Câtă carne trebuie să mănânci pe săptămână?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Câtă carne trebuie să mănânci pe săptămână?
Una dintre cele mai frecvente discuții în domeniul nutriției este cantitatea de carne pe care ar trebui să o mănânce fiecare persoană pe săptămână. În ultimii ani, au apărut mai multe afirmații vegane care spun că sănătatea poate fi îmbunătățită prin eliminarea completă a produselor de origine animală din dietă.
Totuși, știința nu susține această afirmație, deoarece pune accentul pe necesitatea consumului de carne pentru a obține toate proteinele și toți micronutrienții necesari. În plus, una dintre caracteristicile de bază ale unei diete sănătoase este varietatea și proporția corectă a alimentelor care o alcătuiesc.
Din acest motiv, nu ar trebui să consumi produse din carne zilnic. În schimb, îți recomandăm să obții proteine și din ouă și pește. Citește acest articol pentru a afla câtă carne trebuie să mănânci într-o săptămână.
Câtă carne trebuie să mănânci pe săptămână?
Alege carnea albă în detrimentul celei roșii
Există dovezi științifice care confirmă faptul că aportul de carne roșie procesată (nu toată carnea roșie) crește riscul de a dezvolta anumite boli.
Consumul excesiv de carne roșie ar putea fi legat de un risc cardiovascular crescut, potrivit unui articol publicat în The British Journal of Nutrition. Cu toate acestea, nu există dovezi solide și avem nevoie de mai studii cercetări pentru a face o afirmație definitivă.
În ciuda tuturor acestor aspecte, îți recomandăm să acorzi prioritate cărnii albe în detrimentul celei roșii. Poți mânca produse din carne albă de 3-4 ori pe săptămână, iar din carne roșie o dată sau de două ori pe săptămână.
Îți recomandăm:
Este mai bine să mănânci pește
În ultimii ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că sporirea consumului de pește și reducerea consumului de carne este un obicei pozitiv pentru sănătatea generală a organismului.
Peștii grași conțin grăsimi mono și polinesaturate cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi acizii grași omega 3. Consumul regulat al acestor lipide este legat de o reducere a riscului cardiovascular, potrivit unui studiu realizat în 2018.
În plus, proteinele din pește au o valoare biologică ridicată, adică sunt la fel de bune ca cele din carne. Din acest motiv, peștele și fructele de mare sunt o sursă de nutrienți de înaltă calitate. De asemenea, conțin vitamine din grupul B și diverse minerale.
Ținând cont de aceste aspecte, îți recomandăm să îți orientezi dieta către un consum mai mare de pește. Îți recomandăm să consumi pește alb de aproximativ trei ori pe săptămână și pește gras de două ori pe săptămână.
În ceea ce privește peștele gras, este important să reții faptul că ar trebui să acorzi prioritate peștilor mici, cum ar fi sardinele, deoarece aceștia conțin cantități mai reduse de metale grele în țesutul gras.
Nu ar trebui să mănânci carne procesată
Deși nu există dovezi solide care să coreleze consumul de carne cu riscul crescut de îmbolnăvire, această relație este clară atunci când vine vorba de produsele procesate.
Prin urmare, ar trebui să-ți limitezi consumul de alimente precum hamburgerii industriali. Acest tip de alimente are o valoare nutritivă slabă, iar riscurile legate de consum depășesc cu mult beneficiile.
Citește mai mult:
Carnea face parte dintr-o dietă sănătoasă
Atât timp cât știința nu indică altceva, carnea se încadrează perfect în spectrul unei diete sănătoase. Aceasta oferă substanțe nutritive esențiale precum proteinele, zincul și vitamina B (necesare pentru metabolismul energetic și pentru prevenirea anemiei).
Îți recomandăm să acorzi prioritate cărnii albe în detrimentul cărnii roșii. În plus, în ultimii ani, specialiștii au început să recomande consumul de pește. Fructele de mare și peștele oferă proteine de înaltă calitate, alături de acizi grași cu capacitate antiinflamatoare, care pot reduce riscul de a dezvolta anumite boli.
Nu uita să combini o dietă variată și echilibrată cu exerciții fizice regulate. În acest fel, te vei bucura de o sănătate bună și corpul tău își va îndeplini funcțiile într-un mod mai eficient.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carvalho AM., Castro Selem SS:, Machado Miranda A., Marchioni DM., Excessive red and processed meat intake: relations with health and environment in Brazil. Br J Nutr, 2016. 115: 2011-6.
- Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol 2018. 9: 345-381.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.