Cât durează vindecarea tendinitei?
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Vindecarea tendinitei poate dura mult timp. Această boală este o inflamație a tendonului care provoacă durere, necesitând un proces de recuperare complex.
Simptomele pe care le provoacă sunt foarte enervante și afectează calitatea vieții bolnavilor. În unele cazuri, tendinita devine cronică.
Se estimează că între 60 și 70% dintre oameni au suferit de tendinită la un moment dat în viață . Cauza principală este suprasolicitarea tendoanelor. Prin urmare, sportivii sunt cei mai expuși. Deși afectează orice tendon, tendinita este mai frecventă la umeri, coate, încheieturi, genunchi și călcâie.
Informații despre tendinită
Tendoanele sunt structuri fibroase care unesc mușchiul cu osul. Funcția lor principală este de a lega, de a contribui la mișcare și de a oferi flexibilitate. Tendinita este un proces inflamator acut ce determină modificări structurale ale tendonului.
Principalul simptom al tendinitei este durerea. Caracteristicile acesteia vor depinde de regiunea afectată. În plus, oamenii pot raporta oricare dintre următoarele manifestări clinice:
- Dificultate la efectuarea anumitor mișcări
- Fisuri articulare
- Umflarea zonei afectate, uneori cu căldură și roșeață
- Bombare a tendonului
Tendinita apare din cauza suprasolicitării sau leziunilor musculare. Cu toate acestea, vârsta joacă și ea un rol important, deoarece tendoanele își pierd elasticitatea pe măsură ce îmbătrânesc. Există, de asemenea, unele patologii care provoacă acest tip de inflamație, cum ar fi artrita și diabetul.
În multe cazuri, această problemă apare din cauza practicilor sportive sau activităților fizice efectuate necorespunzător . Dacă unii mușchi devin mai puternici decât alții, acest lucru afectează tendoanele. Lucrările care necesită mișcări repetitive cresc și ele riscul de inflamație.
Cele mai frecvente tipuri de tendinită
Această patologie nu se prezintă întotdeauna în același mod. Cele mai frecvente tipuri de tendinită sunt următoarele:
- Călcâie: afectează în mod specific călcâiul lui Ahile, care leagă partea din spate a piciorului de osul calcaneului. Oricine se poate îmbolnăvi. Provoacă dureri severe atunci când stați pe vârfuri sau când mergeți.
- Mâini: principala sa caracteristică este durerea intensă care apare la deschiderea și strângerea pumnului. Este tipică celor care desfășoară anumite activități, precum cățăratul.
- Încheietura mâinii: durerea iradiază de obicei către antebraț. Apare foarte frecvent din cauza utilizării continue a tastaturilor și a mouse-urilor.
- Coate: apare la cei care abuzează de forța brațelor, cum ar fi jucătorii de tenis. Se manifestă prin durere intensă în partea anterioară sau posterioară a cotului.
- Umeri: duce la durere la mișcarea brațelor. Este foarte frecventă la persoanele de peste 40 de ani și la cei care practică mult exerciții fizice care compromit această zonă.
Cât durează vindecarea tendinitei?
Nu se poate spune cu exactitate cât timp durează vindecarea tendinitei. Totul depinde de zona afectată, de severitatea acestei anomalii și de tratament. În nici un caz tendonul nu se reface spontan.
Tendinita ușoară dispare în două până la trei zile. Cea mai frecventă recomandare este să odihniți zona afectată și să aplicați gheață timp de 20 de minute, la fiecare 3 ore. Analgezicele sunt prescrise în cazul în care durerea este greu de suportat.
Dacă aveți dureri și inflamații foarte intense, fără remisie în 3 zile sau cu prezența unui click în articulație, este important sa mergeți la medic. Este posibil sa fie necesare unele injecții numite infiltrații sau să fi apărut vreo complicație care să necesite o intervenție chirurgicală.
Vindecarea tendinitei poate dura câteva săptămâni sau chiar luni. Un factor determinant este tratamentul. Odihna zonei afectate este esențială, dar trebuie să faceți mișcări ușoare pentru ca tendonul sa nu devină foarte rigid.
Citiți mai mult: 12 exerciții pentru tendinita umărului
Vindecarea tendinitei este o sarcină de lungă durată
Este foarte important să vindecați complet tendinita, deoarece poate genera probleme pe termen lung. Dacă inflamația persistă o perioadă lungă de timp, există riscul de noi leziuni și poate apărea chiar și o ruptură de tendon.
După recuperare, este necesar să se ia măsurile necesare pentru a preveni reinflamarea tendonului . Printre cele mai frecvente recomandări se numără încălzirea înainte de a face orice activitate sportivă și antrenarea tuturor mușchilor pentru a crește forța și flexibilitatea.
Este bine să evitați mișcările repetitive care pot suprasolicita mușchii. Dacă faceți aceste tipuri de acțiuni, fie pentru antrenament, fie pentru muncă, este indicat să luați pauze de odihnă și recuperare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- MosteiroF, Domínguez R. Efectos del entrenamiento con sobrecargas isoinerciales sobre la función muscular. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte. 2017; (68).
- Oñate A. Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano. 2010; 38(02): 185-189.
- Martínez M, Peña A. Tratamiento de tendinitis y bursitis calcificadas subacromiodeltoideas con ondas de choque. Rehabilitación (Madr., Ed. impr.) 2005: 2-7.
- Pascual C, Moreno V, Rodríguez J. Epidemiología de las lesiones deportivas. Fisioterapia. 2008; 30(1): 40-48.
- Pagán E, Poveda M, Peral B, Lozano C. A quién afecta realmente el codo de tenista: Revisión. Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia. 2012; 41(3): 207-214.
- Marzoa, I. Ferreiro, et al. Tratamiento rehabilitador del hombro doloroso. Rehabilitación. 2015; 39(3): 113-120.
- Sanabria N, Osorio A. Biomecánica del hombro y bases fisiológicas de los ejercicios de Codman. Ces medicina. 2013; 27(2): 205-218.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.