Ce este feniculul de mare? Beneficii și pregătire
 

Ce este feniculul de mare? Beneficii și pregătire

Feniculul de mare a fost folosit de-a lungul anilor pentru a îmbunătăți sănătatea. Care sunt principalele sale beneficii? Cum se pregătește?
Ce este feniculul de mare? Beneficii și pregătire
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Crithmum maritimum este o plantă care crește în medii saline. Aparține familiei Apiaceae și este cunoscut și sub numele de feniculul marin, pătrunjelul de mare sau țelina de mare. Datorită compoziției sale nutritive, este folosit în scopuri culinare și medicinale.

În general, crește pe coastele Mării Mediterane și ale Mării Negre. Are o aromă ușor sărată și acidă. Se folosește pe post de condiment sau pentru prepararea murăturilor.

Ce este feniculul de mare?

Feniculul de mare este o plantă erbacee, perenă și suculentă, care crește în apropierea surselor de apă sărată. Poate atinge o înălțime de 30 – 60 centimetri. Are rădăcina puternică, groasă și noduroasă. În plus, frunzele sale sunt cărnoase și măsoară între 2 și 5 centimetri lungime și 0,6 centimetri lățime.

Utilizarea plantei datează de mai bine de 500 de ani. Unii îl numesc „sparanghel de mare” sau „castravete de mare”. Se găsește de-a lungul coastelor atlantice ale Europei și Africii de Nord, Macaroneziei, Mediteranei și Mării Negre. Crește în crăpăturile și pe marginile stâncilor și pe plajele stâncoase.

În secolul al XIX-lea, unele popoare mediteraneene vindeau marinarilor frunzele preparate, care erau apreciate pentru gustul lor ușor acid și sărat. Astăzi, frunzele fragede se consumă simple sau ca murături, în salate combinate cu capere, castraveți și ouă.

Uleiurile esențiale au un miros caracteristic și sunt folosite la fabricarea produselor de parfumerie și cosmetică.

Proprietățile nutriționale ale feniculului de mare

Un grup de cercetători a analizat caracteristicile nutriționale ale feniculului de mare și a descoperit valori interesante. Fiecare 100 grame conține următoarele:

 • Apă: 86,79
 • Proteine: 2,25
 • Carbohidrați: 2,31
 • Fibre: 3,78
 • Grăsimi: 0,42
 • Vitamina C: 50,7 miligrame
 • Caroteni: 4,45 micrograme
 • Acid oxalic: 86,79 miligrame
 • Sodiu: 292 miligrame
 • Potasiu: 306 miligrame
 • Magneziu: 82,3 miligrame
 • Calciu: 96,7 miligrame
 • Fier: 2,58 miligrame

La nivel nutrițional, feniculul de mare este comparat cu feniculul obișnuit. Cu toate acestea, valoarea sa proteică este puțin mai mare, deoarece oferă 2,25 grame față de 1,24 grame (feniculul comun).

Fibrele sale sunt benefice pentru prevenirea constipației. Vitamina C, care acționează ca un antioxidant, are o valoare mai scăzută decât în cazul feniculului obișnuit (50,7 miligrame față de 93 miligrame).

Cele 86,7 miligrame de acid oxalic depășesc cantitatea de 6,8 miligrame din feniculul obișnuit. Acesta este considerat un antinutrient, deoarece reține calciul și poate forma pietre la rinichi. Valorile fierului sunt similare la ambele specii, iar conținutul de acid ascorbic îi îmbunătățește absorbția.

În plus, fenicului de mare conține mai mult sodiu și magneziu decât alte legume. Prin urmare, trebuie să aveți grijă atunci când îl preparați, mai ales dacă suferiți de hipertensiune arterială.

Feniculul de mare verde în grădină

Beneficiile feniculului de mare

Feniculul de mare nu este un tratament pentru combaterea bolilor. Totuși, includerea sa în cadrul unei alimentații sănătoase și variate poate oferi anumite beneficii pentru sănătate.

Are proprietăți antioxidante

Feniculul de mare — în special frunzele sale — conține compuși bioactivi cu caracteristici antioxidante, precum flavonoide, taninuri și polifenoli. Din acest motiv, consumul acestuia este asociat cu inhibarea stresului oxidativ și prevenirea bolilor asociate cu radicalii liberi.

