Ce este cleanfulness și care sunt beneficiile curățeniei ca terapie?
Curățarea casei, departe de a fi o povară, este utilă pentru a ne limpezi mintea. Așa susține cleanfulness, tendința care transformă treburile casnice într-un fel de tratament împotriva stresului. Descoperă beneficiile curățeniei ca terapie!
Ideea principală este de a crea rutine care să fie diferite de zilele de curățare profundă care generează uneori anxietate și oboseală doar privind mizeria care trebuie înlăturată. În plus, organizarea și igienizarea sunt o contribuție la bunăstare.
Această filosofie este legată de meditație. Concentrarea asupra sarcinii stimulează inconștientul și duce la o stare de liniște profundă.
Ce este cleanfulness?
Cleanfulness înseamnă ordinea și curățenia ca terapie anti-stres. Tehnica se concentrează pe trei aspecte: atenție deplină la activitatea desfășurată, conectarea cu realitatea și relaxarea în tot acest proces.
Aspectul locuinței reflectă starea interioară și influențează acțiunile oamenilor. Într-un mediu organizat, este mai ușor să atingi un obiectiv decât în mijlocul haosului. Potrivit unui studiu publicat în Revista de Psicología Ambiental, dezordinea creează spații de locuit haotice, ceea ce are un impact negativ asupra bunăstării subiective.
Similar cu mișcarea mindfulness, cleanfulness oferă liniște prin curățarea și organizarea casei.
Beneficiile curățeniei ca terapie
După cum sugerează consultantul de organizare Marie Kondo®, dezordinea dintr-o casă duce la o viață în aceleași condiții. Cleanfulness oferă beneficii care transcend curățenia. Să le vedem mai jos!
- Integrare: întreaga familie poate participa la curățarea casei.
- Concentrare: când te concentrezi asupra unei sarcini, uiți de presiunile externe.
- Motivație: dacă fiecare sarcină este efectuată cu motivație, rezultatele vor fi mai bune. De exemplu, curățarea geamurilor va face ca lumina să intre mai bine. Schimbarea cearșafurilor și parfumarea camerei sunt două acțiuni care sporesc calitatea somnului.
- Calitatea vieții: ordinea în casă îți permite să ai mai multă grijă de tine, să ai grijă de imaginea ta și să mănânci mai bine. Cercetările publicate de Environment and Behavior au arătat că bucătăriile haotice influențează opțiunile, făcându-i pe oameni să prefere alimentele nesănătoase.
- Liniște: lucrul în medii organizate produce plăcere și liniște. Călugării budiști susțin această idee. După cum menționează Manualul de curățare al călugărului budist, curățenia are rolul de a te elibera de spiritul umbrelor tulburătoare.
- Autodisciplină: practicarea acestei filosofii încurajează planificarea și disciplina. Universitatea Panamericană raportează faptul că o persoană disciplinată lucrează la o anumită sarcină până când aceasta este finalizată. Se recomandă stabilirea priorităților și prevenirea întreruperilor.
Descoperă: Cum să alegi soba pentru locuință?
Cum să aplici cleanfulness acasă?
Acțiunile simple, cum ar fi deschiderea ferestrelor pentru a lăsa să intre lumina soarelui și aerul proaspăt, reprezintă o modalitate de a profita de beneficiile curățeniei ca terapie.
Atenția
În timpul curățării, menține toate cele cinci simțuri în alertă. O publicație a Universității din Murcia susține că atenția sporește captarea evenimentelor din mediu și permite desfășurarea eficientă a mai multor activități. Despre asta este curățarea conștientă. Atenția la ceea ce faci te obligă să uiți de situațiile stresante. Deși spălarea vaselor și aranjarea dulapului par niște sarcini simple, fii mereu atent ce faci.
Crearea rutinelor
Rutine adaptate la ritmul vieții sunt esențiale. Nu trebuie să faci toate sarcinile într-o singură zi; ar fi aproape imposibil. Cel mai bine este să planifici activități zilnice sau săptămânale clare.
Păstrarea ordinii este o rutină zilnică; fă patul imediat ce te trezești. Curățarea profundă este săptămânală, deoarece implică mai multe sarcini și, în consecință, mai mult timp.
Creează sarcini pentru toată familia, adaptate în funcție de vârstă și abilități. Academia Americană de Pediatrie susține că, dacă rutinele sunt inconfortabile, ele duc la ineficacitate, dezechilibru și tulburări.
Tehnologia
Roboții care ajută la curățare prin aspirarea și lustruirea podelelor sunt de mare ajutor. Scopul este de a ușura procesul. Și o simplă mașină de spălat rufe sau vase este importantă în acest proces.
Delegarea responsabilităților
Distribuie volumul de muncă. De asemenea, ține cont de interesul fiecăruia. Strângerea hainelor murdare, aranjarea jucăriilor și udarea plantelor sunt câteva recomandări pentru copii. Munca grea sau riscantă este lăsată în mâinile adulților.
Fără excese
Uită de extremism: construiește-ți obiceiuri fără a avea scopul de a face totul perfect. Să fii răbdător, să te bucuri de acțiuni și să înțelegi că ordinea și curățenia favorizează armonia sunt aspecte esențiale. Dacă te forțezi, devii anxios și nu obții rezultate pozitive.
Doar natural
Pentru curățarea meditativă, este indicat să nu folosești substanțe chimice; de preferință, alege produse realizate din ingrediente naturale deoarece acestea elimină posibilitatea inhalării de substanțe nocive. Aromaterapia, uleiurile esențiale și sfaturile bunicii adaugă vibrații pozitive acestei misiuni și au un efect relaxant.
Recomandăm: 7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă în fiecare zi
Recompense
Imaginează-ți premiul de la sfârșitul zilei. O gustare, un film la televizor sau melodia preferată sunt recompense de care te vei bucura într-un spațiu curat și organizat.
Pentru a te bucura de beneficiile curățeniei ca terapie, lasă deoparte obsesiile
Curățarea meditativă nu este despre dezvoltarea unor obsesii, ci despre a vedea sarcinile ca pe o oportunitate de a te detașa de factorii externi. Pe scurt, această filosofie necesită planificare, răbdare și acționare conștientă. Este un sport domestic care menține casa organizată și oferă beneficii sănătății fizice și emoționale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ferrari J, Peter Jurkat M, Roster C. El lado oscuro del hogar: evaluación del “desorden” de posesión sobre el bienestar subjetivo. Revista de Psicología Ambiental. Vol. 46. pp. 32-41. Reino Unido; 2016. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494416300159
- García Sevilla J. Desarrollo Saludable: aportaciones desde la psicología. Universidad de Murcia. España. https://www.um.es/sabio/docs-cmsweb/aulademayores/texto._la_importancia_de_la_atencion.pdf
- Kernan K, Vartanian L, Wansink B. Desorden, caos y consumo excesivo: el papel de la mentalidad en entornos alimentarios estresantes y caóticos. Environment and Behavior. Vol. 49. Núm. 2. Estados Unidos; 2016. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0013916516628178
- La importancia de las rutinas en las familias. Academia Estadounidense de Pediatría. Estados Unidos; 2020. https://www.healthychildren.org/Spanish/family-life/family-dynamics/Paginas/the-importance-of-family-routines.aspx
- La importancia de planificar para lograr los objetivos. Universidad Panamericana. México; 2017. https://blog.up.edu.mx/prepaup/planificar-planear-para-lograr-tus-objetivos
- Matsumoto K. Manual de limpieza de un monje budista. Duomo Ediciones. https://www.duomoediciones.com/libro/manual-de-limpieza-de-un-monje-budista/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.