Logo image
Logo image

Cauzele durerii de spate inferior (lumbago)

5 minute
Lumbago sau durerile de spate inferior sunt o problemă enervantă. În cazuri mai grave, problema poate fi paralizantă. Postura greșită în timp ce lucrezi sau faci mișcare este adesea o cauză a apariției durerii, dar nu este singura. În acest articol, vom discuta pe larg despre lumbago.
Cauzele durerii de spate inferior (lumbago)
Ultima actualizare: 30 decembrie, 2020

Cauzele durerii de spate (lumbago) sunt variate, dar această problemă este legată întotdeauna de structura musculară și de coloana vertebrală. Lumbago este adesea motivul pentru care oamenii merg la medic sau nu pot lucra.

Durerea este localizată în partea inferioară a spatelui. Aproape toată lumea va suferi de lumbago la un moment dat în viață. Specialiștii diagnostichează majoritatea cazurilor și oferă un prognostic bun cu tratament adecvat. Cu toate acestea, 15% din cazurile de lumbago devin cronice.

În acest articol, îți vom explica cele mai frecvente cauze ale durerii de spate inferior. Unele dintre ele pot fi prevenite, așa că vom discuta și despre câteva măsuri simple care te pot ajuta să eviți această situație.

Cauzele durerii de spate inferior (lumbago)

După cum am menționat deja, lumbago este o durere care apare în partea inferioară a spatelui. Aceasta se poate răspândi și extinde la membrele inferioare. Este o afecțiune foarte frecventă care poate apărea la persoanele de orice vârstă.

Potrivit unui studiu realizat de El Centro de Investigaciones Médico-Quirúrgicas, lumbago afectează între 60 și 90% din populație. 80% din cazuri sunt acute, iar restul sunt cronice.

Durerea are caracteristici specifice. De exemplu, se intensifică atunci când persoana în cauză se apleacă sau încearcă să ridice ceva. Mai mult, durerea se poate răspândi; este posibil să nu ajungă la picioare, dar poate ajunge la fese.

În unele cazuri, lumbago este asociat cu sciatica, o patologie care provoacă o inervare a nervului sciatic. În aceste cazuri, durerea se extinde la extremitățile inferioare.

Cauzele durerii lombare sunt legate de funcționarea coloanei vertebrale. Într-un articol revizuit publicat în La Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, specialiștii afirmă faptul că factori precum vârsta, sexul, genetica, sportul și munca pot influența dezvoltarea durerii de spate.

Descoperă mai mult:

Cum se tratează sciatica și lumbago în mod natural?

Some figure
Lumbago poate afecta persoanele de orice vârstă din diverse cauze.

 

Suprasolicitarea fizică

Suprasolicitarea fizică este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de spate, așa cum explică un studiu realizat de Universitatea Miguel Hernandez (La Universidad de Miguel Hernández); vorbim despre orice fel de activitate sportivă care pune o presiune bruscă pe spate.

Un exemplu ar fi antrenamentul de forță atunci când nu ești obișnuit cu acesta sau ai o condiție fizică bună, dar te miști brusc într-un mod care rănește ligamentele coloanei vertebrale.

Acestea fiind spuse, sportul nu este singura cauză a durerii lombare. Este important să subliniem faptul că durerile lombare cauzate de efortul exagerat sunt frecvente la locul de muncă, așa cum arată un studiu realizat de Universitatea Metropolitană Autonomă (La Universidad Autónoma Metropolitana).

Leziunile discurilor

Discurile intervertebrale sunt un fel de amortizoare între vertebre; ele ajută la atenuarea oricărui șoc. Sunt formate din țesut cartilaginos și, la fel ca toate celelalte părți ale corpului, sunt sensibile la îmbătrânire.

Pe măsură ce îmbătrânim, aceste discuri suferă leziuni din ce în ce mai des. Dacă se întâmplă acest lucru, sunt eliberate substanțe chimice care irită nervii, provocând inflamații sau durere.

Herniile de disc sunt o altă patologie legată de lumbago și sciatică. Un disc herniat este locul în care centrul discului iese din coloana vertebrală. Când se întâmplă acest lucru, apare presiunea pe nervi.

Degenerarea discurilor

Mai sus, am menționat faptul că, odată cu vârsta, țesutul discurilor începe să se distrugă, reducând capacitatea acestora de a amortiza șocurile. Când se întâmplă acest lucru, vertebrele sepot freca între ele, provocând rigiditate și dureri de spate.

Problema este faptul că degenerarea discurilor poate agrava alte boli ale coloanei vertebrale, cum ar fi stenoza sau osteoartrita coloanei vertebrale.

Spondilolisteză degenerativă

Spondilolisteza este locul în care o vertebră este așezată anormal deasupra alteia, ca și cum ar fi alunecat. Ori de câte ori vertebrele se mișcă, acestea pun presiune pe nervi, ceea ce provoacă durere și reduce capacitatea de mișcare.

