Ce este „dream feeding” și cum se aplică corect?
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Cu un copil acasă, odihna părinților este grav afectată, mai ales în primele luni de viață. Când copilul este nou-născut, părinții trebuie să se adapteze la nevoile lui și să-și asume această realitate. Cu toate acestea, pe măsură ce crește, ceea ce este cunoscut sub numele de dream feeding poate fi implementat cu succes.
Acest termen se referă la ultima masă care este dată copilului înainte ca părinții să se culce. Încearcă să-l trezească cât mai puțin și îi oferă aceasta ultimă masă pentru a-l ajuta să doarmă mai multe ore.
Ce este „dream feeding”?
Nu există o traducere exactă pentru conceptul de dream feeding. Putem spune că este „ hrănirea bebelușului în timp ce acesta doarme”.
Termenul a fost inventat de asistenta britanică Tracey Hogg, care a pariat pe aducerea sânului sau a biberonului la buza inferioară a bebelușului pentru a-l stimula să sugă fără să se trezească. Există însă și alte variante ale tehnicii în care copilul este ușor trezit pentru a se putea hrăni suficient.
În orice caz, este vorba despre a-i oferi copilului o masă chiar înainte ca părinții săi să se culce. Astfel, este posibilă sincronizarea somnului bebelușului cu cel al părinților.
Citiți și: Alăptarea mixtă: tot ce trebuie să știi
De ce se folosește tehnica dream feeding?
Un nou-născut trebuie să se hrănească la fiecare două-trei ore, așa că trezirile nocturne sunt frecvente și inevitabile. Cu toate acestea, după două luni puteți dormi aproximativ cinci sau șase ore noaptea.
Nu ar fi grozav ca părinții să poată profita de această perioadă pentru a se odihni? Aici intervine dream feeding, ce poate fi benefic pentru întreaga familie.
Dacă bebelușul are ultima masă la 19.30 și se culcă la 20:00, este normal să se trezească la miezul nopții pentru a fi hrănit din nou. Astfel, el întrerupe somnul părinților.
Dacă înainte de culcarea părinților (în jurul orei 23:00), bebelușul primește o nouă masă, va putea dormi fără probleme până la 5:00.
Care sunt beneficiile tehnicii dream feeding?
Deși ați reușit să intuiți deja avantajele pe care le oferă această tehnică, mai jos enumerăm principalele beneficii, astfel încât să puteți decide dacă doriți să o implementați:
- Bebelușul primește caloriile de care are nevoie pentru a dormi mai bine, fără a fi nevoit să se trezească plângând și cerând să fie hrănit.
- Ultima masă are loc într-un moment convenabil părinților; în acest fel, nu le întrerupe somnul și le permite să-și prelungească odihna pentru aproximativ cinci sau șase ore.
- Copilul va fi mai flămând la micul dejun, așa că va acorda mai multă importanță hrănirii în timpul zilei, iar hrănirea pe timp de noapte va fi lăsată deoparte.
- Poate promova dezvoltarea unor modele mature de somn nocturn la bebeluș.
Considerații la aplicarea tehnicii
Există câteva considerații de care trebuie să țineți cont. În continuare, vă vom spune care sunt cele mai importante.
Când să începeți și când să terminați?
Nu este recomandat să începeți să implementați această tehnică înainte ca bebelușul să împlinească aproximativ șase sau opt săptămâni, deoarece poate dezvolta malnutriție.
În ceea ce privește momentul în care să renunțați, nu există o dată exactă. În jur de șase luni, de obicei, tehnica nu mai este necesară. La această vârstă, bebelușii sunt deja capabili să doarmă 10-12 ore, fără a avea nevoie să se hrănească.
Dacă cel mic continuă să se trezească noaptea, probabil o face dintr-o nevoie de confort sau pentru că a asociat laptele cu somnul și nu poate adormi fără acesta.
În realitate, toată lumea experimentează multiple micro-treziri nocturne. Problema este că unii bebeluși nu sunt capabili să se întoarcă singuri la culcare, fără să solicite sânul sau biberonul. Dacă acesta este cazul, ultima hrănire pe timp de noapte nu îi va împiedica să se trezească și poate duce la supraalimentare inutilă.
Cum se aplică tehnica?
Pe cât posibil, este important sa nu treziți bebelușul prea mult. Pentru a realiza acest lucru, evitați stimularea acestuia cu lumină, sunete sau mișcări. Păstrați lumina slabă, încercați să nu vorbiți cu el și ridicați-l ușor. Odată ce hrănirea este terminată, puneți-l înapoi în pătuț.
Dacă nu funcționează?
Această tehnică nu oferă întotdeauna rezultatele așteptate și nu este potrivită în toate cazurile. De exemplu, unii copii se pot trezi excesiv în timpul hrănirii și apoi întâmpină dificultăți în a adormi din cauza faptului că sunt prea activi. În acest caz, tehnica este contraproductivă.
Pe de altă parte, bebelușii se trezesc uneori nu de foame, ci din nevoia de îngrijire și sprijin. Astfel, unii bebeluși pot continua să se trezească chiar dacă sunt hrăniți suplimentar. Dacă obiectivul nu este atins, nu există niciun motiv pentru a continua, deoarece tehnica ar întrerupe somnul sugarului în mod inutil.
Tehnici suplimentare
În ceea ce privește eficacitatea tehnicii, dovezile științifice sunt încă rare. Cu toate acestea, s-a dovedit că, atunci când este însoțită de alte tehnici, aceasta este o strategie eficientă de îmbunătățire a somnului pentru întreaga familie. Alte tehnici sunt:
- Folosiți suzete.
- Utilizați sunet alb noaptea.
- Folosiți strategii de îngrijire alternative la hrănire (de exemplu, înfășarea sau plimbarea cu copilul) când vă treziți noaptea.
- Maximizați diferențele de mediu dintre zi și noapte pentru a promova somnul nocturn al bebelușului.
- Implementați rutine pentru ora de culcare.
Citiți mai mult: 10 mituri despre alăptare pe care nu ar trebui să le crezi
Dream feeding, o alternativă eficientă
După cum puteți vedea, acesta nu este un instrument magic și nu funcționează în toate cazurile. Cu toate acestea, poate fi o rază de speranță pentru acei părinți care suferă de consecințele odihnei insuficiente după sosirea bebelușului.
Puteți încerca să puneți în practică tehnica și să analizați rezultatele înainte de a decide dacă să continuați sau să renunțați. În orice caz, poate fi o strategie foarte reușită de a adapta tiparele de somn ale bebelușului la cele ale părinților.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hogg, T., & Blau, M. (2006). The Baby Whisperer Solves All Your Problems: Sleeping, Feeding, and Behavior–Beyond the Basics from Infancy Through Toddlerhood. Simon and Schuster.
- Paul, I. M., Savage, J. S., Anzman-Frasca, S., Marini, M. E., Mindell, J. A., & Birch, L. L. (2016). INSIGHT responsive parenting intervention and infant sleep. Pediatrics, 138(1).
- Pinilla, T., & Birch, L. L. (1993). Help Me Make It Through the Night: Behavirol Entrainment Breast-Fed Infants’ Sleep Patterns. Pediatrics, 91(2), 436-444.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.