Cum să alegi soba pentru locuință?
 

Cum să alegi soba pentru locuință?

Sobele sunt perfecte pentru a face față temperaturilor scăzute. Te ajutăm să o alegi pe cea mai bună conform nevoilor tale.
Cum să alegi soba pentru locuință?

Ultima actualizare: 18 decembrie, 2022

Fie ca iarna să nu te ia prin surprindere! A face față temperaturilor scăzute fără instrumentele potrivite poate fi o mare bătaie de cap. Cum să alegi soba perfectă pentru locuință?

Soba! O soluție rapidă pentru a-ți încălzi casa

Sistemele de încălzire, precum centralele, sunt scumpe și uneori nu încălzesc toate zonele casei, așa că unele familii încetează să le mai folosească. În schimb, cumpără o sobă practică, care se dovedește a fi ieftină și foarte ușor de folosit. Dacă nu ai o casă foarte mare, poți alege o sobă. Cu ea poți încălzi dormitorul, camera de zi sau altă cameră.

Cum să alegi soba pentru locuință? 8 tipuri de sobe populare

Sobele permit un control mai bun al cheltuielilor și, spre deosebire de centrale, nu necesită intervenția specialiștilor pentru mentenanță. Află mai multe despre această opțiune interesantă de a te încălzi!

1. Sobe electrice

Sobele electrice sunt cele mai solicitate în Europa. Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că sobele electrice consumă multă energie. Un aspect în favoarea lor este că funcționează prin convecție, adică transformă electronii în căldură.

Nu emit fum dăunător sănătății sau contaminanți. De obicei, sunt recomandate pentru încălzirea unor suprafețe mici.

Radiator electric
Sobele electrice au un consum mare de energie, ceea ce poate avea impact semnificativ asupra cheltuielilor lunare.

2. Sobe cu halogen

Încălzitoarele cu halogen furnizează căldură prin radiație, au o putere calorică bună și pot încălzi încăperile de dimensiuni medii. Camera nu poate depăși 10 metri pătrați.

Pentru a funcționa, au nevoie de o sursă electrică mai mare, deoarece au mai multe niveluri de putere. Înainte de a achiziționa o sobă cu halogen, trebuie sa ții cont de dimensiunea spațiului pe care vrei să-l încălzești.

3. Sobe pe gaz butan

Sobele cu gaz butan sunt economice. Pentru funcționarea lor este nevoie de butelii cu gaz.

Este important să iei în considerare următoarele: sobele cu butan au fost protagonistele unui număr semnificativ de accidente la domiciliu. În plus, trebuie să schimbi periodic buteliile.

4. Sobe cu parafină

Sobele cu parafină sunt o opțiune de luat în considerare dacă încăperea nu depășește 40 de metri pătrați. De fapt, a fost o vreme când erau la mare căutare.

Există două modele: cu fitil și electrice. În general, emit un miros neplăcut.

5. Sobe cu lemne

Sobele care funcționează cu lemne sunt clasice, mai ales în casele de la țară. Unul dintre marile lor avantaje este faptul că pot încălzi spații mari, atât timp cât au un sistem de ventilație adecvat. Un alt factor de luat în considerare este faptul că implică mizerie. Atât soba, cât și camera vor necesita întreținere periodică. În rest, te vei bucura de o căldură asemănătoare cu cea radiată de un șemineu.

6. Sobe cu peleți

Aceste sobe funcționează cu un combustibil 100% vegetal care este prietenos cu planeta, cunoscut sub denumirea de peleți. Achiziționarea lor este mai costisitoare. Ce oferă în schimb? Sobele cu peleți sunt mai curate și mai ușor de folosit. În plus, peleții sunt mai ieftini decât alți combustibili.

7. Sobe cu ulei

Sobele cu ulei sunt funcționale și ieftine. Funcționează cu un ulei special pe care nu este necesar să îl reînnoiești, deoarece nu arde. Sunt practice și oferă căldură în zone care nu depășesc 40 de metri pătrați.

8. Sobe cu biomasă

Sobele cu biomasă funcționează cu combustibil vegetal. Sunt scumpe la momentul achiziției, dar pe termen lung sunt economice la întreținere și sunt capabile să încălzească încăperi mari.

Cum alegi soba pentru locuință cu peleți
Peleții și biomasa sunt opțiuni ecologice.

5 aspecte de luat în considerare atunci când alegi soba pentru locuință

Nu ignora următoarele informații pentru a alege soba ideală pentru casă:

  1. Studiază locul în care vei pune soba. Calculează puterea calorică de care ai nevoie.
  2. Vezi dacă ai nevoie de o instalație specială. Aceasta include sistemele de ventilați.
  3. Verifică și repară ferestrele și izolația casei. Dacă sunt în stare optimă, nu vei avea nevoie de o sobă cu putere calorică mare.
  4. Greutatea și volumul sobei sunt importante. Anumite pardoseli nu reușesc să susțină sobe foarte grele, așa că ajung să se deformeze.
  5. Unele modele de sobe necesită condiții speciale, inspecții anuale și întreținere periodică.
Cere sfatul unui profesionist pentru a face alegerea corectă.

Sobele: un instrument necesar iarna

Sobele sunt dispozitivul preferat pentru a rezista zilelor reci. Ele oferă mai mult control asupra cheltuielilor și puterii calorice. Desigur, există și varianta instalării unui sistem de încălzire centralizat, dar vei avea nevoie de mai mulți bani pentru o instalare sigură.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gastiarena, M., Fazzini, A., & Prieto, R. (2017). Gas versus electricidad. Petrotecnia.
  • Jutglar, L., MIRANDA, A. L., & VILLARRUBIA, M. (2020). Manual de calefacción. Marcombo.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.