Cauzele, simptomele și tratamentul sacroiliitei
 

Cauzele, simptomele și tratamentul sacroiliitei

Sacroiliita este o afecțiune inflamatorie care provoacă durere și disconfort în partea inferioară a spatelui. Abordarea sa precoce oferă o ameliorare rapidă a simptomelor.
Cauzele, simptomele și tratamentul sacroiliitei

Ultima actualizare: 03 mai, 2022

Durerea lombară este o cauză frecventă de consultație medicală la nivel mondial. Originile durerilor de spate variază de la afecțiuni ale organelor interne la probleme ale oaselor și ale articulațiilor. Care sunt cauzele, simptomele și tratamentul sacroiliitei?

Când vorbim despre sacroiliită ne referim la inflamația articulației sacroiliace. Există două astfel de articulații, situate în partea inferioară a spatelui. Ele sunt responsabile de unirea osului sacral al coloanei vertebrale cu oasele iliace ale pelvisului. Funcția lor este de a compensa presiunea picioarelor în timpul mișcării și sarcina corpului.

Acest proces inflamator compromite structurile situate în articulații și afectează și ligamentele, mușchii și nervii din jur. Cauzele sunt multiple și sunt asociate cu suprasolicitarea excesiva a articulației.

Simptomele sacroiliitei

În prezent, studiile estimează o prevalență a sacroiliitei variind de la 23% la 63%, fiind mai frecventă la adulții în vârstă. În general, afectează una dintre articulațiile sacroiliace, cu disconfort pe partea dreaptă în 45% din cazuri și pe partea stângă în 35%.

Inflamația în ambele părți apare la 20% dintre pacienți.

Sacroiliita este o durere continuă, localizată, persistentă în partea inferioară a spatelui. Se poate extinde până la fese și spatele picioarelor, fără a ajunge la genunchi. Este descrisă ca o durere arzătoare.

Acest disconfort este adesea intensificat de statul în picioare pentru o perioadă lungă de timp, urcatul scărilor, alergarea și mersul pe suprafețe denivelate. În cazurile avansate, durerea apare chiar și în repaus.

Disconfortul apare la primele ore ale dimineții, însoțit de tensiune lombară și rigiditate articulară. Durerea scade pe parcursul zilei.

Bărbat care are nevoie de tratamentul sacroiliitei

Cauze

Suprasolicitarea fizică și forțele repetitive de compresie și tracțiune asupra aparatului articular sunt principalele cauze ale sacroiliitei, conform studiilor științifice. Compromisul ligamentar, osos și cartilaginos favorizează eliberarea de substanțe chimice care stimulează receptorii durerii.

Printre cele mai frecvente cauze găsim următoarele:

  • Osteoartrită
  • Traume repetitive
  • Spondilita anchilozantă
  • Asimetrie a picioarelor
  • Infecții articulare
  • Deformarea osului sacral
  • Căderi și accidente de mașină
  • Slăbiciune a mușchilor abdominali și fesieri

În timpul sarcinii, apar modificări care pot provoca sacroiliită. Acesta este rezultatul relaxării ligamentelor care stabilizează articulațiile, adăugat la creșterea în greutate și la tulburarea mersului.

Factori de risc

Inflamația sacroiliacă este mai frecventă la bărbații în vârstă. În mod similar, următoarele afecțiuni cresc riscul de îmbolnăvire:

  • Poziție greșită
  • Exces de greutate sau obezitate
  • Transport de obiecte grele
  • Fracturi și luxații anterioare
  • Modificări ale alinierii coloanei vertebrale, cum ar fi hiperlordoza și scolioza

Cum este diagnosticată sacroiliita?

De obicei, diagnosticul este stabilit prin evaluarea clinică. Medicul va analiza debutul simptomelor, forma de prezentare și situațiile care declanșează durerea. În timpul examenului fizic, partea inferioară a spatelui va fi inspectată și palpată.

Este normal ca specialistul să evalueze forța musculară și mobilitatea coloanei vertebrale lombare și sacrale. În plus, poate folosi diferite teste, cum ar fi testul Gaenslen și Patrick.

Pot fi necesare studii suplimentare și teste imagistice pentru a confirma diagnosticul. Radiografia și imagistica prin rezonanță magnetică a pelvisului și a coloanei vertebrale oferă date interesante despre implicarea articulațiilor. În mod similar, injectarea de anestezice cu răspuns pozitiv permite identificarea originii bolii.

Medic ce se ocupă de tratamentul sacroiliitei

Tratamentul sacroiliitei

Planul de tratament pentru sacroiliită depinde de cauză și de severitatea simptomelor. În cazurile ușoare, medicul indică utilizarea de analgezice, relaxante musculare și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). În plus, centura medicală sprijină alinierea pelvină și stabilizează articulația.

Fizioterapia joacă un rol fundamental în managementul sacroiliitei. Implică exerciții și întinderi care întăresc, stabilizează și îmbunătățesc flexibilitatea.

Alte recomandări includ odihna relativă, evitarea efortului excesiv și aplicarea terapiei alternative cald-rece.

Dacă disconfortul persistă, pot fi administrate injecții intraarticulare cu corticosteroizi pentru a calma durerea și pentru a reduce inflamația. În cazurile severe, corectarea chirurgicală este necesară și se realizează prin următoarele proceduri:

  • Artrodeza: articulația sacroiliacă este unită permanent cu tije de titan.
  • Denervarea prin radiofrecvență: căile nervoase care transmit durerea sunt eliminate.
  • Implantarea stimulatorului electric: se fixează în sacru un dispozitiv care reduce transmiterea durerii.

Este posibil să prevenim sacroiliita?

Sacroiliita este o afecțiune dureroasă destul de comună la persoanele în vârstă. În general, apariția acestei afecțiuni poate fi oprită și riscul de a o dezvolta poate fi redus grație unor modificări ale stilului de viață:

  • Păstrați o greutate sănătoasă.
  • Evitați sedentarismul.
  • Efectuați exerciții de întindere cu impact articular redus.

Este indicat să mergeți la un medic specialist în reumatologie. Medicii sunt singurii instruiți să trateze această boală și să ofere cele mai bune îndrumări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mejía G, Arias M, Valdez K, Carrillo S, et al. Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, Diagnóstico y Tratamiento. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2008; 3 (1): 170-180.
  • Marín J, Catay E, Bravo M, Navarta D, et al . Sacroileítis en pacientes con espondiloartritis: ¿qué rol juega la ecografía?. Rev. argent. reumatolg. 2016;  27( 2 ): 30-34.
  • Solís JG, Flores-Padilla G. Sacroilitis paraneoplásica: presentación inusual de leucemia linfoblástica aguda. Cir Cir. 2020;88(Suppl 2):71-74.
  • Bollow M, Loreck D, Banzer D, Brandt H, et al. Imaging diagnosis in suspected inflammatory rheumatoid axial skeleton diseases (sacroilitis). Z Rheumatol. 1999 Apr;58(2):61-70.
  • Soto Quijano DA, Otero Loperena E. Sacroiliac Joint Interventions. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2018 Feb;29(1):171-183.
  • Alcobendas RM, Loza SM, Camba AR, Gascon CU, et al. Sacroilitis in Preschool Children: A Case Series and Review of the Literature. Pediatr Infect Dis J. 2020 Sep;39(9):e272-e274.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.