Ce este dezumanizarea?
 

Ce este dezumanizarea?

Dezumanizarea a fost una dintre primele cauze ale conflictelor de pe planetă. Să vedem în ce constă!
Ce este dezumanizarea?

Ultima actualizare: 20 februarie, 2023

Dezumanizarea este un proces prin care ființa umană își pierde caracteristicile ce o definesc și drepturile asociate condiției umane. Este un fenomen care se produce în anumite de contexte, fiind destul de comun în regimurile opresive. Exemple clare de dezumanizare sunt tratamentul degradant al altor ființe, exploatarea prin muncă, regimurile nedemocratice și altele.

Ce este dezumanizarea și ce caracteristici are?

Pentru a înțelege mai bine ce este dezumanizarea, vă prezentăm pe scurt caracteristicile care o definesc:

  • Dezumanizarea constă în îndepărtarea elementelor și caracteristicilor înnăscute ale ființei umane. Aceste caracteristici sunt adesea înlocuite cu alte calități inferioare, cum ar fi cele ale animalelor sau ale mașinilor.
  • Victima dezumanizării poate fi forțată să renunțe la condiția sa umană sau să o experimenteze indirect. În acest din urmă caz, victima nu este pe deplin conștientă de acest lucru.
  • În cazuri extreme, poate distruge integritatea și demnitatea.
  • Progresul tehnologic și societatea informațională au contribuit la perpetuarea acestui proces.
  • Noțiunea de dezumanizare a fost folosită pentru a explica răul uman.

Tipuri de dezumanizare

În funcție de modul în care se realizează acest proces, există două tipuri de dezumanizare. Le analizăm mai jos!

1. Animalizarea

Animalizarea apare atunci când oamenii sunt percepuți și tratați ca și cum ar fi animale, înlocuind calitățile ființei umane cu cele ale unui animal. Unele dintre trăsături sunt vulgaritatea, imoralitatea și iraționalitatea.

Această practică este adesea evidențiată în exploatarea prin muncă, în maltratarea grupurilor minoritare, în tortura în închisoare sau în tratarea femeilor ca un obiect sexual.

Prizonier care simte ce este dezumanizarea
În unele închisori există un nivel de dezumanizare care reduce oamenii la starea de animale.

2. Mecanizarea

Este un fenomen mai recent decât precedentul și constă în a percepe ființa umană ca pe un robot sau o mașină. În acest caz, unele dintre calitățile care sunt atribuite individului mecanizat sunt răceala, rigiditatea și pasivitatea.

Acest tip de dezumanizare a apărut după Revoluția Industrială, care a adus muncitorilor un tratament inuman și de exploatare. Deși în prezent acest abuz nu este comun, mecanizarea a fost promovată de progresele tehnologice.

Victima nu este considerată o ființă umană singulară, cu capacitatea de a simți și de a gândi, ci mai degrabă este un număr sau încă o piesă a angrenajului.

Acțiuni care duc la dezumanizare

În general, dezumanizarea este un proces cu mai multe faze:

1. Instalarea fricii

Primul pas în dezumanizare este instaurarea fricii, astfel încât victima să se teamă pentru viața ei și a celor dragi. Acest lucru va simplifica asuprirea și controlul.

2. Excluderea ușoară

După inducerea fricii, se realizează o excludere blândă, care constă în eliminarea victimelor din anumite sectoare ale societății. De exemplu, naziștii i-au exclus pe evrei din funcțiile publice.

3. Justificarea fricii și excluderii

După excluderea ușoară, grupul de putere folosește mass-media și cercetări documentate pentru a furniza dovezi care justifică motivul excluderii. Dovezile sunt adesea manipulate sau distorsionate, iar argumentul cel mai folosit tinde să fie „binele societății”.

4. Excluderea definitivă

Restul populației este încurajat să accepte că grupul marginalizat este cauza problemelor sociale. Prin urmare, trebuie exclus din societatea civilă și lipsit de drepturi.

5. Exterminarea

Acest ultim pas reprezintă cea mai dură manifestare a dezumanizării. Victimele sunt expulzate cu forța din societate pentru a fi tratate ca non-oameni sau pentru a fi exterminate. De exemplu, nazismul i-a trimis pe evrei în lagăre de concentrare, în timp ce astăzi cei marginalizați pot fi trimiși în ghetouri sau închisori. Grupurile sărace și vulnerabile tind să fie separate progresiv de restul societății.

Consecințele și efectele dezumanizării

După cum ne-a arătat de mai multe ori istoria, dezumanizarea cauzează doar efecte catastrofale asupra relațiilor interpersonale și intergrup:

  • Acest fenomen provoacă și justifică cele mai atroce acțiuni ale ființelor umane, cum ar fi violul, omuciderea, exploatarea prin muncă, agresiunea fizică, extorcarea și tortura.
  • Abuzul față de victime generează un disconfort profund și, în cel mai rău caz, poate duce la sinucidere.
  • Dezumanizarea afectează și societatea, deoarece a stat la baza majorității războaielor. În acest sens, este una dintre primele cauze ale conflictelor umanității.

Cunoașterea și înțelegerea fenomenului de dezumanizare ne va permite să reducem incidența și efectele sale negative. Cu cât suntem mai conștienți de valoarea noastră și de drepturile pe care le deținem ca ființe umane, cu atât va fi mai ușor să evităm această realitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.