Rețetă de smochine în sirop
Vara ne oferă unul dintre cele mai apreciate fructe din lume cu pulpă moale, interior cărnos și aromă delicată. Ceva care devine un adevărat tratament atunci când preparăm o rețetă de smochine în sirop!
Urmează să analizăm proprietățile nutriționale ale acestui fruct și cum să îl preparăm pentru a-l putea conserva. În acest fel, ne bucurăm de produs și în afara sezonului cald.
Rețetă de smochine în sirop pentru o conservare îndelungată
Smochinele sunt fructele smochinului (Ficus carica). Există aproximativ 750 de soiuri (verde, violet, negru și multe altele). Nu toate sunt comestibile. Se coc între ultimele zile din iulie și noiembrie, așa că cel mai bun sezon al lor este la sfârșitul verii.
Când fructele și legumele sunt perisabile, există diferite moduri de a le conserva. Unul dintre cele mai utilizate este siropul pe bază de apă și zahăr. Datorită acestei metode, fructele își păstrează aroma, culoarea și forma originală.
Nu este nevoie de ustensile speciale. Este necesar doar să aveți recipientele corespunzătoare și 2 ore pentru gătit. Rezultatul este spectaculos, fructul fiind moale și dulce.
Smochinele în sirop sunt perfecte pentru mesele dulci și sărate. Se potrivesc în salate, garnituri sau alături de o brânză bună maturată. În plus, pot fi folosite pentru decorarea deserturilor pe bază de înghețată, a prăjiturilor cu brânză și a iaurtului natural.
Vedeți mai mult:
Ingrediente necesare pentru o rețetă de smochine în sirop
Cantitățile indicate pot varia. Desigur, este esențial să se respecte proporțiile de fructe, zahăr și apă:
- 2 litri de apă
- 1 kilogram de zahăr
- 2 kilograme de smochine proaspete
- Puțină coajă de lămâie – doar partea galbenă
Instrucțiuni pas cu pas
Pentru a începe să gătiți smochinele trebuie să le spălați bine sub jet de apă rece, având grijă să nu stricați coaja.
- Puneți-le într-o oală mare cu apă care le acoperă și fierbeți-le câteva minute, până când eliberează o parte din laptele lipicios pe care îl conțin. La suprafața apei, apare o ușoară spumă.
- Scoateți smochinele cu o lingură cu găuri. Când sunt calde, străpungeți-le cu ajutorul unui ac, astfel încât siropul să pătrundă bine în interior.
- Apoi, într-o oală mare cu fundul gros, puneți cei 2 litri de apă împreună cu zahărul și coaja de lămâie. Apoi, așezați cu grijă smochinele.
- Gătiți-le 2 ore la foc mic până devin transparente și siropul este gros. Timpul este aproximativ, deci este de preferat să monitorizați din când în când procesul de conservare.
- Puneți smochinele în borcane sterilizate până când ajung la 1,5 centimetri de margine. Închideți-le și răciți-le înainte de a le depozita într-un loc răcoros și întunecat. Rezistă câteva luni în stare bună. Este recomandat să scrieți data producției pe borcane.
De data aceasta, coaja de lămâie a fost folosită pentru a da puțină aromă conservelor. Dacă preferați, puteți adăuga și alte ingrediente și condimente, precum cuișoare, scorțișoară, cardamom sau coajă de portocală.
Proprietățile smochinelor
Ne aflăm în fața unui fruct care a fost foarte apreciat încă din cele mai vechi timpuri. Originea sa este în Orientul Mijlociu. De acolo, smochinele au călătorit în Europa și astăzi sunt cunoscute și consumate în întreaga lume. Fructele proaspete sunt ușoare, precum și foarte hrănitoare. Din acest motiv, sunt recomandate în cadrul unei diete sănătoase.
În primul rând, trebuie remarcată prezența fibrelor: 3 grame la 100 de grame de fructe. Există dovezi ale unei relații pozitive cu unele probleme intestinale (protecție împotriva sindromului intestinului iritabil și diverticulilor) și ale capacității smochinelor de a trata constipația. Pe termen lung, permit un control mai bun al greutății corporale și reduc riscul bolilor cardiovasculare și al diabetului de tip 2.
Smochinele conțin calciu și magneziu. Aceste două minerale sunt printre cele mai recomandate pentru a ajuta la dezvoltarea optimă a oaselor. Datorită magneziului, joacă un rol special în sănătatea sistemului nervos, reglând nivelul zahărului din sânge, tensiunea arterială și mușchii. Pot fi un ajutor interesant în cazurile de hipertensiune arterială, osteoporoză sau migrene.
În ciuda acestor proprietăți pe care smochinele le prezintă, trebuie luat în considerare faptul că, odată gătite în sirop, acestea furnizează o cantitate foarte mare de zahăr. Deci, în acest caz, se recomandă un aport moderat.
Vă recomandăm și:
Cele mai utile trucuri pentru a obține smochine delicioase în sirop
Smochinele în sirop au foarte puține secrete și oricine le poate găti. Pentru început, puteți opta pentru varietatea preferată de smochine coapte și tari. Acest lucru este important pentru a păstra aroma și dulceața fructelor coapte, fără a se descompune în timpul gătitului.
Atunci când pregătiți conservele, este esențial să luați în considerare măsurile de igienă de bază, atât la pregătire, cât și la ambalare. Borcanele trebuie sterilizate și este necesar să se respecte timpii de gătire și depozitare.
Pentru a obține o sterilizare corectă, trebuie să așezați borcanele curate și uscate într-o oală cu apă care să le acopere complet. Se aduce apa la punctul fierbere timp de 10 minute. Apoi, reduceți focul și lăsați borcanele în oală. Închideți-le bine cu capacele noi.
Pentru a asigura calitatea smochinelor în sirop, se recomandă utilizarea lor în termen de un an. Urmând toți pașii de mai sus, majoritatea fructelor își păstrează aroma.
Dacă vă place rezultatul, puteți face un număr mare de conserve din multe tipuri de fructe și legume!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dhingra D, et al. Dietary fiber in foods: a reviwe. Journal of Food Science and Technology. Junio 2021. 49(3): 255-266.
- Dreher M.L. Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients. Noviembre 2018. 10(12): 1833.
- Ellis E. Now it’s time to build your child’s bone “bank account”. EatRight. Academy of Nutrition and Dietetics. Diciembre 2020.
- National Center for Home Food Preservation. Storing home-canned jams and jellies. Octubre 2005.
- National Center for Home Food Preservation. General canning information. How canning preserve foods. Febrero 2017.
- National Institute of Food and Agriculture. Complete guide to home canning. Guide 1: Principle of home canning. United States Department of Agriculture.
- National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Magnesio. US Department of Health and Human Services. Marzo 2020.