Logo image
Logo image

Ce este echimoza și de ce apare?

4 minute
Echimoza este o leziune la nivelul pielii asemănătoare unei vânătăi. Aceasta este foarte importantă în medicina legală. Astăzi îți vom arăta cum se formează și care ar putea fi cauzele sale.
Ce este echimoza și de ce apare?
Ultima actualizare: 25 august, 2020

Vrei să știi ce este echimoza? Este unul dintre tipurile de bază ale leziunilor pielii. Aspectul acesteia poate indica prezența multor boli și afecțiuni, alături de alte simptome dermatologice.

Ce este echimoza și de ce apare?

Am putea spune că echimoza este un depozit de sânge subcutanat, deoarece nu există răni sau leziuni pe pielea de deasupra acesteia. Așadar, acest sânge acumulat este rezultatul ruperii unor vase de sânge.

Atunci când sângele iese din vasele de sânge, apare fenomenul de extravazare. Echimoza provine din extravazarea sub pielea intactă (adică există vase de sânge deschise din cauza unei lovituri, din cauza unei infecții care le distruge din interior sau din cauza ruperii mușchilor din acea zonă).

Echimoza este o leziune dermatologică, dar nu afectează doar stratul exterior al pielii. Acest tip de leziune se poate dezvolta și sub o membrană mucoasă – în regiunea internă a cavității bucale, de exemplu.

Îți recomandăm:

9 remedii pentru tratarea vânătăilor

Cauzele care duc la apariția echimozei

Există mai multe lucruri care pot provoca apariția unei echimoze. Ruperea vaselor și extravazarea sângelui în spațiul subcutanat este rezultatul final. Cu toate acestea, cauzele pot fi:

  • O traumă, cum ar fi o lovitură a pielii care nu produce ruperea acesteia (adică ceva cauzat de un obiect care nu este ascuțit). Reține faptul că echimoza se formează numai atunci când nu există răni superficiale ale pielii.
  • Echimoza este frecventă în rândul sportivilor. Uneori, apare ca urmare a traumelor. Alteori, apare din cauza suprasolicitării la antrenament, care poate răni mușchii.
  • Vitamina K este o substanță esențială pentru coagularea corectă a sângelui. O deficiență a acestei vitamine în organism este cadrul perfect pentru formarea echimozelor.
  • Anumite procese infecțioase pot slăbi vasele de sânge și le pot rupe din interior, fără a rupe și pielea. Uneori, echimozele sunt primul simptom al unei infecții. Ele pot apărea chiar înainte de debutul febrei.
  • O persoană cu o boală de coagulare precum von Willebrand este mai predispusă să dezvolte echimoze, la fel ca în cazul deficienței de vitamina K. În plus, o tulburare de coagulare poate fi, de asemenea, un simptom secundar al unei alte afecțiuni, cum ar fi cancerul.
  • Există boli pentru care o persoană trebuie să ia anticoagulante. Utilizarea lor are efectul negativ al formării de echimoze spontane sau de mici traume, care, în condiții normale, nu ar rupe vasele de sânge.
Some figure

Cum se formează echimozele

Acum că am aflat ce este echimoza, vom discuta despre cum se formează aceasta.

Echimoza, așa cum am menționat mai sus, este o acumulare de sânge în spațiul subcutanat sub pielea intactă. Procesul este auto-limitat și, după o anumită perioadă de timp, sângele se reabsoarbe în corp.

În timpul reabsorbției, care poate dura săptămâni, culoarea pielii din zona afectată se schimbă. Schimbările de culoare dezvăluie etapele procesului de vindecare a unei echimoze. De exemplu, sângele este roșu atunci când este în interiorul vaselor. Odată ce le părăsește și intră în spațiul subcutanat, celulele de apărare sau macrofagele îl preiau. În interiorul macrofagelor, hemoglobina din sânge pierde oxigenul pe care îl transportă și capătă o culoare mai închisă.

Roșul închis al hemoglobinei rămase fără oxigen pare a fi violet din exteriorul corpului. Aceasta este culoarea tipică care ajută la identificarea echimozei, adică nuanța unei vânătăi obișnuite.

Pe măsură zilele ce trec, hemoglobina se transformă în diferiți pigmenți din cauza descompunerii. Verde este culoarea echimozelor și urmează violetului. Verdele apare deoarece hemoglobina se transformă în biliverdină.

Câteva zile mai târziu, biliverdina se transformă în bilirubină. În acel moment, culoarea pielii trece de la verde la galben, cel puțin până când bilirubina devine hemosiderină, care pare a fi maro pal din exterior.

Ultima etapă a echimozei este reabsorbția totală a resturilor de sânge. Din nou, macrofagele intervin și digeră toată hemosiderina rămasă. În cele din urmă, pielea revine la culoarea sa obișnuită.

Citește mai mult:

Contuzia cerebrală la copii: simptome și tratament

Some figure
Echimoza își schimbă culoarea odată cu trecerea timpului.

Clasificarea echimozelor

Cuvintele echimoză, hematom, vânătaie și peteșie sunt adesea folosite în mod interschimbabil, dar nu înseamnă același lucru. În dermatologie, fiecare dintre ele are propriile sale caracteristici.

În sensul cel mai strict al cuvântului, un hematom este o echimoză care ridică pielea la suprafață. Adică, dacă nivelul pielii din regiunea afectată nu crește, atunci nu este vorba despre un hematom.

Peteșia este sora mai mică a unei echimoze. De exemplu, leziunile de până la doi milimetri sunt considerate peteșii. Cu toate acestea, ele se clasifică drept echimoze atunci când depășesc această dimensiune.

Dincolo de toate acestea, reține faptul că o echimoză este, de obicei, tranzitorie și asociată cu traume. Consultă un medic dacă ai echimoze apărute fără o cauză anume. Acesta îți va oferi un diagnostic corect și un tratament adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.