8 suplimente pentru tratarea obezității - Doza de Sănătate
 

8 suplimente pentru tratarea obezității

Datele științifice existente în legătură cu suplimentele naturale sunt controversate. Cu toate acestea, unele dintre ele au demonstrat o oarecare eficacitate. Citește mai departe pentru a descoperi suplimente eficiente pentru tratarea obezității!
8 suplimente pentru tratarea obezității

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În prezent, excesul de greutate și obezitatea sunt două probleme de importanță globală, împreună cu complicațiile asociate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul. A fi supraponderal dăunează sănătății pe termen mediu și lung. Vestea bună este că poți schimba această situație cu o alimentație adecvată și exerciții fizice regulate. În acest articol, vom vorbi despre cele mai bune suplimente naturale pentru tratarea obezității. Nu uitați să le folosești alături de o dietă echilibrată și să practici exerciții fizice.

Tratarea obezității

Persoană care suferă de obezitate
Nu lua suplimente naturale pentru combaterea obezității dacă nu ai aprobare medicală.

Înainte de a intra în acest subiect, trebuie să descoperim ce înseamnă mai exact a fi supraponderal. O acumulare anormală de grăsime în organism este definiția excesului de greutate. Atunci când această acumulare este excesivă și dăunătoare sănătății, vorbim despre obezitate.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mai mult de 1,9 miliarde de persoane cu vârsta peste 18 ani erau supraponderale în 2016. Dintre acestea, peste 650 de milioane erau obeze.

Există suplimente naturale pentru tratarea obezității? În primul rând, trebuie să stabilim faptul că suplimentele naturale includ vitamine, minerale și ierburi pe care le poți lua, în general, sub formă de capsule. Le poți consuma și sub formă de pulbere sau sub formă de băuturi.

Înainte de a discuta despre cele mai utilizate suplimente naturale pentru pierderea în greutate, trebuie să clarificăm faptul că, chiar dacă sunt numite „naturale”, nu înseamnă că le poți consuma fără măsură și fără un control medical. Dimpotrivă, înainte de a începe să iei orice suplimente, trebuie să consulți întotdeauna medicul!

8 suplimente pentru tratarea obezității

Suplimente pentru tratarea obezității
Suplimentele naturale te ajută să arzi grăsimi sau să reduci absorbția grăsimilor.

Mai jos, vom discuta despre principalele ingrediente utilizate în suplimentele naturale pentru tratarea obezității.

1. Chitosan

Acest produs este un derivat din pește, pe care mulți oameni îl folosesc pentru tratarea obezității. Mai exact, este zahărul care provine din scheletul exterior al creveților, al crabilor și al homarilor. Se presupune că previne absorbția colesterolului și a grăsimilor în organism. Cu toate acestea, nu există studii concludente privind eficacitatea acestuia în reducerea grăsimii corporale.

2. Glucomanan

Această substanță este oferită de planta konjac și ar trebui să ajute la scăderea în greutate datorită conținutului său natural de fibre. Cu toate acestea, un studiu apărut în Journal of Obesity a concluzionat faptul că acest supliment nu a ajutat la pierderea în greutate. Consultă medicul!

3. Extract de ceai verde

Ceai verde pe lista de suplimente pentru tratarea obezității
Ceaiul verde este o metodă pe care oamenii o folosesc pentru a pierde în greutate datorită proprietăților sale diuretice și de ardere a grăsimilor.

Acesta este un supliment pe bază de plante pentru pierderea în greutate pe care îl poți găsi în aproape orice farmacie. Diferite studii au confirmat eficacitatea acestuia. Un exemplu este cel publicat în revista Hospital Nutrition, care spune că ingerarea ceaiului verde este legată de o reducere a țesutului gras.

4. Cetone de zmeură

Zmeura este un ingredient al multor suplimente, deoarece ajută la arderea grăsimilor. Ca și în cazul celorlalte substanțe menționate, nu există dovezi științifice (cel puțin la om) care să susțină această afirmație.

5. Portocală amară

Portocala amară este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din suplimentele naturale pentru slăbire. Se presupune că ar ajuta la arderea mai multor calorii. Cu toate acestea, nu există nici o cercetare care să ofere date concludente despre eficacitatea acesteia. De fapt, anumite sondaje realizate în rândul utilizatorilor de portocală amară indică posibilitatea creșterii anxietății, a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, pe lângă apariția durerii toracice.

6. Picolinat de crom

Suplimente pentru tratarea obezității sub formă de capsule
Medicul tău sau un specialist în nutriție ar trebui să-ți supravegheze cu strictețe aportul de suplimente naturale.

Cromul este un mineral care îmbunătățește răspunsul organismului la insulină, astfel încât acesta să transforme alimentele în energie. De obicei, este recomandat pentru presupusul său efect de a arde grăsimea și de a crește masa musculară, reducând în același timp apetitul. Merită remarcat faptul că studiile nu au putut dovedi aceste beneficii.

7. Acid linoleic conjugat (CLA)

Specialiștii cred faptul că acidul linoleic ar putea ajuta la reducerea grăsimii corporale și la scăderea apetitului. Datele studiilor efectuate în acest sens sunt controversate. Un exemplu este cel publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition, unde nu s-au găsit dovezi solide care să susțină afirmațiile. În timp ce unii recunosc pierderea în greutate datorită utilizării acestei substanțe, alții susțin că nu ajută deloc.

8. Cofeină

Ultima componentă a suplimentelor naturale despre care vom vorbi astăzi este cofeina. Unele studii au arătat faptul că aceasta ar putea accelera metabolismul, crescând arderea grăsimilor cu până la 29%. Cu toate acestea, alte cercetări au arătat o scădere minimă în greutate atunci când cofeina este utilizată pentru tratarea obezității.

Notă: Spre deosebire de medicamente, suplimentele naturale nu sunt supuse unor controale atât de stricte. Deși FDA (Food and Drug Administration) le reglementează, le consideră „alimente”. Prin urmare, companiile care le produc nu trebuie să le dovedească siguranța sau eficacitatea înainte de a le pune pe piață.

Suplimentele naturale ajută la tratamentul obezității?

Alimente utile pentru slăbire
Schimbă-ți dieta și trăiește o viață sănătoasă pentru a combate excesul de greutate și obezitatea.

Realitatea este faptul că informațiile disponibile în prezent sunt controversate. Unele studii arată o ușoară scădere în greutate grație consumului de suplimente naturale; cu toate acestea, ele subliniază și efectele secundare. Alte cercetări susțin că substanțele menționate nu sunt eficiente.

Te sfătuim să-ți schimbi obiceiurile alimentare și să începi o rutină regulată de exerciții pentru a combate sănătos excesul de greutate și obezitatea. Este cel mai bun mod de a o face!

Ca întotdeauna, îți recomandăm să eviți consumul de suplimente fără a consulta medicul. Dacă ești în căutarea unui tratament pentru obezitate, evită automedicația. Nu uita să soliciți întotdeauna sfatul unui specialist înainte de a-ți schimba orice obicei care îți poate afecta sănătatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Keithley JK., Safety and efficacy of glucomannan for weight loss in overweight and moderately obese adults. Journal of Obesity, 2013.
  • Vázquez Cisneros LC., López Uriarte P., López Espinoza A., et al., Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutr Hosp, 2017. 34 (3): 731-737.
  • Lehnen TE., Ramos da Silva M., Camacho A., Marcadenti A., et al., A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism. J Int Soc Sports Nutr, 2015.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.