Ce este codependența emoțională?
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Relațiile dominate de codependența emoțională nu sunt sănătoase sau echilibrate. De fapt, unele pot fi chiar toxice. Prin urmare, este important să fii conștient de simptome și să le corectezi cât mai curând posibil. Având în vedere acest lucru, îți vom spune ce implică codependența emoțională, care sunt simptomele sale și cum este tratată.
Ce este codependența emoțională?
Deși termenii sunt interdependenți, codependența nu este la fel ca dependența emoțională. În cazul dependenței emoționale, vorbim despre indivizi a căror personalitate disfuncțională îi determină să depindă de ceilalți pentru a fi fericiți. Acești oameni au relații extrem de toxice și distructive, deoarece depind complet de partenerii lor. Cu alte cuvinte, ei consideră că partenerii sunt o parte indispensabilă a vieții lor, o condiție necesară oricât de rea ar fi relația. Deci, acești indivizi nu sunt autonomi și au adesea o stimă de sine scăzută.
Codependența emoțională, pe de altă parte, este diferită. În acest caz, vorbim despre persoane care depind de dependența altor persoane față de ele. Cu alte cuvinte, sunt dependente de dependența altora de ele.
Acest tip de relație disfuncțională poate apărea în orice context (părinți/copii, prietenii, etc.). Cu toate acestea, este deosebit de frecvent în rândul cuplurilor.
În orice caz, în relațiile dependente și codependente, vorbim despre indivizi care depind unul de celălalt. Cu toate acestea, ne uităm la două dinamici diferite. Pe de o parte, persoanele dependente nu știu cum să trăiască fără partenerii lor. Pe de altă parte, cei care experimentează codependența emoțională sunt dependenți de faptul că altcineva depinde de ei.
Prin urmare, acest lucru îi poate determina să aibă grijă excesiv de partenerii lor. Oricât de tandru ar părea, motivele lor nu sunt altruiste, ci mai degrabă manipulatoare. Prin urmare, controlul excesiv, gelozia și manipularea pot apărea într-o relație dezechilibrată și toxică. Drept urmare, ambele părți suferă.
Citește mai mult:
Simptomele codependenței emoționale
Stimă de sine scăzută
Persoanele codependente au o stimă de sine scăzută, la fel ca partenerii lor dependenți. În acest caz, își propun să umple acest gol sau dezechilibru încercând să se simtă utile pentru persoana despre care cred că are nevoie de ele.
Având în vedere că propria lor stabilitate se bazează pe altcineva care are nevoie de ei, indivizii codependenți tind să facă tot ce pot pentru a menține această dependență. Prin urmare, este normal ca aceștia să-și controleze permanent partenerii, să-i manipuleze și chiar să le submineze stima de sine. Procedând astfel, ei se asigură că partenerii lor au nevoie în continuare de ei și depind de ei.
Necesitatea de aprobare
Persoanele codependente depun mult efort pentru a fi utile partenerilor lor. Prin urmare, atunci când nu reușesc sau nu sunt recompensate pentru eforturile lor, pot ajunge să se simtă cu adevărat frustrate.
Teama că partenerii lor nu vor mai depinde de ele crește atunci când nu primesc mulțumirile pe care le caută. Cu alte cuvinte, încep să se simtă nesigure. Prin urmare, trebuie să-și audă partenerii spunând cât de grozave sunt și recunoscând tot ceea ce fac pentru ei. Trebuie să audă cât de necesare sunt în viața partenerilor lor.
În plus, dacă această aprobare nu există, pot chiar să intre într-o dinamică de pedeapsă nesănătoasă pentru ca partenerii lor să înțeleagă că sunt esențiale.
Responsabilitatea pentru sentimentele altora
Și oamenii codependenți suferă. Adevărul este că nimeni nu este responsabil pentru sentimentele altei persoane. Cu toate acestea, codependența emoțională determină indivizii să simtă că sunt responsabili pentru ceea ce simt partenerii lor.
Prin urmare, ei pun mare preț pe sentimentele partenerilor și se pot simți cu adevărat frustrați atunci când nu îi pot face fericiți. Să nu uităm că obiectivul lor este să fie esențiali în viața și bunăstarea partenerilor lor. Ei văd orice sentiment negativ ca pe o posibilă amenințare la adresa dependenței.
Obsesiile față de partener
Acești indivizi depind de dependența altora pentru a-și menține stima de sine și a-și umple golul din suflet. Ca urmare, ei caută în mod constant modalități de a menține această dependență și nevoie. Asta înseamnă că pot petrece mult timp gândindu-se la modalități de a fi necesari și utili, ceea ce poate duce la o obsesie.
De fapt, în multe ocazii, uită de ei înșiși și își neglijează propriile nevoi. Singura lor prioritate este să demonstreze cât de necesari sunt și să-și condiționeze partenerii.
Citește mai mult:
Tratamentul codependenței emoționale
O relație toxică între o persoană dependentă și o persoană codependentă are nevoie de intervenție cât mai curând posibil. În acest sens, ambele părți trebuie să reînvețe și să redirecționeze modul în care se comportă și relaționează cu ceilalți. Mai mult decât atât, trebuie să depună eforturi mari pentru a-și spori asertivitatea și respectul de sine și pentru a lăsa fricile și nesiguranța în urmă.
Partenerii pot realiza acest lucru prin terapie personalizată, precum și prin terapie de cuplu.
- Primul pas al procesului este recunoașterea faptului că există o problemă. Dacă o persoană nu poate vedea problema, atunci va fi imposibil să o rezolve.
- Apoi, indivizii codependenți trebuie să-și depășească frica de a fi singuri. Ei trebuie să-și depășească frica de independență și de a nu fi necesari pentru ceilalți. În acest sens, trebuie să renunțe la implicarea și preocuparea lor excesivă pentru schimbarea, controlul și satisfacerea celorlalți.
- Mai mult, oamenii codependenți trebuie să reînvețe cum să fie de ajutor. Ei trebuie să înțeleagă că ajutorul și grija ar trebui să provină din altruism autentic și să nu fie un mijloc de manipulare a altora pentru a-și satisface propriile nevoi (adesea ascunse). Ajutarea altora ar trebui să fie un act de eliberare, nu o încercare ascunsă de a-i face pe ceilalți mai dependenți.
- În mod normal, persoanele cu personalități codependente învață acest tip de comportament și atitudine în copilărie. Prin urmare, ele trebuie să înceapă un proces de analiză, conștientizare de sine și corectare a lecțiilor eronate pe care le-au învățat la începutul vieții.
- În același timp, ambii parteneri trebuie să învețe să stabilească limite, care sunt o parte necesară a oricărei relații sănătoase.
Concluzie
Persoanele cu tendințe codependente trebuie să înțeleagă că relațiile ar trebui să se bazeze pe o legătură de libertate și alegere personală. Încercarea de a „lega” o altă persoană făcând-o să simtă că suntem esențiali pentru fericirea lor va duce doar la probleme. În același timp, nu este o modalitate sănătoasă de a ne crește propria stimă de sine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mellody, P., Wells, A., Miller, K., La codependencia: qué es, de dónde procede, cómo sabotea nuestras vidas. Aprende a hacerle frente. Paidós Ibérica. 2005.
- Mazzarello, R., Estudio sobre la codependencia y su influencia en las conductas de riesgo psicosocial. Universidad de Barcelona.
- Irvine, Leslie. (1995). Codependency and Recovery: Gender, Self, and Emotions in Popular Self-Help. Symbolic Interaction – SYMB INTERACT. 18. 145-163. 10.1525/si.1995.18.2.145.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.