9 cauze ale durerii inghinale
Durerea inghinală este o cauză comună a disconfortului la bărbați. Și unele femei pot avea probleme în această zonă, asociate cu sarcina sau ca urmare a unor afecțiuni inflamatorii. Iată cele mai frecvente 9 cauze ale durerii inghinale!
Disconfortul în regiunea inghinală este rezultatul problemelor musculare, articulare, vasculare sau nervoase. În plus, anumite boli ale organelor interne se pot manifesta și cu durere la acest nivel.
Cele mai frecvente cauze ale durerii inghinale
Regiunea inghinală este zona situată în partea cea mai înaltă a coapselor, chiar la joncțiunea cu zona pubiană și abdomenul. Prin ea trec ligamentele, mușchii, nervii și vasele de sânge care merg spre scrot și labiile mari ale vaginului.
Durerea inghinală poate apărea brusc după o accidentare sau treptat, în săptămâni sau luni. Se manifestă ca o arsură sau disconfort persistent. Caracteristicile durerii ghidează medicul în diagnostic.
1. Hernie inghinală
Herniile inghinale apar atunci când o mică parte a intestinului iese printr-o slăbiciune a peretelui abdominal. Se întâmplă ca hernia să urmeze cursul canalului inghinal și poate fi palpată prin testicule. În cazurile avansate, hernia iese complet și deplasează scrotul.
Această afecțiune este o cauză frecventă a durerii inghinale la bărbați. Studiile afirmă că durerea este unilaterală, ascuțită, arzătoare și se extinde până la coapsă, partea inferioară a spatelui și scrot.
Disconfortul este adesea agravat de tuse, aplecare în față, transport de greutăți sau sport. Alte simptome comune sunt următoarele:
- Disconfort la mers
- Nodul proeminent în zona inghinală
- Senzație de greutate în zonă
De obicei, principala complicație este strangularea herniei. Unele semne de avertizare includ febră, modificări de culoare în zonă și intensitatea crescută a durerii. Repararea defectului se face chirurgical.
2. Încordare musculară
Încordarea musculară și a tendoanelor este una dintre principalele cauze ale durerii inghinale. Este frecventă la persoanele care practică sporturi de mare impact pentru membrele inferioare, cum ar fi hochei, fotbal și baschet. Acest disconfort este acut și se agravează odată cu mișcarea.
În cele mai multe cazuri, există inflamație și roșeață inghinală. În plus, este posibil să apară o vânătaie în zonă. Din fericire, aceste tipuri de leziuni au o rată mare de recuperare.
Tratamentul medical se bazează pe odihnă și aplicarea de comprese reci în regiune. În mod similar, profesionistul poate prescrie analgezice și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a reduce disconfortul. În cazul leziunilor grave, pot fi necesare ședințe de kinetoterapie.
Recomandăm: Cum să ameliorați infecțiile vezicii urinare cu 5 remedii naturiste
3. Orhita și epididimita
Orhita este un proces inflamator al unuia sau al ambelor testicule. Este rezultatul unei infecții bacteriene sau apare după un caz de oreion. Uneori, apare și inflamarea epididimului, aceasta fiind regiunea testiculului în care sunt depozitați spermatozoizii.
Ambele patologii sunt însoțite de dureri și umflături în zona inghinală și a testiculelor. Se prezintă cu febră, frisoane, stare de rău, greață și vărsături. În plus, apare și mărirea ganglionilor limfatici din regiune.
4. Procese infecțioase
Infecțiile bacteriene la nivelul organelor genitale sunt însoțite de dureri în zona inghinală din cauza ganglionilor limfatici umflați. Acesta este cazul bolilor cu transmitere sexuală (BTS), precum sifilisul și limfogranulomul veneric.
Studiile afirmă că limfogranulomul cauzat de chlamydia provoacă limfadenopatii inghinale dureroase în a doua etapă a bolii. Aceste infecții necesită tratament cu antibiotice și monitorizare continuă.
5. Sarcină
Durerea în zona inghinală este frecventă în timpul sarcinii. De obicei, este mai intensă la începutul și în ultimul trimestru de sarcină. Apare din cauza relaxării articulațiilor șoldurilor și modificărilor hormonale din corpul gravidei, care o pregătesc pentru naștere.
În cele mai multe cazuri, disconfortul inghinal se agravează odată cu efortul fizic, urcatul scărilor, culcatul pe spate și desfacerea picioarelor. Profesioniștii recomanda exerciții de întindere și folosirea de lenjerie speciala pentru a reduce tensiunea în zonă.
6. Chist ovarian
Chisturile ovariene sunt noduli mici, plini de lichid, care se formează în interiorul sau pe suprafața ovarului. Cei mici trec de obicei neobservați și nu generează simptome. Cu toate acestea, leziunile mai mari sunt însoțite de următoarele manifestări:
- Durere surdă în abdomenul inferior
- Disconfort în zona inghinală și pelvină
- Senzație de greutate abdominală
- Febră și vărsături în cazuri severe
- Umflarea abdomenului
Diagnosticul se bazează pe studii clinice și imagistice. Tratamentul depinde de dimensiunea chistului și de evoluția acestuia. Medicul poate recomanda contraceptive orale și intervenții chirurgicale în cazul unor chisturi mari sau care sugerează prezența cancerului.
7. Leziunea nervului sciatic
Durerea cauzată de leziunea nervului sciatic se numește sciatică. Cele mai frecvente cauze includ hernia de disc și compresia coloanei vertebrale. Acestea provoacă disconfort de-a lungul traseului nervului sciatic, care traversează spatele și merge la picioare, trecând prin pelvis și fese.
