Logo image
Logo image

Ce este contractura mușchilor intercostali și cum se tratează?

4 minute
Durerea în zona coastelor poate însemna o contractură a mușchilor intercostali. În continuare, vom descoperi cum să recunoaștem această problemă și care este tratamentul ei.
Ce este contractura mușchilor intercostali și cum se tratează?
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 21 ianuarie, 2023

Contractura mușchilor intercostali este o afecțiune care apare la nivelul mușchilor dintre coaste. Poate fi cauzată de o suprasolicitare, o lovitură sau postură greșită. Intensitatea durerii variază în funcție de severitatea leziunii. Cu toate acestea, tinde să se agraveze atunci când tușiți sau strănutați.

Tratamentul se bazează adesea pe analgezice, comprese calde și reci și kinetoterapie. Deși aceste contracturi nu sunt grave, este necesar să le acordați atenție pentru a evita complicațiile. Cum să recunoașteți această problemă? Când să mergeți la medic?

Ce este contractura mușchilor intercostali?

Mușchii intercostali sunt cei care se află între coaste, unindu-le și formând peretele toracic. În timpul respirației, acești mușchi se contractă pentru a ajuta la extinderea pieptului și umplerea cu aer a plămânilor. În plus, oferă stabilitate părții superioare a corpului.

În cazul contracturii, există o ruptură parțială sau totală a fibrelor, care se pot retrage, între ele apărând un spațiu. Și alte structuri pot fi, cum ar fi joncțiunea miotendinoasă (între mușchi și tendoane), tendoanele și chiar vasele de sânge.

Recomandăm: 7 remedii naturale pentru spasmele musculare

Some figure
Contractura mușchilor intercostali este adesea cauzată de efortul excesiv sau mișcările repetitive.

Simptomele contracturii mușchilor intercostali

Simptomul principal este durerea ascuțită la nivelul coastelor, care poate apărea atât pe partea dreaptă, cât și pe partea stângă a pieptului din cauza comprimării nervilor cutiei toracice. Uneori, durerea radiază către spate, umeri sau brațe.

Există sensibilitate la nivelul pectoralilor, precum și spasme musculare. Durerea poate fi ascuțită și bruscă sau constantă. Se agravează atunci când persoana în cauză se aplecă, tușește, strănută, inspiră adânc sau face anumite mișcări cu brațele.

Alte simptome sunt:

Cauze posibile

După cum am menționat, acest tip de contractură apare atunci când mușchii intercostali sunt suprasolicitați. Acest lucru se poate întâmpla din diverse motive, cum ar fi:

  • Răsucire excesivă
  • Întindere cu brațele în sus
  • Ridicarea obiectelor grele deasupra umerilor sau capului
  • Postură corporală greșită
  • Mișcare repetitivă
  • Efort excesiv
  • Lovitură sau traumă
  • Răceli puternice cu strănut violent
  • Creșterea intensității activității fizice

Anumite activități pot contribui la apariția acestei leziuni: de exemplu, tăierea lemnelor și activitățile executate cu brațele ridicate. De asemenea, apare frecvent în cazul anumitor sporturi:

  • Tenis
  • Golf
  • Canotaj
  • Baschet
  • Ridicare de greutăți

Un studiu din 2012 indică faptul că această problemă este obișnuită în baseball, fie că este vorba despre lovire sau aruncare. Contractura intercostală constituie 5% dintre accidentările din Ligile Majore.

Au fost identificate cazuri în care contractura mușchilor intercostali apare după introducerea unui tub de drenaj la pacienții cu boli pleurale. Acest lucru le provoacă adesea durere și spasme.

Un alt studiu arată că altitudinea ridicată provoacă iritații și uscăciune a căilor respiratorii, cu picurare postnazală, bronhospasme și tuse, care pot provoca distensia mușchilor intercostali.

Diagnostic

Dacă durerea devine persistentă, se agravează și interferează cu activitățile zilnice și cu odihna, consultați medicul.

Consultul medical presupune un examen fizic. Medicul va întreba care este ocupaţia pacientului, dacă acesta a suferit recent un accident sau dacă practică un anumit sport. Acesta poate solicita o radiografie toracică sau un RMN pentru a descoperi fracturile sau leziunile interne. Spirometria poate fi utilizată pentru a determina volumul respirator și capacitatea pulmonară.

În funcție de simptome și de intensitatea acestora, există diferite grade de contractură a mușchilor intercostali:

  • I sau uşoară: Este o tensiune uşoară. Fibrele musculare pot fi rupte (mai puțin de 5%). Există pierderi reduse de forță. Se ameliorează în câteva săptămâni.
  • II sau moderată: Există leziuni mai ample ale fibrelor musculare, inflamație și durere în piept. Mișcarea este afectată.
  • III sau severă: Poate necesita intervenție chirurgicală.

Recomandăm: Strategii pentru prevenirea contracturilor musculare

Tratament pentru contractura mușchilor intercostali

Asistența medicală este necesară atunci când contractura mușchilor intercostali este rezultatul unei leziuni traumatice (de exemplu, un accident de mașină) și există dificultăți de respirație.

În general, tratamentul urmărește restabilirea mobilității și ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea. În funcție de severitate, există diferite opțiuni de tratament, așa cum vom vedea mai jos.

Odihnă și analgezice

Primul lucru care se recomandă este să lăsați partea afectată să se odihnească și să suspendați activitatea care a cauzat leziunea. Medicul poate recomanda utilizarea de analgezice și antiinflamatoare fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, naproxenul sau acetaminofenul. În caz de durere foarte severă, se pot folosi injecție cu lidocaină sau corticosteroizi.

Fizioterapie

Există exerciții care pot ajuta în procesul de recuperare, atât timp cât sunt efectuate sub îndrumarea unui profesionist în kinetoterapie. Dacă aceste mișcări agravează durerea, pacientul va renunța la exerciții.

O investigație din 2017 menționează o serie de exerciții de ridicare a pieptului, care au fost efectuate de un pacient cu cifoză și dureri musculare intercostale. Acestea au fost eficiente.

Some figure
Exercițiile pot contribui la tratarea acestei afecțiuni.

Îngrijire la domiciliu

Pe lângă odihna menționată mai sus, există și alte recomandări pentru acasă (cu acordul medicului):

Poate fi prevenită contractura mușchilor intercostali?

Contractura mușchilor intercostali este uneori cauzată de răsucirea bruscă, efortul excesiv sau mișcarea repetitivă. Așadar, prevenția este posibilă.

În vederea minimizării riscurilor, este necesar să se evite creșterea bruscă a nivelului de intensitate a activității fizice. Înainte de orice activitate fizică, se recomandă încălzirea mușchilor. În plus, postura corectă este de o importanță majoră.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.