Ce este diabulimia? Diabetul și bulimia
Scris și verificat de chiropracticianul Iván Losada
Ce se întâmplă atunci când amestecăm o tulburare alimentară cu un deficit hormonal? Consecințele sunt de-a dreptul devastatoare. Acesta este cazul diabulimiei. Dar, mai întâi, ce este diabulimia?
Ei bine, diabulimia este o boală relativ recentă cauzată de combinația a două boli: diabetul insulino-dependent și bulimia. Din păcate, ambele sunt la fel de periculoase.
Ce este diabulimia? Diabetul și bulimia
În cazul de față, ne vom referi la diabetul de tip I, care necesită aport exogen de insulină, deoarece pancreasul pacientului nu poate sintetiza cantitatea necesară.
Așadar, lipsa insulinei este un factor important în pierderea în greutate în cazul acestor pacienți. Acest lucru este cauzat de faptul că insulina este necesară pentru transportul moleculelor de glucoză în celule pentru buna funcționare a acestora. Atunci când nu există insulină, zahărul rămâne în fluxul sanguin până la dispariția acestuia. Rinichii, de obicei, îl elimină, dar apare pierderea în greutate, care este uneori extremă.
În condiții normale, pacienții tineri cu diabet de tip I încep să-și recapete greutatea după stabilirea diagnosticului și administrarea tratamentului permanent cu insulină, însoțit de o alimentație strictă stabilită de medic. Cu toate acestea, o persoană cu diabulimie va profita de acțiunea insulinei asupra metabolismului său pentru a avea o greutate excesiv de mică în loc să își recupereze starea de sănătate și greutatea optimă.
Tiparul pacientului
Diabulimia poate apărea la ambele sexe. Cu toate acestea, majoritatea pacienților sunt femei. Tiparul de persoană cu diabulimie are, de obicei, următoarele caracteristici:
- Femei tinere diagnosticate cu diabet zaharat de tip I la o vârstă fragedă.
- Tineri inteligenți, cu rezultate academice foarte bune și aspirații perfecționiste.
- Persoane cu o stimă de sine foarte scăzută.
- Persoane care provin din medii familiale complexe, unde există adesea conflicte, așteptări nerealiste și deficiențe emoționale și de comunicare.
- Persoane afectate de depresie. De multe ori, nu este clar ce afecțiune a apărut prima: depresia sau diabulimia.
Așadar, o persoană cu bulimie care are și diabet de tip I începe să înlocuiască alimentația haotică, vărsăturile ulterioare și exercițiile fizice excesive cu utilizarea insulinei pentru a pierde în greutate. Aceasta își injectează doze insuficiente, care produc uneori vârfuri hiperglicemice.
Aceste episoade sunt foarte grave și pot provoca decesul. Cu toate acestea, dorința de a fi slab este mai puternică. Această utilizare perversă a insulinei începe ca un fel de joc. Odată cu trecerea timpului, simptomele progresează.
Citește mai mult:
Complicații
Acum că am stabilit ce este diabulimia, să vedem ce efecte produce aceasta în corpul uman.
După cum îți poți imagina, există nenumărate complicații ale acestei boli periculoase. Iată doar câteva dintre ele:
- Diabulimia crește riscul de leziuni renale și poate necesita dializă.
- Afectează retina și poate duce la orbire.
- Compromite circulația sângelui periferic, dând naștere piciorului diabetic, care în cazuri severe poate duce la amputarea membrului.
- Apar dureri la nivelul piciorului diabetic.
- Apare o întârziere a menstruației sau lipsa acesteia.
- Creșterea este oprită.
- Apar căderea părului și probleme ale pielii.
- Apare cetoacidoza din cauza hiperglicemiei, care ar putea duce la deteriorarea ireversibilă a celulelor și comă ulterioară.
- Crește frecvența apariției neuropatiilor din cauza acțiunii acidozei metabolice asupra nervilor.
- Durata medie de viață a pacienților cu diabulimie este de 45 de ani.
Așa cum poți vedea, prognosticul de supraviețuire al acestui tip de pacient este foarte rezervat.
Factori care pot indica prezența diabulimiei
Mulți oameni de știință recomandă ca familia și medicul pacienților cu diabet de tip I să monitorizeze anumiți factori, în special cei care pot duce la suspiciunea prezenței unei tulburări alimentare. Printre aceștia se numără:
- Perioade de lipsă de control asupra diabetului
- Pierdere în greutate extremă
- Internări în spital din cauza hipoglicemiei sau hiperglicemiei
- Tulburări alimentare care se manifestă prin minciuni cu privire la datele pacientului în comparație cu testele de laborator
Diabulimia este o boală destul de dificil de diagnosticat și adesea necunoscută de personalul medical nespecializat. Prognosticul său este foarte rezervat, așa că trebuie să acorzi atenție fiecărui semn care poate ajuta la stabilirea unui diagnostic precoce care să permită un tratament adecvat în timp util.
Citește mai mult:
Tratament pentru diabulimie
Tratamentul bolilor endocrine cu implicarea sferei emoționale și psihice este complex. Prin urmare, necesită colaborarea unei echipe multidisciplinare alcătuite din:
- Medic primar
- Psiholog
- Nutriționist
- Endocrinolog
Toți profesioniștii implicați trebuie să aibă un canal de comunicare permanent deschis. În acest fel, tratamentele medicale și psihologice pot fi adaptate. De asemenea, este important ca aceștia să comunice des cu familia pentru a decide ce este mai bine pentru persoana bolnavă.
În concluzie, diabulimia este mai mult decât o tulburare alimentară și mult mai mult decât diabetul dependent de insulină. Dacă bănuiești că tu sau persoana iubită suferă de această boală, solicită imediat asistență medicală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Torjesen I. Diabulimia: the world’s most dangerous eating disorder. BMJ. 2019 Mar 1;364:l982. doi: 10.1136/bmj.l982. PMID: 30824423.
- Morejón CS., Coma hiperosmolar. Rev Cubana Med, 1999. 38 (3): 183-7.
-
Coleman SE, Caswell N. Diabetes and eating disorders: an exploration of ‘Diabulimia’. BMC Psychol. 2020 Sep 23;8(1):101. doi: 10.1186/s40359-020-00468-4. PMID: 32967730; PMCID: PMC7513317.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.