Durerea poate varia de la o senzație de arsură sau de înjunghiere până la un șoc electric. De obicei, afectează doar o parte a corpului și este intensificată de statul jos, tuse sau strănut.
8. Pietre la rinichi
Durerea asociată cu pietrele la rinichi este cunoscută sub numele de colică renală. Apare atunci când pietrele sau calculii călătoresc prin ureter în vezică și uretră. Există durere severă, urină închisă la culoare și tulbure, frecvență urinară crescută și disconfort la urinare.
Cercetările sugerează că durerea tipică apare în partea inferioară a spatelui și se răspândește către abdomenul inferior, zona inghinală, coapse și organele genitale. Tratamentul se bazează pe analgezice, antispastice, distrugerea calculilor prin litotritie și îndepărtarea chirurgicală.
Vedeți și: Primul ajutor pentru durerile inghinale
9. Torsiunea testiculară
Torsiunea testiculară este o afecțiune dureroasă cauzată de rotația testiculului pe propria axă cu obstrucție a fluxului sanguin către scrot. Această afecțiune este frecventă la bărbații tineri și se prezintă cu dureri severe la nivelul testiculului și inghinal.
Alte simptome sunt următoarele:
- Greață și vărsături
- Umflarea scrotului
- Disconfort în abdomenul inferior
- Schimbarea culorii pielii testiculului
- Frecvența crescută a urinării
Diagnosticul se bazează pe simptome și evaluarea prin studii imagistice. Este necesară o abordare chirurgicală pentru a corecta torsiunea. După 6 ore de la debutul simptomelor, crește posibilitatea de îndepărtare a testiculului.
Un simptom care nu trebuie tratat cu ușurință
Durerea inghinală poate fi cauzată de o mare varietate de afecțiuni. Cele mai frecvente cauze la bărbați includ încordarea musculară, herniile, orhita și torsiunea testiculară. Pe de altă parte, la femei, acest simptom poate apărea în timpul sarcinii sau din cauza prezenței chisturilor ovariene și a bolilor cu transmitere sexuală.
Este esențial să mergeți la medic dacă aveți un disconfort inghinal care nu dispare după câteva zile sau care crește în intensitate. În plus, prezența febrei, vărsăturilor, modificărilor de culoare, transpirației și leșinului indică o severitate mai mare a situației.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Domínguez L., Álvarez M., Chamberlin O., Magaña J., Alcocer J., Domínguez, L. (2018). Resonancia magnética en dolor inguinal por lesiones musculares. Acta médica grupo ángeles, 16(4), 343-348. Recuperado de: http://www.scielo.org.mx/pdf/amga/v16n4/1870-7203-amga-16-04-343.pdf
- Echeverri D. (2022). ¿Cuáles son los síntomas de la ciática? Mejor con salud. Recuperado de: https://mejorconsalud.as.com/sintomas-ciatica/
- Esquena S., Millán F., Sánchez F., Rousaud F., Marchant, F., & Villavicencio H. (2006). Cólico renal: Revisión de la literatura y evidencia científica. Actas Urológicas Españolas, 30(3). Recuperado de: https://doi.org/10.4321/s0210-48062006000300004
- Frías R. (2009). Enfermedad de Legg-Calvé-Perthes. Acta Ortopédica Mexicana, 23(3):172-181. Recuperado de: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/62116676/Enfermedad_de_Legg-Calve-Perthes
- Freire E., de la Iglesia López A., del Corral Lorenzo, C., & Canedo M. (2010). Dolor pélvico en la embarazada. Disfunción de la sínfisis púbica. Revisión de la literatura. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 17(7), 321-325. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.resed.2010.08.001
- Gallo-Padilla, D., Gallo-Padilla, C., Gallo-Vallejo, F., & Gallo-Vallejo, J. (2016). Lumbalgia durante el embarazo. Abordaje multidisciplinar. SEMERGEN – Medicina de Familia, 42(6), e59-e64. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2015.06.005
- García G., Bravo A., & Bautista R. (2017). Torsión testicular: reporte de un caso. Cirugía y Cirujanos, 85(5), 432-435. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.circir.2016.05.014
- López J., Rodríguez D., Hernández L., Moreno D., Lumbreras M., Barros C., & Galán J. (2014). Proctitis como forma de presentación del linfogranuloma venéreo, una entidad emergente en los países desarrollados. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 106(1), 59-62. Recuperado de: https://dx.doi.org/10.4321/S1130-01082014000100011
- Martínez S., Martínez C., Miranda C., Abril J., Epeldegui T. (2012). Epifisiolisis de la cabeza femoral. Tarumatología, 56(6), 506-514. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1888441512001051
- Mejor con salud. (2021). Hernia inguinal: todo lo que debes saber. Recuperado de: https://mejorconsalud.as.com/hernia-inguinal/
- Sociedad Española de Reumatología. (2017). Artrosis de Cadera. Recuperado de: https://inforeuma.com/wp-content/uploads/2017/04/51_Artrosis-de-Cadera_ENFERMEDADES-A4-v03.pdf
- Soriano M., Ortiz de Sólorzano F., Asenjo B., Casadiego L., Obregón E., Heredia J. (2018). Endometriosis del conducto inguinal, una infrecuente causa de tumoración de la pared abdominal. Revista Hispanoamericana de Hernia, 6(3):137-140. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7582068
- Vincent M. (2018). Hernia inguinal. La lucha contra la profusión. Nursing (Ed. española), 35(2), 26-33. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.nursi.2018.03.009
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.