Logo image
Logo image

Ce este activarea musculară și de ce este importantă?

5 minute
Dacă ai dureri de spate sau de gât și nu găsești o soluție, poți încerca activarea musculară. Îți vom explica despre ce este vorba.
Ce este activarea musculară și de ce este importantă?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 10 iunie, 2023

Activarea musculară ajută la îmbunătățirea posturii și ameliorarea durerii. Există cursuri internaționale de formare și certificare pentru cei care doresc să devină antrenori. Activarea musculară este procesul prin care un mușchi se contractă fie voluntar, fie involuntar. De exemplu, fesele și abdomenul se contractă când executăm scândura pentru a putea menține poziția.

Tehnicile de activare musculară sau MAT sunt o formă de tratament pentru tulburările neuromusculare care provoacă durere, slăbiciune și dezechilibre.

Ce este MAT sau activarea musculară?

La începutul anilor 2000, Greg Roskopf, un expert în sănătate și fitness, a propus o teorie pentru a explica de ce mulți oameni au afecțiuni musculare care nu pot fi tratare prin kinetoterapie. Acesta a căutat dezechilibrele care explică durerea dintr-o altă perspectivă.

Acesta a ajuns la concluzia că unii pacienți aveau dureri pe o parte a corpului pentru că nu activaseră partea opusă cu suficientă precizie. Acest lucru generează o conexiune slabă între neuroni și țesutul muscular sau duce la inhibarea comunicării sistemului nervos cu mușchii.

Greg Roskopf a dezvoltat tehnici specifice pentru rezolvarea acestei probleme. El a reușit să identifice zonele musculare neactivate la pacienții săi.

Tratamentul vizează activarea musculară. Prin diferite abordări, contracția și tensiunea sunt stimulate în anumite zone pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Citiți și: Cum se transformă grăsimea în mușchi?

Some figure
Neuronii transportă informații către miocite, care sunt celule musculare. În acest fel, ei comandă contracția sau relaxarea fibrelor.

Cauzele problemei

Rezumând teoria activării musculare, putem spune că există trei cauze ale durerii neuromusculare, care pot fi activate prin tehnicile MAT:

  • Inhibare: creierul poate să inhibe transmiterea nervoasă în anumiți neuroni care sunt responsabili de activarea mușchilor. De ce face acest lucru? În general, pentru a proteja structurile sau pentru că detectează că acestea nu sunt folosite. Cu alte cuvinte, există o accidentare sau o mișcare repetitivă care poate provoca daune sau stilul de viață sedentar avertizează sistemul nervos că o parte a corpului nu este folosită.
  • Slăbiciune: mușchii pot fi slabi. Nu se contractă cu suficientă forță sau nu reușesc să execute mișcarea. Această slăbiciune va determina creierul să activeze alți mușchi pentru a efectua acțiunea. Acest lucru favorizează leziunile, deoarece celelalte țesuturi activate nu sunt formate pentru această nouă funcție.
  • Dezechilibru: dezechilibrul muscular este o consecință a celor două probleme anterioare. O parte a corpului se dezvoltă mult mai mult decât cealaltă. Prin urmare, există mușchi cu tonus bun și forță care îi eclipsează pe restul și nu le permit să se activeze. Este ca și cum partea mai slabă a intrat într-un mod de economisire a energiei.

Tehnici de activare musculară

Tehnicile MAT sunt executate de oameni instruiți în acest domeniu. În funcție de țară și de legislația în domeniul sănătății, terapeutul poate fi un kinetoterapeut.

Activarea musculară poate fi parte din kinetoterapie sau o terapie alternativă. Specialistul va  identifica acele zone inhibate, slăbite sau dezechilibrate. Apoi, va aplica tehnicile MAT.

Există și câteva exerciții de activare musculară care pot fi făcute acasă. Înainte de a trece la o rutină mai intensă, aceste exerciții servesc ca încălzire.

1. Mișcări izometrice

Mișcările izometrice sunt capabile să activeze mușchii, evitând daunele exercițiilor concentrice. Acestea din urmă sunt cele care scurtează fibrele musculare, așa cum se întâmplă atunci când ridicăm o ganteră spre umăr.

Exercițiile concentrice întăresc doar anumite fibre. Drept rezultat, o zonă a corpului devine mai puternică, dar alta devine mai slabă.

Exercițiile izometrice nu modifică lungimea fibrelor musculare. Acest lucru îmbunătățește echilibrul neuromuscular. Un exemplu este scândura izometrică sau genuflexiunile statice.

2. Ridicarea genunchilor fără impact

Alergătorii pot face câteva mișcări de încălzire care le activează întregul corp inferior. O mișcare indicată este ridicarea genunchilor deasupra nivelului șoldurilor, dar fără a alerga pe loc. Piciorul revine în poziția inițială fără impact.

Secretul acestei activări musculare este calmul. Nu coborâți cu prea multă putere. Trebuie să stimulați țesutul muscular, nu să începeți să alergați sau să săriți. Apoi, la alergarea obișnuită, veți folosi și ceilalți mușchi.

Some figure
Săriturile sunt diferite și nu ajută la activarea musculară.

3. Palpare

Prin palpare, stimulăm țesuturile musculare care ar putea fi inhibate. Atingerea zonelor inactive trimite un semnal creierului pentru a genera o anumită contracție.

Este dificil să stabilim ce regiuni trebuie să atingem dacă nu suntem instruiți în domeniul MAT. În orice caz, o idee bună este să simțim acele zone pe care știm că le folosim mai rar.

Dacă facem mereu exerciții de forță în sală, concentrându-ne pe partea superioară a corpului și fără să alergăm vreodată, este o idee bună să petrecem câteva minute palpând fesele, cvadricepșii și gambele. Este o modalitate de a spune creierul să nu oprească acei mușchi mai puțin folosiți.

Recomandăm: Exercițiu incredibil de eficient pentru mușchii abdominali

Activarea musculară este în continuare studiată

Tehnica de activare musculară nu este acceptată de toți profesioniștii din domeniul sănătății. Sunt necesare mai multe studii științifice pentru a stabili adevărata sa implicare în sănătatea musculo-scheletică.

Deocamdată, știm că nu este la fel la copii și la adulți. La vârsta pediatrică, nu există aceleași probleme ca la vârsta adultă. În plus, copiii nu prezintă leziuni sportive.

La persoanele în vârstă, activarea mușchilor abdominali care reduce durerile de spate este o practică interesantă. Cu toate acestea, există cercetări care arată clar că nu este benefică la toată lumea.

Consultați un terapeut de încredere. Kinetoterapeutul sau traumatologul vă poate diagnostica și vă poate indica cea mai bună formă de activare musculară în funcție de nevoile individuale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dotan, Raffy, et al. “Child—adult differences in muscle activation—a review.” Pediatric exercise science 24.1 (2012): 2-21.
  • Arnold, Pauline, and Ivan Bautmans. “The influence of strength training on muscle activation in elderly persons: a systematic review and meta-analysis.” Experimental gerontology 58 (2014): 58-68.
  • Stokes, Ian AF, Mack G. Gardner-Morse, and Sharon M. Henry. “Abdominal muscle activation increases lumbar spinal stability: analysis of contributions of different muscle groups.” Clinical biomechanics 26.8 (2011): 797-803.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.