Ce este deficiența DAO și care sunt consecințele acesteia?
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Ți s-a întâmplat vreodată să mănânci ceva anume și a doua zi să ai durere de cap, greață sau mâncărime? Ei bine, este probabil deficiența DAO sau lipsa enzimei cunoscute sub numele de diaminoxidază. Aceasta este responsabilă de degradarea histaminei, un compus activ care, în anumite cantități, ar putea dăuna organismului.
O defecțiune a DAO sau o blocare chimică a acțiunii sale prin consumul de medicamente sau alcool poate preveni degradarea histaminei. Excesul de histamină în sânge provine din anumite alimente.
Ce este deficiența DAO?
Înainte de a explica ce este deficitul de DAO, trebuie să ne amintim că enzimele digestive sunt responsabile de descompunerea nutrienților și pregătirea lor pentru absorbția intestinală. Una dintre ele este DAO sau diaminoxidaza, care este responsabilă de metabolizarea histaminei.
Deficiența DAO este o lipsă a enzimei diaminoxidază în intestin. Când DAO nu este prezentă, apare un dezechilibru între histamina ingerată și cea eliberată. În acest fel, amina se acumulează în plasmă și apar efecte adverse.
Debutul simptomelor nu are loc imediat după consumul de alimente bogate în histamină. Ele apar mai târziu, după acumularea acestei molecule în sânge.
Mai multe informații: Sinteza, eliberarea și funcțiile histaminei
Ce este histamina?
Histamina este o moleculă de azot non-proteică clasificată ca amină biogenă. Rezultă din transformarea unor aminoacizi liberi, cum ar fi histidina.
Aminele joacă un rol important în apărarea organismului împotriva agenților externi. În cazul specific al histaminei, aceasta este un mediator al bolilor alergice. Consumul de alimente cu histamină poate provoca simptome asemănătoare cu cele ale proceselor alergice.
Când producția de DAO este deficitară, histamina nu este degradată și trece direct în sânge. Creșterea concentrației sale poate provoca diaree, urticarie și migrenă.
De unde provine histamina?
În general, prezența aminelor biogene în alimente este atribuită unor bacterii care degradează proteinele materiei prime. Potrivit Institutului de Produse Lactate din Asturias, aceste microorganisme pot fi bacteriile lactice folosite pentru a obține alimente fermentate.
Cu toate acestea, aminele biogene se pot forma și în alimente contaminate. Unii autori descriu reacția la brânză și otrăvirea cu scombroide ca proces de formare a histaminei în peștele cu carne închisă la culoare, de exemplu.
Martucelli și alți experți explică faptul că, în timpul fermentației, proteinele sunt descompuse în aminoacizi liberi. Unii dintre ei sunt decarboxilați pentru a forma amine biogene.
Histamina este stocată în unele celule, cum ar fi bazofilele și mastocitele. În prezența unui antigen, aceasta este eliberată în sânge.
Recomandăm: 7 antihistaminice naturale contra alergiilor
Cauzele deficitului de DAO
Există mai multe motive care pot provoca o deficiență a enzimei diaminoxidază:
- Alterarea genetică: acesta este considerat cel mai frecvent factor al deficitului de DAO.
- Farmacologice: unele medicamente comune, precum analgezicele, antihistaminice, antidepresivele, antihipertensivele, diureticele și antibioticele blochează activitatea enzimei.
- Alcool în exces: etanolul este un inhibitor puternic al activității oxidative a enzimei DAO.
- Boli inflamatorii intestinale: cum ar fi boala Crohn, colita ulceroasă sau boala celiacă.
Alimente care conțin histamină și pot genera simptome
Surse de histamină sunt toate alimentele fermentate cu bacterii lactice:
- Brânzeturi maturate: precum Gouda, Brie, Camembert, Parmezan și Roquefort, printre altele. Conțin între 80 și 4500 miligrame per kilogram de brânză.
- Legume fermentate: varză murată.
- Mezeluri și alte derivate din carne: pot conține până la 300 miligrame per kilogram.
- Pește proaspăt, sărat și conservat: are o valoare care variază între 1.500 și 5.000 miligrame per kilogram.
- Vin și cidru: conține de la 5 la 130 miligrame la 100 mililitri.
- Bere: furnizează între 2,8 și 13 miligrame la 100 de mililitri.
Potrivit Societății Internaționale de Deficiență DAO, alimentele care eliberează histamine din mastocite includ citrice, căpșuni, ananas, kiwi, crustacee, ciocolată și sos de roșii. Consumul de carne de porc, albușuri și ciuperci stimulează și el această eliberare.
Unii aditivi, cum ar fi sulfiții, nitriții, glutamatul monosodic, benzoatul și coloranții galbeni sunt factori declanșatori ai eliberării de histamină.
Consecințele deficienței DAO
Consecințele deficitului de DAO vor depinde de histamina acumulată. În revista Food Chemistry, se menționează că histamina și tiramina produc intoxicație în diferite organe:
- Sistemul nervos central: migrenă, cefalee și amețeli.
- Sistemul cardiovascular: dilatarea vaselor de sânge, tensiune arterială scăzută, dureri de cap și înroșirea feței.