Așa cum afirmă Centrul Medical al Universității din Navarra, spondilolisteza degenerativă apare atunci când țesutul care stabilizează vertebrele se dezintegrează (ligamentele, ori discurile intervertebrale).

Dar aceasta nu este singura cauză. Spondilolisteza poate apărea după un traumatism, ca o consecință a unei tumori sau din cauza unei malformații congenitale.

Stenoza coloanei vertebrale

Stenoza spinală este o patologie în care canalul spinal se îngustează. Un număr mare de nervi periferici trec prin acest canal. Prin urmare, nervii sunt presați și ulterior deteriorați.

Citește mai mult:

Tratează lumbago cu ajutorul următoarelor metode

Recomandări pentru prevenirea afecțiunii lumbago

Unele dintre cauzele durerii lombare pot fi prevenite, deși există factori care nu pot fi gestionați. Cu toate acestea, există o serie de măsuri simple care pot îmbunătăți sănătatea coloanei vertebrale.

În primul rând, este important să subliniem faptul că exercițiile fizice sunt una dintre cele mai benefice activități (exerciții fizice moderate, care ajută la întărirea mușchilor spatelui). Cu toate acestea, ar trebui să eviți mișcările dure și să utilizezi o greutate medie pentru a nu-ți deteriora ligamentele.

În mod similar, evitarea unui stil de viață sedentar este un aspect foarte important, deoarece nu vei sta în aceeași poziție prea mult timp. În ceea ce privește prevenirea durerilor de spate la locul de muncă, specialiștii ne recomandă să ne întindem în timpul pauzelor și să evităm mișcările neobișnuite, mai ales dacă lucrăm cu greutate.

Obezitatea este un alt factor care poate crește riscul de a suferi de dureri de spate. Prin urmare, pierderea în greutate poate reduce presiunea asupra coloanei vertebrale.

Some figure
Controlul greutății este esențial pentru a preveni afecțiunea lumbago indusă de obezitate.

Dacă suferi de una dintre cauzele durerii de spate, ia măsuri

Există multe cauze ale durerii lombare și acest tip de disconfort este destul de frecvent. Dacă suferi un episod de lumbago, trebuie să mergi mai întâi la medicul specialist. Profesioniștii recomandă odihna, dar fără a exagera. De fapt, este mai eficient să rămâi activ, fără a te forța.

Unii oameni experimentează o anumită ameliorare a durerii atunci când aplică comprese cu apă caldă sau rece în zona afectată. Apa caldă ameliorează durerea, iar compresele reci sunt utile pentru reducerea inflamației.

Unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că majoritatea durerilor de spate sunt legate de o postură incorectă. Ca atare, a fi conștienți de obiceiurile noastre posturale și a încerca să le îmbunătățim este un excelent punct de plecare.

Când lucrezi, studiezi sau te relaxezi, ar trebui să încerci să-ți menții spatele drept. Când faci orice fel de efort, cum ar fi ridicarea de greutăți în sala de fitness, specialiștii recomandă implicarea altor părți ale corpului, cum ar fi picioarele. În acest fel, spatele nu va suporta toată greutatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Espondilolistesis: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/espondilolistesis
  • Noriega-Elío, M., Barrón Soto, A., Sierra Martínez, O., Méndez Ramírez, I., Pulido Navarro, M., & Cruz Flores, C. (2005). The debate on lower back pain and its relationship to work: a retrospective study of workers on sick leave. Cadernos de Saúde Pública / Ministério Da Saúde, Fundação Oswaldo Cruz, Escola Nacional de Saúde Pública, 21(3), 887–897. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2005000300023
  • Hernández, Gabriel A., and Juan D. Zamora Salas. “Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia.” Revista de Salud Pública 19 (2017): 123-128.
  • Lumbalgia: Causas, diagnóstico y manejo. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=51255
  • Ibarra, Javier Ernesto Matta, et al. “Relación entre lumbalgia y sobrepeso/obesidad: dos problemas de salud pública.” Revista Med 27.1 (2019): 53-60.
  • Delgado, J. G., Delgado, J. Á. G., Lara, G. V., Torres, J. del C. M., & Morales, I. P. (2014). Epidemiología del dolor de espalda bajo. Investigaciones Medicoquirúrgicas, 6(1), 112–125. Retrieved from http://www.revcimeq.sld.cu/index.php/imq/article/view/275
  • Ocaña Jiménez, Úrsula. “Lumbalgia ocupacional y discapacidad laboral.” Revista de fisioterapia 6.2 (2007).
  • Gil Huayanay, Delia, Vicente Benites Zapata, and Carlos Alberto Ramirez La Torre. “No toda hernia lumbar causa lumbalgia.” Horizonte Médico (Lima) 17.4 (2017): 58-62.
  • Vega, John Chancasanampa, and Anibal Diaz Lazo. “Patologías de columna lumbar diagnosticadas por radiografía convencional.” revista desafios 8 (2017): 21-26.
  • Pérez, Alberto Aceves. “Diagnóstico diferencial en la estenosis espinal lumbar.” Ortho-tips 14.1 (2019): 17-21.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.