pe dezvoltarea cognitivă a conștientizării emoționale (Lane și Schwartz, 1987) a oferit rezultate pozitive.

Terapia în grup este potrivită pentru ameliorarea simptomelor majore. De fapt, combinația dintre terapia individuală și cea de grup pare a fi cel mai eficient mod de a aborda această tulburare.

Descoperă mai mult:

Metoda SAVERS: obiceiuri ce îți vor schimba viața

Gânduri finale despre alexitimie

Este posibil ca persoanele cu simptome de alexitimie să pară că nu au sentimente. Dar acestea simt frică, bucurie, tristețe și toate celelalte emoții de bază sau secundare. Însă modul lor de a le experimenta este diferit de cel al celorlalți oameni, iar acest lucru poate duce la conflicte în comunicare.

Din acest motiv, este recomandat și necesar ca bolnavii să participe la terapie psihologică. Este posibil să nu experimenteze niciodată emoții în același mod ca alte persoane care nu au această tulburare, dar abordarea terapeutică aduce cu siguranță mari beneficii. La urma urmei, aceasta poate ajuta la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții și a relațiilor persoanelor alexitimice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.