Carpaccio de ananas cu înghețată: rețetă delicioasă
 

Carpaccio de ananas cu înghețată: rețetă delicioasă

Vă vom învăța cum să pregătiți „carpaccio” de ananas cu înghețată, un desert care nu va lăsa pe nimeni indiferent și care este foarte ușor de preparat.
Carpaccio de ananas cu înghețată: rețetă delicioasă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Carpaccio de ananas cu înghețată este un desert simplu cu un profil nutrițional interesant, deoarece acest fruct conține o serie de enzime care facilitează digestia alimentelor. Este unul dintre cele mai consumate fructe exotice în țările occidentale și poate fi găsit atât în stare proaspătă, cât și conservat.

Înainte de a începe, trebuie remarcat faptul că fructele ar trebui să fie o parte importantă a dietei obișnuite. Conțin fitochimicale cu efect antioxidant, care pot ajuta la prevenirea dezvoltării unor patologii complexe. Ele sunt capabile să furnizeze o doză semnificativă de vitamine, în special vitamine solubile în apă.

Ingrediente pentru carpaccio de ananas cu înghețată

Dacă doriți să pregătiți un carpaccio de ananas rafinat cu înghețată, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1/4 ananas natural
  • 1/2 litru de înghețată de vanilie
  • 4 linguri de zahar
  • 25 grame de alune tocate
  • Frunze de mentă

Rețineți că este posibil să variați aroma înghețatei pentru a obține rezultate diferite. Vă recomandăm înghețata de vanilie, dar puteți să pregătiți desertul și cu înghețată de fistic sau alune. Desigur, este recomandat ca produsul ales să fie de bună calitate, preparat cu lapte bio și cu puțin zahăr simplu.

Fruct proaspăt pentru carpaccio de ananas cu înghețată

Multe înghețate industriale conțin prea mulți carbohidrați simpli pentru a masca defectele laptelui, acesta nefiind de cea mai bună calitate. Nici grăsimea nu trebuie să fie excesivă. Este interesant să găsiți un profil echilibrat care să vă permită sa percepeți aromele fructelor și ale vaniliei.

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Curățați ananasul și tăiați-l felii foarte subțiri. Acesta este unul dintre secretele rețetei: cu cât bucățile de ananas sunt mai subțiri, cu atât rezultatul final este mai bun. 
  2. Puneți zahărul într-o strecurătoare și presarăți-l uniform deasupra. Este necesar ca întregul ananas să fie acoperit cu zahăr.
  3. Următorul pas este delicat: veți avea nevoie de o torță de bucătărie pentru a carameliza zahărul și a obține astfel un strat crocant.
  4. Presărați deasupra alune și mentă tocate.
  5. Adăugați o linguriță generoasă de înghețată în mijloc și consumați desertul înainte să se topească.

Contraindicații ale rețetei

Este important de menționat că această rețetă poate să nu fie potrivită pentru unele persoane; de exemplu, pentru cei care au dezvoltat un anumit tip de patologie metabolică, cum ar fi diabetul de tip 2.

În acest caz, consumul de zaharuri simple ar putea genera un impact semnificativ la nivel pancreatic și poate provoca stres. Este mult mai indicat să vă moderați aportul de carbohidrați, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Ananas la conservă

Persoanele supraponderale sau obeze ar trebui să fie precaute atunci când includ aceste tipuri de preparate în dietă. În mod normal, există o rezistență la insulină atunci când nivelurile de grăsime corporală depășesc o anumită limită, prin urmare carbohidrații nu sunt metabolizați și utilizați corespunzător de organism.

Totuși, nu înseamnă că un astfel de desert nu poate fi inclus în contextul unei alimentații sănătoase. Persoanele fără patologii metabolice se vor putea bucura de carpaccio de ananas fără regrete.

Desigur, acest desert ar trebui să fie întotdeauna inclus în cadrul unei diete echilibrate și variate. Faceți mișcare în mod regulat pentru a stimula utilizarea zaharurilor consumate.

Beneficiile ananasului

Îmbunătățește tranzitul intestinal

Ananasul este o sursă de fibre. Această substanță s-a dovedit a fi utilă pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal și pentru evitarea constipației. În plus, enzimele din ananas vor contribui la o mai buna digestie a alimentelor, ceea ce va permite o trecere mai ușoară a fecalelor prin intestinul gros.

Ajută la prevenirea îmbătrânirii

Ananasul conține substanțe fitochimice. Majoritatea acestor substanțe au o putere antioxidantă mare și, prin urmare, neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului.

În acest fel, îmbătrânirea poate fi prevenită, la fel și un număr mare de patologii complexe legate de aceasta, după cum arată cercetările publicate în Clinical Interventions in Aging.

Reduce durerile articulare

Multe dintre enzimele din ananas, precum și substanțele fitochimice, au efect antiinflamator în organism. Acest lucru este benefic atunci când vine vorba de atenuarea problemelor și a durerilor la nivel articular sau muscular.

Includerea fructelor în dietă, alături de consumul anumitor condimente precum turmericul, ar putea fi de mare ajutor în tratamentul anumitor tipuri de dureri cronice legate de sistemul musculo-scheletic.

Faceți acasă carpaccio de ananas cu înghețată

După cum ați văzut, este foarte ușor să pregătiți un carpaccio de ananas rafinat cu înghețată. Singurul pas care este ceva mai dificil este utilizarea torței. Torța poate fi achiziționată din aproape orice unitate comercială. Are multe aplicații în domeniul gătitului.

Pentru o sănătate optimă, este necesar să combinați o alimentație adecvată cu alte obiceiuri benefice. Printre acestea, se remarcă practicarea activității fizice în mod regulat, precum și o odihnă corectă. Dormiți cel puțin 7 ore în fiecare noapte pentru ca procesele de recuperare a organismului să se desfășoare satisfăcător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bolla, A. M., Caretto, A., Laurenzi, A., Scavini, M., & Piemonti, L. (2019). Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients11(5), 962. https://doi.org/10.3390/nu11050962
  • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
  • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.