Poate susține sistemul imunitar

Prezența ridicată a vitaminei C și a carotenoizilor precursori ai provitaminei A întărește sistemul imunitar. Acidul ascorbic stimulează producția de celule albe în sânge, care formează prima linie de apărare a organismului.

În plus, ambele vitamine sunt antioxidante și, prin urmare, sunt capabile să blocheze radicalii liberi care pot provoca anumite boli cronice.

Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase

Nu este un supliment miraculos pentru a pierde în greutate; cu toate acestea, are un conținut scăzut de calorii și grăsimi și este bogat în fibre și apă. Feniculul de mare susține o greutate sănătoasă, deoarece prelungește senzația de sațietate și inhibă activitatea grelinei (hormonul apetitului).

Îmbunătățește procesul digestiv

Feniculul de mare este o sursă naturală de fibre alimentare. Majoritatea acestor fibre sunt de tip insolubil, fiind alcătuite din celuloză și hemiceluloză. Asimilarea lor în organism contribuie la prevenirea constipației, deoarece crește volumul scaunului și îl face mai moale.

Combate insomnia

Datorită dozei semnificative de magneziu, feniculul de mare ajută la echilibrarea ritmurilor circadiene și a perioadei de somn. Acest mineral este crucial pentru echilibrul hormonal și pentru a promova o bună calitate a odihnei.

Este antiinflamator

Feniculul de mare este folosit ca remediu valoros cu efect antiinflamator. Poate fi utilizat local sau sub formă de infuzie. Potrivit experților, ameliorează durerea, reduce inflamația și scade febra.

Este folosit în cosmetică

Acest ingredient este folosit pentru a reduce semnele îmbătrânirii, ca hidratant, pentru reducerea vergeturilor și ca toner. Datorită compoziției sale nutritive, asigură hidratarea și tonificarea pielii. Este un activator al sintezei de colagen.

Cum se prepară fenicul de mare?

Feniculul de mare are caracteristici senzoriale diferite atunci când este proaspăt sau murat. De exemplu, proaspăt este fraged, suculent, aromat și oarecum sărat. Aroma sa amintește de feniculul obișnuit. Atunci când este preparat ca murătură, devine mai blând la gust și emană arome care amintesc de pătrunjel și țelină.

Intensitatea aromei face necesară utilizarea în cantități mici în preparate. Oferă o notă de anason. Pentru a obține murături, se folosesc următoarele ingrediente:

 • 1 buchet de fenicul de mare
 • 100 mililitri de oțet
 • 100 mililitri de apă
 • 1 linguriță de sare

Instrucțiuni

 • Se spală feniculul în multă apă proaspătă.
 • Se aleg tulpinile fragede, frunzele și florile.
 • Se sterilizează un recipient din sticlă în apă clocotită.
 • Când ajunge la temperatura camerei, feniculul se pune în recipient.
 • Se adaugă apa și oțetul în părți egale. Se adaugă sarea și se acoperă vasul.
 • Se așteaptă cel puțin 5 zile înainte de consum.
Salată cu fenicul de mare
Feniculul de mare este consumat în murături. Cu toate acestea, este folosit și proaspăt în salate.

Opțional

O altă metodă de preparare începe cu fierberea frunzelor timp de două minute și răcirea lor completă. După aceasta, se pun în borcane de sticlă și se acoperă cu o saramură făcută din 5 părți de apă, 1 parte oțet și 1/2 lingură de sare. După 3 zile, este gata de mâncat.

Pentru mai puțină aciditate, combinați oțetul și sarea cu 7 părți apă. Folosiți feniculul de mare murat în tocănite, rețete cu legume sau rețete cu pește și orez.

Este feniculul de mare benefic pentru sănătate?

Feniculul este un aliment natural care are beneficii nutritive ce îmbunătățesc sănătatea. Cel mai obișnuit mod de a-l mânca este sub formă de murături. Cu toate acestea, poate fi folosit pe post de condiment pentru aromatizarea preparatelor de tip tocană, alături de alte legume.

Conținutul său de sodiu este atât de mare, încât consumul trebuie limitat la persoanele cu tensiune arterială sau probleme cardiovasculare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.