Logo image
Logo image

Ce este 5-HTP și pentru ce se utilizează?

6 minute
Suplimentele de 5-HTP sunt recomandate pentru a crește nivelul serotoninei. Cu toate acestea, în ciuda faptului că pot fi achiziționate fără prescripție medicală, consumul lor prezintă riscuri.
Ce este 5-HTP și pentru ce se utilizează?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

5-HTP, cunoscut și sub numele de 5-hidroxitriptofan, este un aminoacid ce are proprietatea de a se transforma în serotonină odată ce este asimilat.

Deși este produs în mod natural de organism, poate fi consumat și sub formă de suplimente. Acestea sunt obținute din semințele plantei Griffonia simplicifolia.

5-HTP acționează direct asupra creierului și a sistemului nervos, determinând creșterea producției de serotonină. Acest neurotransmițător afectează reglarea temperaturii corpului, somnului, apetitului, dorinței sexuale și chiar percepției durerii.

Din acest motiv, 5-HTP este folosit pentru a trata depresia, insomnia și anxietatea, printre alte tulburări. Cu toate acestea, poate prezenta anumite riscuri, așa cum vom vedea mai jos.

Ce este 5-HTP și pentru ce se utilizează?

5-Hidroxitriptofanul sau 5-HTP este un supliment ce este cunoscut sub o mare varietate de denumiri: acid amino propanoic, oxitriptan sau orice combinație cu hidroxitriptofan. Practic, este un produs secundar al aminoacizilor blocului proteic L-triptofan. Este generat în mod natural de organism, care îl folosește pentru a procesa serotonina.

Acest compus nu se găsește în alimente, deși există L-triptofan în alimentele bogate în proteine (lactate, carne și cereale). 5-HTP este obținut din semințele unei plante cunoscute sub numele de Griffonia simplicifolia, originară din Africa. Odată sintetizat, este consumat sub formă de suplimente.

Se crede că poate ajuta la echilibrarea serotoninei, ridicând-o la niveluri optime. Prin urmare, suplimentele de 5-HTP sunt recomandate și utilizate pentru a trata diverse afecțiuni în care se crede că neurotransmițătorul menționat mai sus joacă un rol important.

Acestea includ anxietate, depresie, tulburări de somn și alimentație, dureri cronice, migrene, chiar și fibromialgie. De asemenea, se crede că îmbunătățește aspectul cognitiv și chiar funcționarea sexuală.

Citiți și: 7 suplimente pentru vegani: ce trebuie să iei?

Doze și recomandări de utilizare

5-Hidroxitriptofanul se administrează oral prin capsule. Producătorii unor multivitamine pot adăuga, de asemenea, o anumită cantitate de 5-HTP în acestea.

Suplimentele au concentrații de 25, 50 sau 100 de miligrame. Recomandarea generală este să începeți cu cea mai mică doză și să creșteți treptat cantitatea. Totul va depinde de motivul pentru care este consumat. În acest sens, pot fi luate în considerare următoarele recomandări:

  • Controlul greutății: 250–300 mg, cu o jumătate de oră înainte de masă
  • Dispoziție: 50-100 mg, de 3 ori pe zi
  • Pentru somn: 100–200 mg, cu o jumătate de oră înainte de culcare
  • Fibromialgie : 100 mg, de 3 până la 4 ori pe zi
  • Migrene: 100 până la 200 mg, de 2 până la 3 ori pe zi

Este relativ sigur să luați o medie de 400 mg de 5-HTP zilnic timp de maxim un an. Dozele mai mari pot provoca reacții adverse.

Deși se vinde fără prescripție medicală, este indicat să discutați cu medicul înainte de a începe consumul. De asemenea, trebuie menționat că nici Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ( FDA) și nici Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu reglementează acest tip de suplimente.

Some figure

Beneficiile oferite de 5-HTP

Acum că am stabilit ce este 5-HTP, să vedem ce beneficii are pentru sănătate.

Potrivit studiilor, nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu anxietatea, depresia și problemele cu somnul. Prin urmare, creșterea producției acestei substanțe ar putea ajuta la tratarea unor astfel de probleme.

Slăbit

Serotonina afectează melanocortina și alți hormoni care induc foamea sau sațietatea. În acest fel, prin producerea unei senzații de sațietate, apetitul este reglat.

În consecință, suplimentele de 5-HTP sunt folosite pentru a ajuta la pierderea în greutate. Într-un studiu clinic efectuat pe 19 pacienți care prezentau semne de obezitate, s-a confirmat că acest compus i-a ajutat să aibă mai puțină dorință de a mânca.

Alte studii confirmă rolul serotoninei în reducerea aportului alimentar. Ajutând la reducerea consumului de carbohidrați, 5-HTP poate contribui la îndeplinirea cerințelor alimentare la pacienții diabetici non-dependenți de insulină.

Depresie

Cea mai larg acceptată teză este că depresia, atât exogenă, cât și endogenă, are legătură cu dezechilibrul serotoninei. Prin urmare, se presupune că creșterea nivelurilor acesteia va îmbunătăți starea de spirit.

În acest sens, suplimentele de 5-HTP pot ajuta la tratarea depresiei. Unele studii sugerează că acest compus funcționează mai bine dacă este utilizat în combinație cu alte substanțe, cum ar fi creatina.

Rezultatele au fost replicate în investigațiile ulterioare. Totuși, acestea sunt eșantioane mici, așa că sunt necesare studii mai elaborate.

De fapt, o meta-analiză a cercetat rezultatele a peste 100 de investigații privind utilizarea 5-HTP pentru a atenua simptomele depresiei. S-a constatat că puținele studii existente au folosit metode de înaltă calitate.