- Piele: eczeme, dermatite, urticarie.
- Sistemul digestiv: colon iritabil, diaree, constipație, greață, vărsături.
- Mușchi: dureri ascuțite.
- Țesutul osos: durere osteopatică.
- Sistemul respirator: astm.
Care este riscul de otrăvire?
După cum arată literatura de specialitate, nu există încă un consens cu privire la doza minimă de histamină care poate produce efecte toxice la populația generală. În intoxicația cu histamină, nivelurile conținute de alimente trebuie să fie foarte mari, peste 600 miligrame per kilogram.
Cu toate acestea, la persoanele care sunt intolerante sau cu deficit de DAO, o cantitate mult mai mică poate declanșa simptomele. Aceste valori variază de la 50 micrograme (un pahar de vin de 125 mililitri) la 75 miligrame.
Prezența altor amine în alimente sau băuturi poate crește toxicitatea histaminei. Deși nu este clar, se suspectează că acest lucru apare din cauza competiției receptorilor din intestine.
Cum ar trebui să fie dieta în deficiența DAO?
Dietele pentru tratarea unui deficit de DAO nu ar trebui să se bazeze doar pe un conținut scăzut de histamină, ci este necesară și adaptarea combinării anumitor alimente.
Unii recomandă eliminarea alimentelor care conțin mai mult de 20 miligrame de histamina per kilogram de produs. Alții iau în considerare utilizarea alimentelor cu maximum 1 miligram per kilogram.
Dieta trebuie să excludă alimentele fermentate. Acest lucru include mezelurile, brânzeturile maturate, conservele de pește sau peștele proaspăt cu carne neagră. Unele legume, cum ar fi varza murată și boabele de soia fermentate, ar trebui, de asemenea, evitate.
Băuturile alcoolice fermentate sau distilate trebuie eliminate din dietă. Este recomandat să nu combinăm anumite alimente cu aceste băuturi din cauza puterii lor inhibitoare.
Deși urmele de histamină sunt raportate și în smog, roșii, măsline, leguminoase și cereale, această prezență este ocazională. Și spanacul trebuie evitat!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Veciana Nogués MT, Vidal Carou MC. Dieta baja en histamina. En: Salas-Salvadó J, Bonada Sanjaume A, Trallero Casaña R, Saló Solà M, Burgos Peláez R, editores. Nutrición y dietética clínica. 2.ª ed. Barcelona: Ediciones Elsevier España; 2008. p. 443-8.
- Ruiz-Capillas, C., Jiménez-Colmenero, F. Biogenic amine content in Spanish retail market meat products treated with protective atmosphere and high pressure. Eur Food Res Technol 218, 237–241 (2004). https://doi.org/10.1007/s00217-003-0848-3
- Claudia Ruiz-Capillas Pérez y Francisco Jiménez-Colmenero. AMINAS BIÓGENAS: IMPORTANCIA TOXICOLÓGICA. Electron J Biomed 2010;3:58, Disponible en: https://biomed.uninet.edu/2010/n3/ruiz-capillas.pdf
- MARÍA FERNÁNDEZ Y MIGUEL A. ÁLVAREZ. INSTITUTO DE PRODUCTOS LÁCTEOS DE ASTURIAS (CSIC). CARRETERA DE INFIESTO, S/N. 33.300 VILLAVICIOSA. ASTURIAS. Las aminas biógenas en los alimentos. Disponible en: https://digital.csic.es/bitstream/10261/5771/1/IPLA_AGROCSIC_2.pdf?
- Martuscelli, M.; Esposito, L.; Mastrocola, D. Biogenic Amines’ Content in Safe and Quality Food. Foods 2021, 10, 100. https://doi.org/ 10.3390/foods10010100
- Beatriz del Rio, Begoña Redruello, Daniel M. Linares, Victor Ladero, Maria Fernandez, Maria Cruz Martin, Patricia Ruas-Madiedo, Miguel A. Alvarez,
- The dietary biogenic amines tyramine and histamine show synergistic toxicity towards intestinal cells in culture, Food Chemistry, Volume 218, 2017, Pages 249-255, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.046.
- KAROVIČOVÁ and Z. KOHAJDOVÁ. Biogenic Amines in Food. Chem. Pap. 59 (1) 70—79 (2005). Disponible en: https://www.chempap.org/file_access.php?file=591a70.pdf
- Stratta, Paolo & Badino, Guido. (2012). Scombroid poisoning. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne. 184. 674. 10.1503/cmaj.111031.
- Ortolani C, Pastorello EA. Food allergies and food intolerances. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2006;20:467-83. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16782524/
- Jee Hee Son, Bo Young Chung, Hye One Kim, Chun Wook Park. A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria. Annals of Dermatology 2018; 30(2): 164-172.
- Esposito, F.; Montuori, P.; Schettino, M.; Velotto, S.; Stasi, T.; Romano, R.; Cirillo, T. Level of Biogenic Amines in Red and White Wines, Dietary Exposure, and Histamine-Mediated Symptoms upon Wine Ingestion. Molecules 2019, 24, 3629.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.