Ce este avitaminoza și care sunt cauzele ei? - Doza de Sănătate
 

Ce este avitaminoza și care sunt cauzele ei?

Avitaminoza este o deficiență a canității de vitamine de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa în mod corect. De ce apare avitaminoza? Cum ne afectează sănătatea? Citește în continuare pentru a afla tot ceea ce trebuie să știi despre această problemă de sănătate!
Ce este avitaminoza și care sunt cauzele ei?
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este avitaminoza? Aceasta reprezintă absența totală de vitamine din organism. Totuși, aceasta este o afecțiune foarte rară. Hipovitaminoza, o deficiență de vitamine, este mult mai frecventă. Vitaminele sunt substanțe nutritive necesare organismului uman. Însă este relativ ușor să nu obții cantitățile zilnice recomandate atunci când nu urmezi o dietă echilibrată care conține toate grupele alimentare.

Ce este avitaminoza și care sunt cauzele ei?

În general, organismul uman are nevoie de cantități relativ mici de vitamine dacă le comparăm cu cantitatea de proteine și carbohidrați pe care trebuie să o consumăm. Cu toate acestea, mulți oameni nu obțin suficiente vitamine din dieta zilnică.

Farfurie cu bob de mazăre
Dietele restrictive care suprimă anumite grupuri de alimente pot duce la avitaminoză.

Dietele foarte restrictive pot duce la avitaminoză. Aceste tipuri de diete împiedică obținerea aportului zilnic recomandat de vitamine. Cu toate acestea, nu ne referim doar la dietele pentru pierderea în greutate. Alimentația deficitară poate apărea și din cauza circumstanțelor externe în caz de foamete, secetă, conflicte militare sau deplasări ale refugiaților.

Totuși, această afecțiune apare adesea din cauza limitărilor auto-impuse. Acestea includ diete excesiv de stricte, fără supraveghere medicală, ce elimină grupurile alimentare de bază. De asemenea, includ obiceiuri alimentare greșite și menținute pe perioade lungi de timp.

Creșterea nevoilor nutriționale

Avitaminoza poate apărea și din cauza alăptării, de exemplu. De asemenea, o etapă rapidă de dezvoltare sau o activitate fizică prea intensă poate cauza această afecțiune. În aceste cazuri, în ciuda aportului alimentar mai mult sau mai puțin similar, apare o deficiență, deoarece acestea sunt situații care necesită un aport mai mare de vitamine.

Pierderi mari de vitamine

Acest lucru poate deveni o problemă dacă persistă în timp. De asemenea, avitaminoza este destul de frecventă în cazul bolilor care se manifestă prin diaree cronică, cum ar fi boala celiacă, bolile inflamatorii ale intestinului sau intoleranțele alimentare.

Fumat

Un studiu publicat în jurnalul medical American Journal of Public Health arată faptul că acest obicei distruge o mare parte din vitamina C. Așadar, crește-ți consumul de vitamina C dacă ai obiceiul să fumezi.

Alcoolism

Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul Internațional pentru Cercetări privind Vitaminele și Nutriția, mulți pacienți cu alcoolism cronic sunt subnutriți. Acest lucru poate apărea din două motive. În primul rând, este posibil ca aceștia să nu se hrănească corespunzător și să nu consume nutrienți esențiali. În al doilea rând, alcoolul previne digestia și absorbția corespunzătoare a vitaminelor.

Vitaminele

Vitaminele stimulează toate activitățile biochimice ale organismului, care sunt necesare vieții și sănătății. Prin urmare, sunt foarte importante!

În general, putem împărți cele 13 vitamine esențiale în două grupuri:

  • Vitamine solubile în apă, pe care trebuie să le consumi zilnic deoarece le elimini aproape imediat.
  • Vitamine insolubile în apă sau solubile în grăsimi, pe care corpul le păstrează săptămâni sau luni în țesutul gras.

Pentru a înțelege mai bine această afecțiune, vom arunca o privire asupra a ceea ce se întâmplă atunci când apare avitaminoza.

Cum se manifestă avitaminoza în cazul vitaminelor solubile în apă?

Acum că am aflat ce este avitaminoza, vom discuta despre cum se manifestă ea în cazul diferitelor tipuri de vitamine.

Alimente bogate în vitamina C
Avitaminoza vitaminei C și a altor vitamine solubile în apă poate influența dezvoltarea diferitelor boli care îți afectează calitatea vieții.
  • Lipsa acidului ascorbic sau a vitaminei C poate duce la modificări orale, dermatologice și ale părului și la creșterea riscului apariției fracturilor. De asemenea, dacă nu consumi suficientă vitamina C, poți dezvolta scorbut.
  • Deficitul de tiamină sau vitamina B1 poate cauza diverse probleme. Acestea includ tulburări neurologice, cardiovasculare și psihiatrice. De asemenea, encefalopatia Wernicke și sindromul Korsakoff sunt câteva afecțiuni clinice care pot apărea din cauza deficitului de tiamină.
  • Deficitul de riboflavină sau vitamina B2 declanșează modificări ale mucoaselor, în special la nivelul gurii și al ochilor. De asemenea, lipsa de vitamina B2 poate cauza umflarea limbii, ochi uscați și rupturi ale mucoaselor.
  • Deficitul de niacină sau vitamina B3 se manifestă prin apariția tulburărilor gastrointestinale și dermatologice și a demenței. De asemenea, poate apărea o boală numită pelagra.
  • Lipsa acidului pantotenic sau a vitaminei B5 poate provoca afecțiuni dermatologice, digestive și neurologice.
  • Deficitul de piridoxină sau vitamina B6 poate provoca anemie și probleme neurologice, nervoase și digestive.
  • Deficitul de acid folic sau vitamina B9 poate cauza mai multe probleme. În primul rând, acest tip de deficiență poate duce la anemie megaloblastică. De asemenea, vitamina B9 este esențială pentru dezvoltarea corespunzătoare a fătului.
  • Deficiența de biotină sau vitamina B8 poate provoca convulsii, alopecie, dermatită și dezvoltare psihomotorie întârziată.
  • Deficitul de cobalamină sau vitamina B12 poate provoca anemie pernicioasă și probleme neuromusculare sau hematologice.

Cum se manifestă avitaminoza în cazul vitaminelor solubile în grăsimi?

  • Vitamina A are un rol foarte important în cazul vederii. Prin urmare, o deficiență poate duce la orbire nocturnă. În plus, poate slăbi și sistemul imunitar.
  • Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor și pentru a reduce riscul de fracturi. În general, aceasta este cea mai frecventă deficiență.
  • Deficitul de vitamina K duce la apariția bolii hemoragice la nou-născuți și la hemoragii la adulți.
  • Deficitul de vitamina E poate provoca anemie hemolitică și deficite neurologice.

Dacă crezi că ai putea suferi de oricare dintre aceste deficiențe, este important să te adresezi medicului de familie. Pentru a le contracara, trebuie să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată în care sunt incluse toate grupele alimentare. În plus, dacă nu îți poți satisface toate nevoile de vitamine prin alimentație, atunci poți opta pentru suplimente cu vitamine. Consultă medicul cu privire la cele mai bune opțiuni pentru cazul tău particular.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brown DD., Nutritional considerations for the vegetarian and vegan dancer. J Dance Med Sci, 2018. 22(1): 44-53.
  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Schectman G., Byrd JC., Gruchow WH., The influence of smoking on vitamin C status in adutls. Am J Public Heatlh, 1989.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.