Anxietate

Scăderea serotoninei este asociată cu anxietatea și panica. Din acest motiv, hidroxitriptofanul este o opțiune pentru a ajuta la reducerea acestor senzații. Unele cercetări cu grupuri mici de voluntari par să fi arătat că acest supliment este eficient în acest sens.

Tulburări de somn

Suplimentarea cu 5-HTP ar putea crește producția de melatonină, ajutând astfel la promovarea somnului. Cu toate acestea, unele dintre cercetările care susțin acest lucru au fost făcute pe animale.

O altă analiză a constatat că printre diferitele tratamente utilizate pentru problemele de somn, benzodiazepinele, medicamentele antidepresive și L-5-hidroxitriptofanul pot fi benefice.

Migrene

Într-un studiu clinic de mai multe luni, cu un grup de 124 de persoane, 600 mg de 5-HTP pe zi au fost la fel de eficace ca și tratamentele convenționale pentru migrenă. De asemenea, hidroxitriptofanul pare să funcționeze mai bine în reducerea intensității și duratei migrenelor.

Cu toate acestea, alte studii nu confirmă aceste constatări, având rezultate diferite. 5-HTP a fost mai puțin eficient decât propanololul. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări în viitor.

Fibromialgie

Cauzele fibromialgiei nu sunt clare. Este adesea asociată cu niveluri scăzute de serotonină. În consecință, se folosesc antidepresive cu inhibitori ai recaptării serotoninei.

Studiile sugerează că 5-HTP poate fi benefic în îmbunătățirea simptomelor la pacienții cu fibromialgie, cum ar fi durerea, rigiditatea, oboseala, anxietatea și problemele de somn.

Contraindicații și interacțiuni ale 5-HTP

Hidroxitriptofanul nu este recomandat tuturor. Utilizarea sa nu este recomandată în următoarele situații:

  • Femeile însărcinate
  • În procesul de alăptare
  • Copii sub 12 ani
  • Oameni proaspăt operați

5-HTP poate interacționa cu diferite medicamente. Prin urmare, trebuie luate măsuri de precauție atunci când consumați oricare dintre următoarele:

  • Antidepresive
  • Medicamente serotoninergice
  • Inhibitori de decarboxilază
  • Medicamente cu dextrometorfan
  • Sedative
Some figure

Riscuri și efecte secundare ale 5-HTP

Potrivit cercetărilor, administrarea de hidroxitriptofan crește serotonina, dar poate epuiza sau scădea nivelurile altor neurotransmițători, inclusiv dopamina și norepinefrina.

Șansele de efecte adverse cresc atunci când aportul unor astfel de suplimente se face pe termen lung sau dacă sunt luate împreună cu alte suplimente sau medicamente. Printre aceste efecte se numără următoarele:

  • Probleme cu inima
  • Convulsii
  • Aciditate
  • Spasme musculare
  • Vărsături și diaree
  • Dificultăți de respirație
  • Anxietate și agresivitate

Citiți și: Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare

Sunt suplimente, nu hobby-uri

Faptul că suplimentele nu necesită rețetă pentru a fi achiziționate poate determina mulți oameni să ia cu ușurință decizia consumului lor. Dar niciun medicament nu este sigur și nici nu ar trebui să fie luat fără recomandarea medicului.

Așadar, atunci când luați în considerare posibilitatea de a utiliza 5-HTP sau alte suplimente, cereți sfatul medicului, mai ales dacă suferiți de anumite boli.

Trebuie să urmați instrucțiunile specialistului, evitând să folosiți mai mult decât este recomandat. În cazul în care uitați să luați suplimentul la ora obișnuită, așteptați până când este timpul pentru următoarea doză.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ioannou S, Williams AL. Preliminary fMRI findings concerning the influence of 5-HTP on food selection. Brain Behav. 2016; 7(1): e00594. doi: 10.1002/brb3.594.
  • Javelle F, Lampit A, Bloch W, Häussermann P, Johnson SL, Zimmer P. Effects of 5-hydroxytryptophan on distinct types of depression: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev 2020;78:77-88.
  • Juhl J. Fibromyalgia and the serotonin pathway. Altern Med Rev. 1998; 3(5): 367-75.
  • Maffei ME. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP): Natural Occurrence, Analysis, Biosynthesis, Biotechnology, Physiology and Toxicology. Int J Mol Sci. 2020; 22:181.
  • Meloni M, Puligheddu M, Sanna F, et al. Efficacy and safety of 5-Hydroxytryptophan on levodopa-induced motor complications in Parkinson’s disease: A preliminary finding. J Neurol Sci. 2020; 415: 116869.
  • Ribeiro C. L-5-Hydroxytryptophan in the prophylaxis of chronic tension-type headache: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Headache. 2000; 40: 451-456.
  • Rondanelli M, Opizzi A, Faliva M, Bucci M, Perna S. Relationship between the absorption of 5-hydroxytryptophan from an integrated diet, by means of Griffonia simplicifolia extract, and the effect on satiety in overweight females after oral spray administration. Eat Weight Disord. 2012; 17 (1): e22-8. doi: 10.3275/8165.
  • Wurtman RJ, Wurtman JJ. Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression. Obes Res. 1995; 3 Suppl 4: 477S-480S.
  • Yousefzadeh F, Sahebolzamani E, Sadri A, et al. 5-Hydroxytryptophan as adjuvant therapy in treatment of moderate to severe obsessive-compulsive disorder: a double-blind randomized trial with placebo control. Int Clin Psychopharmacol. 2020; 35: 254-262.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.