Logo image
Logo image

Cauzele, simptomele și tratamentul cancerului vulvar

3 minute
Virusul papiloma uman și anomaliile celulare ale vulvei sunt asociate cu un risc crescut de cancer vulvar. Important este faptul că ambele probleme pot fi prevenite.
Cauzele, simptomele și tratamentul cancerului vulvar
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 29 octombrie, 2022

Cancerul vulvar afectează suprafața exterioară a organelor genitale externe feminine, care se numește vulvă. Această tumoare evoluează de obicei lent, dar progresiv. Poate afecta orice parte a vulvei. Care sunt cauzele, simptomele și tratamentul cancerului vulvar?

Boala este adesea diagnosticată la femeile aflate în postmenopauză și este asociată cu infecția cu papilomavirusul uman. Deoarece tinde să fie asimptomatică, de multe ori trece neobservată. Pentru a diagnostica cancerul vulvar, este necesar să se efectueze o biopsie a leziunii. Prognosticul depinde de mărime, tip și existența sau absența metastazelor. În orice caz, diagnosticarea precoce este foarte importantă.

Ce este vulva?

Some figure
În general, cancerul vulvar afectează labiile mici.

Vulva reprezintă organele genitale externe feminine: labiile mari, labiile mici, clitorisul, glandele Bartholin și deschiderea externă a uretrei. Cancerul vulvar apare cel mai des pe marginile interioare ale labiilor mici ale vulvei.

Cancerul vulvar: rar și cu origini necunoscute

Cancerul vulvar este foarte rar și reprezintă doar 3 până la 5% din cancerele tractului genital feminin. De asemenea, cauza sa exactă este necunoscută.

În general, cancerul este cauzat de mutații ale ADN-ului celular care fac celulele să crească și să se dividă rapid în moduri anormale. În acest fel, celulele se acumulează și formează o tumoare. De asemenea, au capacitatea de a invada țesuturile din apropiere sau de a se răspândi la distanță în organism. Există factori care cresc riscul de îmbolnăvire:

  • Vârsta înaintată (femeile aflate în postmenopauză, mai ales după 65 de ani)
  • Infecția cu papilomavirusul uman
  • Consumul de tutun pe termen lung
  • Orice tulburare asociată cu imunosupresia
  • Antecedente de leziuni precanceroase ale vulvei (cum ar fi neoplazia intraepitelială vulvară)
  • Alt cancer al tractului genital feminin
  • Boli ale pielii vulvei (lichen scleros)

Simptomele cancerului vulvar

Cancerul vulvar este adesea asimptomatic. Atunci când simptomele apar, acestea sunt: prurit (mâncărime), apariția unor mase anormale asociate cu durere și sensibilitate sau prezența ulcerelor care nu se vindecă.

De asemenea, pot exista sângerări care nu sunt legate de menstruație sau modificări ale culorii pielii vulvei. Pielea poate fi roșiatică, albicioasă sau albăstruie (asociată cu melanom).

Cancerul vulvar este diagnosticat mai des la vârste înaintate deoarece este un cancer cu creștere lentă (de aceea este diagnosticat în stadii avansate). În plus, se poate răspândi în țesuturile învecinate pe cale limfatică sau hematică (caz în care afectează predominant plămânii, ficatul și oasele).

Descoperiți: 5 remedii naturale pentru papilomavirusul uman

Diagnosticul necesită o evaluare amănunțită

Some figure
Tratamentul cancerului vulvar poate include radioterapie și chimioterapie înainte de operație.

Cancerul vulvar este diagnosticat între 70-75 de ani. Este necesară o examinare fizică amănunțită a leziunilor prezente la nivelul vulvei. Orice anomalie trebuie studiată cu lupa sau cu lentile cu mărire binoculare (colposcop).

Este necesară și o biopsie. Dacă leziunile nu pot fi identificate, pe zonele considerate anormale se aplică anumite substanțe pentru a stabili unde se efectuează biopsia: se poate aplica acid acetic 5% sau albastru de toluidină 1%, care apoi se spală cu acid acetic diluat 3%.

Biopsia presupune un studiu histologic. Până la 90% din cazuri sunt carcinoame cu celule scuamoase (se dezvoltă în stratul exterior al pielii). Restul de 10% variază de la melanom (în celulele care produc pigmentul pielii) și adenocarcinom (în celulele glandulare) până la cancer bazal (în celulele bazale) sau cancer al glandelor Bartholin.

Descoperiți: 10 motive pentru care apare mâncărimea în zona inghinală

Tratamentul cancerului vulvar depinde de caracteristicile acestuia

Atât prognosticul, cât și tratamentul cancerului vulvar depind de dimensiune, tip și existența metastazelor. Cu toate acestea, tratamentul se bazează pe intervenție chirurgicală. Se realizează de la o extracție a leziunii până la rezecția radicală a vulvei și golirea ganglionilor limfatici din apropiere. Dacă există metastaze, radioterapia sau chimioterapia este necesară înainte de intervenția chirurgicală pentru a reduce dimensiunea tumorii.

Cancerul vulvar poate fi prevenit

Pentru a preveni cancerul vulvar, este necesară reducerea riscului de a contracta boli cu transmitere sexuală. Prin urmare, este esențial să folosim prezervativul în timpul actului sexual și să ne vaccinăm împotriva infecției cu papilomavirusul uman.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Estévez L, Santana S, Gómez I. Cáncer de vulva. Medicentro 2006;10(2). Disponible en http://www.medicentro.sld.cu/index.php/medicentro/article/view/992/1001.
  • Hacker N, Eifel P, Velden J. Cáncer of the Vulva. International Journal of Gynecology and Obstetrics 2015;131:76-83. Disponible en https://core.ac.uk/download/pdf/82638897.pdf.
  • Rodríguez C, et al. Cáncer de vulva. Más Dermatol 2008;4. Disponible en https://masdermatologia.com/.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.