Cauzele și tratamentul contracturii Dupuytren
Scris și verificat de medicul Galo Flores
Contractura Dupuytren este o deformare a mâinilor și afectează în principal mișcarea degetelor. Această tulburare perturbă stratul de țesut de sub pielea palmei. Boala progresează de-a lungul anilor și este mai frecventă la bărbați după vârsta de 45 de ani. Care sunt cauzele și tratamentul contracturii Dupuytren?
Tulburarea afectează ambele extremități la jumătate dintre persoanele care o au. În plus, mâna dreaptă este de două ori mai afectată decât cea stângă atunci când boala atacă doar un membru.
Contractura limitează mișcările degetelor și împiedică întinderea lor completă. Acest lucru complică activitățile zilnice. Boala afectează mai des inelarul și degetul mic.
Punerea mâinilor în buzunare, purtarea unei perechi de mănuși și fluturarea mâinilor sunt doar câteva dintre mișcările limitate. Articolul de astăzi îți va explica în detaliu cauzele și tratamentul contracturii Dupuytren.
Simptome asociate
Contractura Dupuytren progresează lent, deși va reduce în cele din urmă funcționalitatea mâinii afectate.
Totul începe cu o îngroșare a pielii de pe palma mâinii. Mai târziu, această piele se încrețește și capătă depresiuni la suprafață. Poate apărea și un mic nodul. Acest nodul se îngroașă până când formează o bandă, asemănătoare unui cordon. Poate fi sensibil la atingere, dar nu este dureros. Formarea nodulului sub piele trage unul sau mai multe degete, menținându-le flexate. Această poziție face ca mâna să arate ca o gheară.
Cauzele contracturii Dupuytren
Cauza specifică a contracturii Dupuytren este necunoscută, deși cercetătorii cred că are o componentă ereditară care afectează în principal bărbații. Nu există dovezi că leziunile mâinilor vor reapărea în viitor. De asemenea, nu este sigur dacă activitățile sau joburile care implică vibrații pot provoca maladia.
Vezi și:
Factori de risc
Contractura Dupuytren apare cu o frecvență variabilă, în funcție de structura genetică și de caracteristicile indivizilor. Există o frecvență mai mare la alcoolici și la persoanele cu epilepsie. Această tulburare este mai frecventă în țările din nordul Europei. În schimb, este o boală rară în Africa și Asia de Est. Unii dintre factorii de risc sunt:
- Pacientul are vârsta peste 50 de ani.
- Boala este de 7 până la 10 ori mai frecventă la bărbați decât la femei.
- Contractura lui Dupuytren tinde să apară în familii.
- Persoanele cu diabet sunt expuse unui risc crescut, aparent din cauza deteriorării cronice a colagenului.
- Fumatul crește riscul îmbolnăvirii din cauza deteriorării microscopice a vaselor de sânge.
- În mod similar, consumul de alcool duce la formarea de metaboliți toxici și leziuni hepatice.
Tratamentul contracturii Dupuytren
Una dintre fazele inițiale ale tratamentului este menținerea sub observație a cazurilor ușoare, care nu progresează. Trebuie luată în considerare această măsură, deoarece boala nu limitează funcția mâinii.
Injecțiile cu cortizon în nodul pot reduce disconfortul dacă sunt efectuate înainte ca degetele să înceapă să se curbeze. Este important să menționăm că această substanță nu încetinește progresia bolii.
O altă opțiune de tratament sunt injecțiile cu colagenază, iar rezultatele lor sunt destul de bune. Colagenaza este o enzimă care dizolvă colagenul care formează banda din palmă.
Această substanță este produsă de bacteria Clostridium histolyticum. Ea poate înmuia și slăbi cordonul fibros. Tratamentul permite manipularea mâinii pentru a rupe banda și a îndrepta degetele.
Unele țări europene utilizează radioterapia și obțin rezultate bune. Acest lucru se datorează faptului că întârzie progresia bolii și necesitatea unei abordări chirurgicale. De obicei, medicii efectuează procedura o singură dată.
Puncție
Persoana poate fi supusă tehnicii de puncție înainte de tratamentul chirurgical. Tehnica folosește un ac introdus în piele. Scopul este de a rupe cordonul de țesut fibros. Nu necesită o incizie, iar medicii pot efectua puncția la mai multe degete în același timp. După finalizare, este necesară puțină terapie fizică. Cu toate acestea, contractura ar putea reapărea.
Intervenție chirurgicală
Medicii rezervă operațiile pentru cazurile în care palma nu poate fi deschisă. Dacă degetele sunt foarte curbate, pacientul nu își poate folosi mâna. De asemenea, operația este necesară atunci când boala afectează mai multe degete simultan.
Obiectivul principal este îndepărtarea chirurgicală a țesutului afectat de boală. Principalul avantaj al intervenției chirurgicale este faptul că rezultatele sunt mai bune decât cele obținute prin injectare sau puncție cu colagenază.
În cazurile severe, medicul va încerca să îndepărteze tot țesutul afectat de contractura Dupuytren, inclusiv pielea atașată fibrelor. Prin urmare, este necesară o grefă de piele pentru a acoperi rana.
Sfaturi și prevenire
Următoarele modificări sunt recomandate persoanelor cu contractură Dupuytren:
- Protejează-ți mâinile cu mănuși căptușite atunci când ridici obiecte grele.
- Folosește căptușeală pentru a acoperi mânerele obiectelor și ale instrumentelor.
Terapia fizică ajută la reducerea durerii și la creșterea intervalului de mișcare. Pot fi utilizate următoarele tehnici:
- Terapie termică
- Ultrasunete
- Mișcări de extensie
Vezi și:
Contractura Dupuytren este progresivă
Contractura Dupuytren poate progresa imprevizibil. Provoacă deformarea și pierderea funcției mâinii afectate. Din acest motiv, este important să o identifici la timp și să o ții sub control.
Cazurile care necesită intervenție chirurgicală ca tratament pot fi completate cu fizioterapie pentru a ameliora simptomele și a îmbunătăți funcția mâinilor. Obiectivul final este creșterea mobilității degetelor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Feldman G, Rozen N, Rubin G. Dupuytren’s Contracture: Current Treatment Methods. Isr Med Assoc J. 2017 Oct;19(10):648-650. PMID: 29103246.
- Esper, R. C., Rosillo, F. R., Castro, F., & Córdova, L. D. C. (2008). Enfermedad de Dupuytren. Médica Sur, 15(3), 196-199.
- Walthall J, Anand P, Rehman UH. Dupuytren Contracture. 2020 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30252330.
- Layton T, Nanchahal J. Recent advances in the understanding of Dupuytren’s disease. F1000Res. 2019 Feb 28;8:F1000 Faculty Rev-231. doi: 10.12688/f1000research.17779.1. PMID: 30854193; PMCID: PMC6396840.
- Abdelrahman I, Elmasry M, Steinvall I, Turesson C, Sjöberg F, Hansson T. Needle Fasciotomy or Collagenase Injection in the Treatment of Dupuytren’s Contracture: A Retrospective Study. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2020 Jan 21;8(1)
- Lanting, Rosanne, et al. “A systematic review and meta-analysis on the prevalence of Dupuytren disease in the general population of Western countries.” Plastic and reconstructive surgery 133.3 (2014): 593-603.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.